15 Грудня 2017
Новини

Зловили акулу-монстра, якій більше ніж 500 років!

Зловили акулу-монстра, якій більше ніж 500 років!

Триметровій акулі, спійманій данськими морськими зоологами біля берегів Гренландії, приблизно 512 років. Її дослідили і відпустили по-доброму.

Група морських зоологів з Університету Копенгагена досліджувала гренландських полярних акул Somniosus microcephalus на півночі Атлантичного океану, біля берегів Гренландії. Серед них вони знайшли особину, яку вважають найстарішою зі спійманих хребетних тварин на планеті: цій рибі приблизно 512 років. Стаття про це опублікована в науковому журналі.

Професор Університету Копенгагена Юліус Нільсен і його колеги давно займаються спостереженням за гренландськими акулами. Під час експедицій вони ловлять тварин, прикріплюють до них супутникові маячки, беруть мікроскопічні проби тканин і відпускають назад у море. За маяками вчені відстежують шляхи міграції риб протягом сезону.

Вивчення тканин методом радіовуглецевого аналізу, в поєднанні з низкою інших методів, дозволяє визначати вік тварини з похибкою близько у п’ять відсотків для кількох сотень років. Дві найстаріших із 28 досліджених акул, за підрахунками зоологів, дожили до 335 і 392 років. Але аналіз тканини ока показує, що одна з них може бути навіть старшою за Вільяма Шекспіра й Івана Грозного. Потенційно її вік може доходити до 512 років.

Гренландські полярні акули можуть досягати в довжину семи метрів, але таких гігантів живими ніхто не ловив – тільки п’ятиметрових. Стара акула, виловлена ??і позначена Нільсеном, завдовжки 3 метри 10 сантиметрів, тобто трохи більша за середню дорослу особину.

Втім, поняття «дорослий» до акул навряд чи можна застосувати. Річ у тому, що вони, як і інші риби, належать до тварин з так званим незначним старінням. Фактично вони безсмертні: акули помирають не від старості, а від ран або хвороб. Звичайно, хвороб з віком може трапитися більше, як і ризиків загинути. Але в ідеальному світі акула жила би нескінченно довго.

Середній вік у гренландських полярних акул – 272 роки. Всі ці роки вони дуже повільно, але постійно ростуть. А головне – аж до самої смерті залишаються здатні до відтворення.

До недавнього часу гренландських акул ловили промисловим способом, але до початку 21-го століття їх чисельність помітно скоротилася. Тепер вважається, що цьому виду незабаром може загрожувати вимирання, і вчені борються за те, щоб обмежити їх вилов. Риби ці досить неповороткі і тихохідні. У природному середовищі існування ворогів у них небагато, але для людини вони легка здобич.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему

Останні матеріали