Життя

«Ковід пережила. Але ж його наслідки ще страшніші!»

«Ковід пережила. Але ж його наслідки ще страшніші!»

Навіть якщо коронавірус минув у легкій чи середній формі, тішитися наперед не варто. Адже більшість людей, які одужали, згодом стають жертвами так званого постковідного синдрому.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Страх, безсоння і скачки тиску

«До третьої години ночі я не можу заснути. Думала, із часом усе нормалізується. Проте після негативного ПЛР-тесту минуло вже два місяці, а мене й далі мучить безсоння. Ходжу на роботу, як примара», – розповіла 28-річна Катерина Попова.

«А в мене часто так буває, що сиджу вдома перед телевізором і раптом без будь-яких на те причин з’являється панічний страх, – зізнається 19-річна Світлана Сапожник. – Я починаю аналізувати, чому виникла паніка, – ніяких передумов! І це ще більше лякає. Адже виходить – у мене щось із психікою?»

І таких людей, які ніби й одужали після ковіду, але досі не можуть звільнитися від впливу коронавірусу, – аж 60 відсотків!

Лікарі-інфекціоністи дослідили: найчастіше постковідний синдром спостерігається в пацієнтів, які перехворіли в легкій формі. Як правило, людей турбують утома, задишка, головний біль, розлади сну, депресія, проблеми з пам’яттю та концентрацією уваги.

Рідше трапляються, але теж доволі поширені – тривожність, різкі перепади настрою, випадіння волосся.

А серед найбільш небезпечних наслідків у постковідний період лікарі називають згущення крові та збільшення ризику тромбозу, прискорене серцебиття та різкі скачки тиску, порушення роботи нирок і легенів, запалення серцевого м’яза, дисфункція слизової оболонки судин головного мозку та порушення згортання крові, що становить пряму загрозу виникнення інсульту.

Без паніки! Бо все воно лікується

Чітких правил реабілітації після ковіду медицина досі не виписала. Адже спектр коронавірусних уражень дуже широкий. Тому за найменших ознак фахівці радять не зволікати, а звертатися до сімейного лікаря. Саме він повинен визначити, які органи чи системи пацієнта потребують реабілітації. А далі – діяти за рекомендаціями.

Доволі поширеними зараз стали нескладні фізичні вправи, які допомагають долати слабкість, налагоджувати роботу легенів. Лікарі-реабілітологи розробили власну систему масажів для постковідних пацієнтів.

Коли йдеться про панічні атаки, безпричинну появу агресії, то спеціалісти просять таких пацієнтів відмежуватися від джерел негативної інформації, оточити себе тим, що дарує приємні відчуття і заспокоює (рукоділля, музика, малювання тощо). Чудово допоможуть також заняття із психотерапевтами, які підкажуть вам прості й ефективні вправи для виконання вдома.

Якщо в людини проблеми з пам’яттю чи увагою, їм рекомендовані заняття на покращення роботи головного мозку. А це головоломки, кросворди, вивчення іноземних мов чи хоча б по декілька слів із них.

Оскільки багатьом людям після коронавірусу дошкуляє слабкість, то фізичні вправи їм рекомендовано поділити на три-чотири підходи і виконувати їх протягом дня. А щоб нічого не пропустити – скласти у записничку розпорядок дня.

Що ж до розладів сну, то лікарі-сомнологи радять щодня давати організму  посильні фізичні навантаження. Адже це покращить роботу серця. Швидко заснути допоможе вечірня півторагодинна прогулянка на вулиці. Щоб заспокоїти організм, вечеряти треба не пізніше ніж за три години до сну. Лягати спати рекомендується о 22.00 (саме в цей період стихають біоритми активності). Перед сном дайте очам відпочити від екранів телевізора і смартфона.

А шкідливий вечірній перегляд замініть «снодійною» трапезою. Для цього побалуйте себе стравами, які багаті на амінокислоту триптофан і гормон мелатонін. Це може бути склянка теплого (не гарячого!) молока чи води з чайною ложкою меду, банан, кілька штук волоських горіхів чи шматочок твердого сиру.

А насамкінець – оптимістичні новини. Перелічені вище симптоми зникають, як правило, через три місяці після негативного ПЛР-тесту. А через вісім місяців почуватися цілком здоровими вдається більшості пацієнтам.

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Надзвичайні події, Здоров'я
В тему