4 Січня 2018
Новини

Алкоголь, як чинник розвитку раку на генетичному рівні

Алкоголь, як чинник розвитку раку на генетичному рівні

Вчені з Кембриджського університету у Великій Британії з’ясували, що алкоголь пошкоджує ДНК у стовбурових клітинах людини, що збільшує ризик розвитку раку. Результати досліджень були опубліковані в інтернаціональному журналі «Nature».

В ході експериментів учені давали мишам розбавлений етиловий спирт, а потім методами секвенування ДНК і хромосомного аналізу відстежували вплив ацетальдегіду на їхні гени. Ця токсична речовина утворюється при переробці спиртних напоїв в організмі.

Дослідники з’ясували, що алкоголь пошкоджує ДНК у стовбурових клітинах крові та необоротно змінює його структуру. Ці зміни, в свою чергу, збільшують ризик розвитку семи типів онкологічних захворювань, включаючи рак грудей або кишечника. «Важливо пам’ятати, що навіть якщо відповідальні за переробку алкоголю і репарацію ДНК системи організму в порядку, вони все одно недосконалі, тож вживання алкоголю все одно може викликати рак», – пояснив професор Кета Пател, один з авторів роботи.

«Це дослідження показує, яких негативних наслідків вживання алкоголю може завдавати нашим клітинам, що може призвести до набагато більш серйозних проблем, аніж похмілля», – наводить портал Medical Xpress слова професора Лінди Боулд, експерта благодійної організації Cancer Research UK. 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему