28 Грудня 2017
Новини

Наступного року на гривню чекатиме ще одна кризова точка

Наступного року на гривню чекатиме ще одна кризова точка

У Нацбанку назвали найскладніші періоди для вітчизняної валюти.

Кінець року українські гроші зустрічають із курсом майже 29 грн за дол. Бюджет на наступний рік закладали із розрахунком прогнозу середньорічного курсу 30,10 грн за 1 дол. У Національному банку заспокоюють: те, що відбулося з курсом у грудні, – сезонне явище. Мовляв, зимове коливання гривні щороку починається у грудні і триває до кінця січня.

Натомість цьогорічну ситуацію експерти пояснюють двома причинами: перша – зростає попит на імпортну продукцію, друга – влада намагається провести всі бюджетні розрахунки до кінця року.

«Враховуючи, що ми експортуємо сировину, а імпортуємо готову продукцію, то наприкінці року люди активніше купують привезений закордонний товар.  Ще є другий чинник – в нас погано побудований бюджетний процес: у першій половині року видається мало коштів на бюджетне виконання закону, а в другій половині – більше, ніж можна освоїти», – пояснює голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.

Різкі коливання гривні повинні припинитися ближче до лютого. Після цього, за прогнозами експертів, ситуація стабілізується до серпня. Отож саме прийдешнє літо – наступна кризова точка для національної валюти.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали