Поради

Кусаючи лікує: п’явки здатні вилікувати печінку, радикуліт та інші хвороби

Кусаючи лікує: п’явки здатні вилікувати печінку, радикуліт та інші хвороби

Про користь п’явок для нашого організму лікарі знали давно. Відтак за їхньою допомогою лікували чимало хвороб.

Детальніше про це – у розмові з Олександром Місевичем, лікарем-гінекологом вищої категорії, лікарем-ординатором відділення ургентної гінекології КП «Луцька міська клінічна лікарня». Про це йдеться у газеті «Твій вибір»

– Як давно п’явки стали помічниками медиків?

 – Перші згадки про гірудотерапію належать до часів Стародавнього Єгипту. Згодом вона була дуже популярною і в Китаї, Греції, Індії, Стародавньому Римі. Також п’явки активно використовували для лікування і наші предки. Особливо популярним п’явколікування було в кінці 18-го – на початку 19-го століть.

Нині ж метод гірудотерапії затверджений Міністерством охорони здоров’я, а п’явка внесена до Державної фармакопеї. І лікарі все частіше повертаються до нових, які насправді є добре забутими старими, методів лікування, серед яких – і гірудотерапія.

– У чому секрет цілющої дії укусу п’явки?

– Попри те, що лікування п’явками відоме дуже тривалий час, вчені не з’ясували до кінця механізму лікувальної дії цих унікальних істот. Однак користь від них для нашого здоров’я важко не оцінити. За їхньою допомогою лікують чимало захворювань.

Адже п’явковий секрет має протизапальну, бактерицидну, болезаспокійливу дії. Також він знижує температуру, зміцнює і розширює судини, знімає спазми м’язів та судин, зменшує набряк. Цікаво, що склад ферментів, які під час укусу впорскує п’явка, змінюється залежно від того, які потрібні для хворого. П’явку нерідко називають «мініфабрикою» з виробництва великої кількості біологічно активних речовин.

Головним діючим компонентом слини цієї істоти є гірудин, який перешкоджає згортанню крові та попереджує утворення тромбів. Завдяки цьому застосування гірудотерапії допомагає досягти неабияких результатів у лікуванні. За один сеанс п’явка вприскує в організм хворого до сотні різних біологічно активних речовин.

– При лікуванні яких захворювань варто скористатися «послугами» п’явок?

 – Гірудотерапія дає гарні результати при лікуванні захворювань шкіри, хронічного бронхіту, бронхіальної астми, алергії. А також серцево-судинних захворювань, як-от: атеросклероз, ішемічна хвороба серця, гіпертонія, серцева недостатність, тромбофлебіт, судинні дистонії, варикозне розширення вен.

Лікування п’явками ефективне при недугах органів черевної порожнини: коліті, патології печінки, гастриті, панкреатиті, а також неврологічних хворобах: радикуліті, остеохондрозі тощо. Також «криваві» процедури принесуть користь при лікуванні гінекологічних захворювань: міомі матки, аднекситі, полікістозі яєчників, при порушеннях менструального циклу, непліддя тощо.

Окрім цього, п’явки успішно лікують урологічні захворювання, різноманітні забої, гематоми, трофічні виразки, ЛОР-захворювання. Паралельно відбувається загальне оздоровлення організму.

– Як саме відбувається процедура?

 – Попри те, що в природі є майже 400 видів п’явок, для лікування використовують лише три: медичну, аптечну і східну. Лікар, визначивши місце, прикладає туди п’явку, яка, прокушуючи шкіру або слизову оболонку (залежно від місця постановки), п’є кров хворого.

Тривалість одного сеансу становить від пів години до півтори – це залежить від стану пацієнта і ступеня важкості його захворювання. До речі, п’явка сама вирішує, скільки часу їй потрібно «працювати».

Курс лікування визначає лікар, за необхідності його можна повторити протягом року ще раз.

– Чи може п’явка, яку поставили спершу одному пацієнту, а тоді іншому, передати  якусь інфекцію?

– Ймовірність інфікування при гірудотерапії повністю виключена, адже п’явки для лікування використовуються лише один раз. Медичні п’явки вирощують на спеціальних біофабриках, і вони проходять медичний контроль. Після сеансу п’явки знищують.

– Хворий або його рідні можуть самі поставити п’явку?

– Ні, визначити місця, де їх потрібно ставити і саме ту кількість п’явок, яка наразі потрібна пацієнту, може лише лікар залежно від патології і загального стану пацієнта на час процедури.

До речі, перед лікуванням п’явками варто зробити загальний аналіз крові і коагулограму, тобто визначення показників системи згортання крові.

– Які є протипоказання п’явкотерапії?

– Передусім це індивідуальна непереносимість п’явок, анемія, яскраво виражена гіпотонія, вагітність і гемофілія. Також дуже обережно потрібно проводити сеанси в разі онкології. Окрім цього, гірудотерапія протипоказана при цирозі печінки, діалізі. А ще – для дітей віком до 12 років та жінкам під час менструації.

Не можна проводити сеанси, коли хворий вживає аспірин, гінкго білобу, віагру. Також слід пам’ятати, що цей метод лікування не є панацеєю  від усіх хвороб. П’явколікування дає хороші результати як саме по собі так, і в поєднанні з іншими методами лікування.

Отримати детальнішу консультацію можна у відділенні ургентної гінекології КП «ЛМКЛ № 2», або у поліклініці № 2 ЛМКЛ, кабінет 303, за попереднім записом у реєстратурі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Життя, лікування
В тему