Поради

Як виростити великі та солодкі кавуни

Як виростити великі та солодкі кавуни

Садять кавуни у відкритий ґрунт, коли середньодобова температура +15 – 16° C.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Це кінець квітня – середина травня. За кілька днів до висадження внесіть у ґрунт нітроамофоски із розрахунку 30 г на 1 кв. м. При важкій глинистій землі разом із добривом внесіть відро піску на 1 кв. м. Щоб земля краще прогрілася, а насіння дружньо та швидко проросло, можна за кілька тижнів до посадки кавунів укрити ділянку плівкою чи накривним матеріалом. Цей же метод застосовуйте, якщо після висадження кавунів різко похолодало.

Щодо насіння, то найкраще сходить дво- або  трирічне. Усі гнилі, плісняві, ушкоджені, вигнутої та викривленої форми насінини завчасно видаліть. Найгарніші насінини замочіть у воді температурою 50 – 60 градусів на 2 – 3 години. Воду слід кілька разів змінити.

Для пробудження біологічних сил та покращення схожості, скористайтеся стимуляторами росту: «Циркон», «Епін», «Енерген». А щоб захистити рослину від хвороб у майбутньому, замочіть насіння у розчині хлоргексидину 0,05% на 30 хв. чи фітоспорину згідно з інструкцією, після чого промийте чистою водою.

Далі загорніть насіння кавунів у бавовняну тканину, марлю чи ватний диск, занурте у теплу воду, покладіть у поліетиленовий пакет та забезпечте температуру близько 24 – 27° C. Це може бути батарея опалення. Регулярно перевіряйте, зволожуйте тканину, а коли насіння почне проростати, відразу посійте у грядку на ділянці. Якщо за 6 – 7 днів насіння не проросло, то вже й не проросте.

Перед висіванням кавунів у відкритий ґрунт розпушіть земельну ділянку. Приготуйте ямки глибиною 3 – 4 см із відстанню між ними 70 –100 см та проміжком між рядами не менше від 2 м.

У теплиці відстань між ямками 50 см, між рядами – 70 см. Покладіть одне пророщене насіння кавуна у ямку. Якщо воно сухе, покладіть 2 – 3 штуки. Коли проросте, залиште у ямці одну найсильнішу рослину. Посадкову ямку засипте ґрунтом. Полийте та підсипте зверху землю, прикрийте грядку агроволокном чи поліетиленовою плівкою. Після того, як з’являться перші сходи, зніміть покривний матеріал.  Пізньою весною зробіть парничок та зніміть, коли стане остаточно тепло.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: їжа, кавун, Поради
В тему