Поради

22 січня: яке сьогодні свято та у кого іменини

22 січня: яке сьогодні свято та у кого іменини

22 січня щороку українці відзначають День Соборності, що символізує собою об’єднання земель в одну державу на ймення Україна.

Також цього дня іменини святкують всі Пилипи, Антоніни, Захари та Петри.

Яке сьогодні релігійне свято

Церква сьогодні вшановує пам’ять святих Пилипа та Євстратія. Святий Євстратій постраждав за віру Христову у Вірменії, будучи мером відомого міста. Він бачив, як катують християн за їхню віру і таємно вірячи в Ісуса Христа не боявся визнати, що він теж християнин. За це його жорстоко побили, а потім спалили живцем. Про святого Пилипа знаємо не багато.

Яке сьогодні державне свято

22 січня 1919 року УНР і ЗУНР проголосили «Акт злуки» українських земель в єдину державу. Цього дня після підписання акту відбувся молебен та багатотисячний парад українських військ.

Українці вшановують це свято по-особливому. З 1990 року вже стало традицією влаштовувати «живі ланцюги» на честь свята Злуки. Саме тоді більше мільйона людей, взявшись за руки, утворили багатокілометровий живий ланцюг від Львова до Києва. 3 2000 року місцеву традицію в честь Злуки запровадили самі кияни. Щороку в цей день вони утворюють живий ланцюг через міст Патона, що з’єднує правий і лівий берег Дніпра.

Традиції цього дня

Наші предки знали, що в цей день варто сходити до лазні. Вони вірили, що так людина зможе змити з себе наслідки свят, позбутися можливої ліні і свідомо приступити до трудових буднів.

Також сьогодні викидали всі непотрібні речі з дому і робили генеральне прибирання як знак того, що сім’я готова до приходу весни.

Категорично забороняли пришивати сьогодні гудзики, інакше мешканці дому ніколи не зможуть позбутися різних життєвих проблем.

Чого не можна робити в цей день

В цей день заборонялося:

  • об’їдатися та напиватися;
  • погано думати та сваритися з іншими людьми;
  • виганяти своїх котів з хати;
  • залишатися байдужим до тих, хто потребує твоєї допомоги;
  • важко працювати.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: яке сьогодні свято
В тему

Останні матеріали