Поради

Чому ми переїдаємо: ТОП-5 причин

Чому ми переїдаємо: ТОП-5 причин

Переїдання - це завжди наслідок, а не причина. Існує безліч причин, за якими ми не можемо взяти себе в руки і їмо більше, ніж того вимагає наш організм.

Про найпоширеніші причини цього явища – в цьому матеріалі.

Немає режиму

Дуже часта причина переїдання криється у відсутності плану. Часто ми не слідуємо режиму і їмо тільки тоді, коли нам дозволяє розклад дня, а він у багатьох дуже щільний і насичений. Варто замислитися над тим, щоб запланувати сніданок, обід і вечерю на певні інтервали часу, а при необхідності - додати здоровий перекус. Тоді контролювати якість і обсяг їжі стане набагато простіше.

Поспіх

До харчування потрібно підходити ґрунтовно, з почуттям, толком і розстановкою. Буде чудово, якщо ви зможете зробити з прийому їжі цілий ритуал - приділяйте йому достатньо часу і намагайтеся не поспішати, покладіть обід в красиву тарілку, а не їжте зі сковороди або прямо з каструлі.

Компенсація

«Зараз з'їм шматочок піци, а завтра в залі відпрацюю».

Знайоме? Ми дозволяємо собі поїсти як би в кредит, а потім починаємо через силу «відпрацьовувати». Як підсумок - ненависть до себе, їжі і спортзалу.

Щоб такого не допускати, слід грамотно скласти раціон і не ставити собі жорстких обмежень.

До речі, про них.

Обмеження

Виставляючи жорсткі обмеження, ми сильно підвищуємо ймовірність зриву. А зрив трапиться неминуче, рано чи пізно. На тлі цього відбувається переїдання, супроводжуване сильним почуттям провини.

Слід знайти джерело виникнення подібних ситуацій, намагатися їх передбачити і знайти альтернативний метод боротьби з переїданням. І, так, найдієвіший варіант - уникати жорстких рамок.

Почуття провини

Найбільша помилка, що виникає внаслідок раптового імпульсивного нападу переїдання, вважати, що це перекреслює весь пройдений шлях. Пам'ятайте, звички не міняються самі собою, а нові патерни поведінки виробляються поступово. Поставтеся до себе і свого тіла з розумінням і турботою про фізичне і ментальне здоров'я.

Глибинні причини переїдання: думка експертів

  • Яна Головченко, психологиня:

«Компульсивні переїдання більшою мірою властиві тим, хто відчуває труднощі з розпізнаванням власних емоцій. Їжа - це для нас щось звичне і зрозуміле, тому коли людині морально погано, вона намагається звернутися до знайомого способу, щоб стало легше.

Переїдання особливо проявляються в ситуаціях стресу, після травмуючих подій. Також супутнім фактором є дефіцит позитивних емоцій, відсутність реалізації своїх цілей і бажань.

Не можна не сказати, що причиною переїдання є обмеження. Чим більше людина ставить собі обмежень на харчування, тим більша ймовірність зривів».

  • Вероніка Сисоєва, лікарка-психіатриня, наркологиня, психотерапевтка, кандидатка медичних наук, експертка по роботі з підсвідомістю:

«Будь-емоційний дискомфорт сприяє формуванню розладів харчової поведінки у людей з генетичною схильністю до харчових розладів.

Недостатність яскравих емоцій, вражень та щирої радості. Їжа дозволяє легко і швидко отримати відсутню порцію щастя, але ненадовго. Для підтримки внутрішнього стану їсти доводиться знову і знову, збільшується кількість перекусів, і переїдання дає про себе знати.

Невдоволення собою і своїм життям може призводити до розладів харчової поведінки. Люди можуть, як переїдати, так і відмовлятися від їжі і доходити до інших крайнощів.

Небажання займатися тим, що зробити необхідно. Незалежно від того, робить це людина або закидає в довгий ящик, цю емоційну тяжкість багато хто заїдає.

Відсутність мотивації. Немає бажання обмежувати себе в їжі, тому що і так все влаштовує. Здоров'я в порядку, хочеться краще виглядати, але недоцільно докладати зусилля заради цього.

Психічні розлади. Симптоми тривоги, депресії, роздратування, постійне відчуття втоми і більш тяжкі стани сприяють переїдання».

У будь-якому випадку необхідно звернутися до фахівця, пройти обстеження, розібратися, що є причиною розладу харчової поведінки і вирішити це питання професійно.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: їжа, психологія, Поради, Здоров'я
В тему