Поради

22 грудня: чому в цей день не можна ходити до лісу

22 грудня: чому в цей день не можна ходити до лісу

22 грудня – дата багата на різні свята. Так, сьогодні у світі вшановують енергетиків, а в Україні – дипломатів. Православні християни відзначають День святої Анни – матері Пресвятої Діви Марії. У народі цей день ще називають День Анни Темної. А також сьогодні найкоротший світловий день.

В цей день існувало багато традицій та заборон, пов’язаних зокрема з виношуванням та народженням дитини, адже святу Анну вважають покровителькою вагітних та немовлят. Про звичаї, які збереглися до нас, ми розповімо згодом.

День енергетика у світі

Сьогодні професійне свято тих, хто виробляє, налагоджує доставку та збут теплової та електричної енергії. Його традиційно у світі відзначають у найкоротший світловий день у році. На теренах пострадянського простору це свято зазвичай відзначають щороку в третю неділю першого зимового місяця.

День дипломатичної служби України

Відзначають в Україні своє професійні свято посли, дипломати та консули 22 грудня з 2005 року, відповідно до указу президента.

Чого не можна робити в цей день

На День святої Анни суворо заборонялося порушувати канони посту, зокрема вагітним жінкам, аби маля було здоровим. Також їм заборонялося сваритися чи сперечатися з кимось, потрапляти на очі хворим людям, або самим бачити хворих, аби недуга не перейшла на дитину. Чоловікам потрібно було підтримувати дружину, дотримуватися посту і обмежити її спілкування з чужими людьми.

В цей день вагітні жінки не розпалювали вогнища, не виконували важкої праці, навіть звичайних буденних справ, відмовлялися від в’язання та вишивання. Також жінкам заборонялося виходити з дому, переступати через гострі предмети.

А усім в цей день строго заборонялося ходити в ліс, бо вважалося, що саме цього дня вовки особливо небезпечні.

Наші предки вважали цей день початком нового року, а святу Анну – покровителькою бджіл. Тому чоловіки зранку йшли до вуликів, промовляли спеціальні молитви, щоб бджоли були здоровими і справно виробляли мед наступного року.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: яке сьогодні свято
В тему