Поради

Чи можна сформувати звичку за 3 тижні: експеримент журналістки

Чи можна сформувати звичку за 3 тижні: експеримент журналістки

Кожна людина хоча б раз в житті не доводила справу до кінця. Чи то вивчення мов, заняття спортом або ж спроба відмови від куріння чи алкоголю. Хтось здавався на наступний день, а хтось через тиждень-другий. При цьому всі навколо твердять про те, що для того, щоб прищепити звичку або ж позбутися від неї необхідно дотримуватися нового правила протягом 21 дня. Нібито до кінця цього часу звичка буде сформована і доведена до автоматизму.

Журналістка Марія Грибова вирішила перевірити це твердження і поділилася результатами експерименту у статті.

«Для свого експерименту я вирішила спочатку вибрати досить просту звичку, а саме виконання зарядки щоранку. Фахівці стверджують, що ранкова зарядка покращує метаболізм і заряджає енергією на весь день. Якраз те, що мені потрібно.

До того, як я вирішила провести експеримент, ранок починався приблизно так: пробудження без будильника о восьмій годині, чашка кави, прийом душу, збори на роботу. Тепер же мені потрібно було прокидатися хоча б на півгодини раніше, щоб все встигнути.

Перший день експерименту почався досить бадьоро. Я прокинулася о сьомій ранку по будильнику, випила склянку води кімнатної температури, одягла кросівки і приступила до виконання зарядки, яка складається з трьох частин: розминка, основні вправи і розтяжка. На все заняття у мене пішло не більше півгодини, і навіть залишився час на те, щоб приготувати сніданок.

На наступні дні мені вже було складно прокидатися і що-небудь робити через власну лінь. У якийсь момент навіть подумала, що готова провалити експеримент. Мене не покидали думки про те, що нічого страшного не відбувається з тими, хто зарядку взагалі не робить. Однак, я все ж вирішила взяти себе в руки і довести справу до кінця.

Для своєї мотивації повісила на холодильник календар, щоб зафарбовувати кожен день виконання зарядки. І завдяки цьому я не пропустила жодного ранкового заняття. Хоча брешу, одне все ж було пропущено через невідкладні справи, але було виправлено на 22 день.

До кінця експерименту я вже без будь-яких проблем прокидалася о сьомій ранку, і виконувала зарядку. Моя нова звичка дозволила не тільки зарядити день енергією, але і привести тіло в тонус і змінити усталений розпорядок. Тепер мій ранок починається зі склянки води, виконання вправ і повноцінного сніданку, про який раніше можна було тільки мріяти. А моє тіло вдячне за новий ранковий ритуал.

Варто відзначити, що звичка сформувалася трохи раніше закінчення експерименту. І з кожним днем я додавала все більше нових вправ. При формуванні звички важливо не змінювати різко свій звичний режим, а робити це послідовно. Також фахівці радять впроваджувати відразу кілька змін, оскільки це дозволяє швидше побачити результат і не кидати почате. Важливо пам'ятати, що будь-яка нова звичка вимагає бажання, рішучості та наполегливості».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: шкідливі звички, психологія, здоровий спосіб життя, Здоров'я, журналісти, Поради
В тему