Поради

Як вибрати бездротові навушники?

Як вибрати бездротові навушники?

Навушники – прекрасний витвір людства, який дозволяє послухати будь-де музику чи книжку, розслабитися під заспокійливі мелодії. Єдине, що заважає, так це дроти, які завжди заплутуються. Але хіба це проблема, коли можна придбати бездротові навушники.

Бездротові навушники - це унікальний зовнішній пристрій, який транслює чіткий і якісний звук без дротів чи інших видимих з’єднувальних елементів.

Як працюють бездротові навушники?

Принцип роботи у них такий же, як і в дротових аналогах з однією різницею, сигнал передається не через зовнішній канал з'єднання – дроти, а через короткочастотні хвилі.

Такий пристрій може взаємодіяти з іншими девайсами і якісно транслювати звук. Зв'язок зазвичай встановлюється через Bluetooth, інколи через Wi-Fi чи радіосигнал.

Отже, між джерелом сигналу, тобто будь-яким девайсом (комп’ютером, ноутбуком, плеєром тощо), і приймачем, тобто навушниками, виникає зв'язок через налаштування певних команд.

Наприклад, щоб під’єднати навушники до телефону достатньо увімкнути функцію Bluetooth на телефоні і навушники в режимі роботи знайдуть ваш пристрій. Залишається лише дозволити підключення.

Важлива і послідовність проведення під’єднання навушників через Bluetooth. Спочатку слід увімкнути навушник, про що почуєте окремий сигнал чи голосове повідомлення. Потім вмикайте Bluetooth на телефоні.

Щоразу надавати дозвіл на приєднання не потрібно, пристрій встановить зв'язок автоматично, якщо девайси будуть підтримувати сигнал Bluetooth.

Bluetooth – найпоширеніший спосіб зв’язку девайсів, бо немає прив’язки до певної локації. З Bluetooth-навушниками меломани можуть вільно подорожувати, займатися улюбленими справами і насолоджуватися якістю звуку.

Ні Wi-Fi, ні радіосигнал забезпечити цього не можуть, бо мають прив’язку до джерела звуку. Щоправда їх ретрансляція в дечому переважає Bluetooth, але це малопомітно для простих любителів технічних новинок.

Переваги і недоліки бездротових навушників

Бездротові навушники хоч і унікальний зовнішній пристрій, однак як звукова гарнітура мають свої переваги та недоліки.

Переваги бездротових навушників:

  • відсутність зовнішніх кабелів чи дротів зв’язку, що полегшує експлуатацію навушника;
  • можливість без перешкод насолоджуватися звуком під час хатніх справ чи фізичних вправ;
  • звук якісно транслюється, пристрій не обмежує користувача у пересуванні;
  • бездротовий пристрій без проблем працює й тоді, коли мобільний телефон стоїть на зарядці в іншій кімнаті;
  • навушники представлені у різних моделях, вибирати є з чого;
  • сучасний пристрій має вмонтований автономний акумулятор та ресурс пам’яті, для зберігання файлів.

Недоліки бездротових навушників:

  • бездротовий пристрій через вмонтований акумулятор важчий за дротовий навушник;
  • бездротові навушники дорогі;
  • пристрій вимагає періодичної підзарядки.

Варто наголосити, що вчені і досі сперечаються, чи не шкодять бездротові навушники здоров’ю людини, зокрема ті, які транслюють сигнал Bluetooth.

Поки вчені сперечаються сучасні бренди активно розробляють нові моделі навушників і випускають їх на ринок, щоб будь-хто з нас мав можливість вибирати той пристрій, який найбільше підходить.

Типи бездротових навушників

Перш ніж вибирати необхідний пристрій, зверніть увагу на те, які є основні типи бездротових навушників.

Основні типи бездротових навушників:

Внутрішньоканальні навушники

Поширений пристрій, який вставляється у слуховий канал людини, що забезпечує хорошу звукоізоляцію. Такий навушник гарантує якісну трансляцію звуку і чіткість вимови, якщо наявний мікрофон. А все через те, що звук у навушнику не розсіюється.

Найзручніша модель навушника – овальні трубки, що якісно транслюють звук і швидко не втомлюють м’язи вуха, особливо з якісними амбушюрами.

До переваг навушників зараховують їх якісну шумоізоляцію, гарне кріплення до каналу вуха, невелика вага та розмір, широкий вибір моделей, вибирати їх можна як для щоденного використання, так і для роботи.

Пристрій гарантує високу якість звучання, однак навушники втомлюють вухо і навіть шкодять йому, якщо звучність перевищує 85%.

TWS навушники

Це цілком бездротовий пристрій. Вибирати такі навушники не легко, бо дешевші китайські варіанти обмежені у функціоналі та не вражають якістю, а європейські аналоги – дорогі.

Особливості навушника: дані від девайсу, такого як телефон, розділяються на два Bluetooth- канали, що вмонтовані в окремі два навушники. При цього один стає головним, а другий його підсилює.

Переваги такої моделі в тому, що вона компактна, модна, добре транслює звук, мікрофон вмонтований у кожну модель, підзарядка завжди поруч у формі футляра для навушників. Можна користуватися як двома, так і одним навушником.

Недоліки: звук менш якісний, а для трансляції потрібно скорочувати відстань від телефону до головного навушника. А найважливіше те, що при перегляді відео звук у навушниках відстає на долі секунди від картинки.

Накладні навушники

Бездротові навушники, що якісно транслюють звук. У пристрій зазвичай вмонтовано мікрофон, представлена програма зміни треку та переключення на мікрофон.

Від них вуха не так втомлюються, але й звук транслюється не чисто, шумоізоляція невелика. Такі навушники представлені на ринку широко, вибирати є з чого.

Вони накладаються на зовнішній вид вуха, міцно фіксуються і надсилають звук. Такий бездротовий пристрій універсальний, ним легко користуватися, навушник має стильний дизайн та відмінні характеристики: якісний звук та мікрофон, невеликий рівень шумоізоляції, можливе розсіювання звуку.

Повнорозмірні навушники

І досі популярні бездротові навушники, які закривають вухо, а не проникають в нього для трансляції звуку. Вибирати такий зовнішній пристрій потрібно уважно, адже подекуди й недешеві моделі з часом розчаровують.

Найчастіше виникають проблеми з тим, що навушники давлять на вуха і носити їх довго не комфортно, з’єднувальна трубка розтягуються, навушники починають скрипіти і не щільно прилягають до вух. Все це впливає на якість звуку, роботу мікрофона та контролера тощо. Щоправда й мікрофон наявний не у всіх.

А загалом ці моделі якісно відтворюють звук, чітко прослуховуються баси. Вони ідеально підійдуть як для прослуховування музики, книги, так і для фільмів.

Як вибирати бездротові навушники

Щоб вибрати бездротовий пристрій варто зважати на такі аспекти, як:

  • мета;
  • якість та зручність;
  • технічні характеристики.

За метою бездротові навушники варто вибирати з точки зору їх функцій, тобто для чого вони вам. Якщо для занять спортом, то найкраще підійдуть вакуумні навушники, якщо для розмов – ТWS навушники чи накладні з мікрофоном, для музики – повнорозмірні, для ігор – стереогарнітура.

Найкращі за якістю трансляції звуку є повнорозмірні бездротові навушники, а за зручністю – Bluetooth-гарнітури. Для водіїв зручною буде монагарнітура, для музики, ігор чи відео – стереонавушники з 2 навушниками та мікрофоном.

Бездротові навушники оцінюйте й за технічними характеристиками, такими як:

  • потужність акумулятора, від якого залежить час роботи пристрою; хороша його ємність вимірюється у 100-500 мА;
  • наявність вбудованого мікрофона;
  • типи навушників;
  • час роботи пристрою: у режимі розмови не менше 24 годин, в режимі очікування – не менше тижня;
  • профіль навушників.

Технологія передачі даних

Вай-фай

Зручна технологія передачі даних для стаціонарного постійного використання. Вона унікальна тим, що легко обминає зовнішній бар’єр, проходить крізь стіни і дає можливість користуватися не однією, а кількома парами навушників водночас.

Радіус дії - не менше 70 метрів.

Радіомоделі

При радіохвилях певної частоти, які йдуть від основного девайсу, навушники стають своєрідним підсилювачем звуку і його ретранслятором. Вони не бояться перешкод, радіус дії бездротової радіомоделі сягає 150 метрів, якість звуку задовільна.

Однак такий зовнішній пристрій не користується популярністю. Основною причиною є те, що не всі навушники можуть передавати звук через радіохвилі.

І що не менш важливо, ні вай-фай, ні радіомоделі не розраховані на переміщення на великі відстані в робочому режимі, тільки на стаціонарне використання поблизу джерела звуку.

Bluetooth-навушники

Самий популярний варіант серед бездротових навушників. Основна перевага таких навушників – їх мобільність, з ними легко долати великі відстані без втрати якісного звуку.

Єдиним мінусом є невеликий радіус дії – 10 метрів, однак це не перешкода, якщо девайс поруч. Такі навушники бояться перешкод, можуть не здолати такий зовнішній бар’єр як стіна.

Вдома найкраще використовувати повнорозмірні Bluetooth- навушники, під час подорожі чи  прогулянки – накладні навушники з Bluetooth, під час фізичних вправ – вакуумні, тобто внутрішньоканальні навушники.

Характеристики бездротових навушників

Час автономної роботи

Це робочий час бездротових навушників без додаткової підзарядки. Це важлива характеристика, на котру варто зважати перед тим, як вибирати навушники.

В загальному навушники у режимі розмови можуть витримати і 20 годин використання, при трансляцію музики на нових версіях Bluetooth – від 12 годин і більше. У режимі очікування навушники можуть бути до тижня без додаткової підзарядки.

Наявність мікрофона

Не кожна модель бездротових навушників має мікрофон. Якщо окрім музики, ви хотіли б якісно спілкуватися, то краще вибирати бездротові пристрої з мікрофоном.

Сучасні дорогі моделі оснащені мікрофоном і відтворюють розмову так, щоб її не чули сторонні. Інколи для цього можна скористатися й рухливим мікрофоном. Мікрофон – важлива характеристика навушників.

Звукоізоляція

Якісні навушники мають підвищений рівень звукоізоляції, через це сторонні звуки не руйнують загального звучання. Краще вибирати внутрішньоканальні бездротові навушники чи зовнішній закритий варіант навушників, у яких краща звукоізоляція.

Щоправда, зараз в тренді навушники з функцією знешкодження шуму. Мікрофон у таких навушниках, завдяки спеціальній програмі, блокує зайвий шум. Однак коштують такі навушники не дешево, тай акумулятор у них розряджається швидше.

Характеристики аудіо

Вони впливають на якість звуку.

Діапазон частоти. Якщо навушники відтворюють звуки та частоті від 20 Гц до 20 000 Гц, то сміливо можна вибирати такий пристрій, бо він буде транслювати звуки, які сприймає людське вухо.

Гучність навушників. Краще вибирати бездротовий зовнішній пристрій з гучністю більшою за 96 дБ, але на телефоні не робіть гучність вищою 85%, щоб не нашкодити внутрішньому вуху і не погіршити слух.

Імпеданс (опір) навушників. Оптимальна величина опору повинна бути в межах 16-32 Ом, щоб не постраждала якість звуку і не знизилася гучність.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: техніка
В тему