Поради

Пульсометри для бігу

Пульсометри для бігу

Під час тренувань важливо знати показники серцевого ритму. Без різниці, чого ви хочете досягти - скинути зайву вагу, зміцнити серцево-судинну систему або накачати м'язи, - знання пульсу допомагає значно підвищити ефективність занять і швидше досягти результатів. Для цього і потрібні спортивні годинники з пульсометром - технологічні помічники, які підкажуть, з якою швидкістю бігти, скільки відпочивати і як спалити більше жиру.

Для початку розберемося, які функції потрібні. У годиннику їх дуже багато, і тому саме від їхньої кількості залежить ціна такого пристрою.

  • GPS - завдяки йому вимірюється швидкість і відстань, малюється трек маршруту. Якщо Ви пішли бігати в ліс і загубилися, годинник з GPS спростить задачу рятувальникам. Вимірює ще й висоту.
  • Пульсометр - важливий для бігунів всіх рівнів підготовки. Без розуміння своєї пульсової зони не вийде давати адекватні навантаження і розуміти ефективність тренувань. Годинники бувають з нагрудним кардіодатчики в комплекті або без нього, тоді його потрібно докупити окремо. Сучасні моделі йдуть вже з вбудованим світлодіодним датчиком, він міряє пульс прямо на зап'ясті. Це дозволяє вести замір вдень або уві сні, якщо годинник не знімається.
  • VO2max - вимірювання максимального споживаного обсягу кисню - показник витривалості. Зазвичай замір проводиться в лабораторних умовах, але спортивні годинники також навчилися з цим справлятися.
  • Час відновлення - пристрій аналізує показники і дає прогноз, скільки часу потрібно на відпочинок і відновлення, щоб тренування були максимально ефективними.
  • Лічильник калорій - функція, яка прийшла від фітнес-браслетів. Рахуються витрачені за тренування калорії.
  •  Автопауза - корисна функція для тих, хто бігає по вулиці і зупиняється на світлофорах. Трекер ставить на паузу вашу пробіжку.
  • Віртуальний партнер (для бігунів-одинаків). Створює ілюзію пробіжки з партнером, який біжить трохи швидше вас.
  • Планувальник тренувань. Просунуті моделі годинників можуть скласти вам план в залежності від ваших цілей. Але краще консультуватися з реальним тренером.
  • Синхронізація зі смартфоном або комп'ютером. Ця функція є у всіх гаджетів, але додатки у виробників різні.
  • Батарея. Обсяг батареї у різних моделей приблизно однаковий, але від використання GPS і Bluetooth годинник може сідати швидше. Ви ж не хочете залишитися без трекера на марафоні?

Вбудовані в годинник пульсометри (в усякому разі на топових моделях Garmin) для повноцінного інтервального тренування не підходять. У них великі затримки в показниках і серйозна неточність, аж до 15 ударів різниці. Тому краще придбати окремо нагрудний пульсометр, той же Garmin або Polar. Останні - трохи дешевше і нічим не гірше.

Отже, чек-аркуш перед покупкою:

  • З нагрудним пульсометром (найчіткіший спосіб визначити пульс).
  • Щоб там була синхронізація через Вluetooth (зручно синхронізувати тренування з додатком).
  • Щоб в них був GPS (враховувати відстань і швидкість).
  • В рамках вашого бюджету.

5 найкращих пульсометрів для бігу

Mio Alpha 2

Дизайн: Mio Alpha 2 - суто спортивний годинник з утилітарним дизайном. Гаджет являє собою широкий силіконовий браслет, в центральній частині якого чорно-білий дисплей з підсвічуванням. Зі зворотного боку знаходиться оптичний пульсометр. Три кнопки призначені для перегляду інформації і запуску режиму тренування.

 Можливості: Головна перевага Mio Alpha 2 - висока точність вимірювання пульсу без нагрудного датчика. Налаштування від 1 до 5 кардіозон і звукове сповіщення при переході з однієї в іншу. Синхронізація з усіма популярними програмами, такими як, Runkeeper, Strava, Runtastic або MapMyRide. Mio Alpha 2 призначений для відстеження щоденної фізичної активності, і особливо стане в нагоді під час інтенсивних тренувань. Акумулятора вистачить на 3 місяці, якщо займатися по 3 години на тиждень.

Mio Fuse

Дизайн: Зовнішній вигляд схожий на Mio Alpha 2: силіконовий ремінець з вентиляційними отворами, три кнопки, оптичний пульсометр. Але замість дисплея - LED-індикатори, які відмінно видно на сонці.

Можливості: Налаштування 3 або 5 кардіозон. При тренуванні в потрібній зоні горить зелений індикатор, при виході за межі зони загоряється червоний і одночасно браслет вібрує. Зручно, не потрібно постійно дивитися на годинник. До того ж Mio Fuse вміє працювати в режимі постійного вимірювання активності, відстежує якість сну по пульсу і синхронізує всі дані зі смартфоном і іншими спортивними гаджетами через Bluetooth і ANT +. Акумулятора вистачить на тиждень при щоденних тренуваннях.

Garmin Forerunner 235

Дизайн: Спортивно-туристичні годинники в класичному дизайні. На відміну від браслетів Mio, підійдуть не тільки до шортів і футболки, але і до піджака. На кольоровому 1.23 " дисплеї з розширенням 215x180 пікселів відображається інформація про тренування, історія активності, графіки та інші дані. Є вбудований GPS-модуль. Заряду вистачає на 9 днів.

Можливості: Пульсометр Elevate працює в режимі постійного зчитування. Є веб-версія Garmin Connect для перегляду статистики з комп'ютера. Детальна інформація про кожне тренування з відстеженням переміщення на карті. Величезний набір можливостей включає моніторинг сну, обчислення VO2, рекомендації по відновленню і багато іншого. До того ж Forerunner зможе приймати повідомлення зі смартфона, управляти музикою і автоматично постити досягнення в соцмережі.

Garmin Fenix 3

Дизайн: Спортивний годинник преміум-класу. Корпус і ремінець зроблені з нержавіючої сталі, а кольоровий дисплей покритий сапфіровим склом, стійким до ударів і подряпин. Стандартна версія Fenix 3 з силіконовим ремінцем і звичайним склом в два рази легше (85 грамів проти 175).

Можливості: Відстеження геопозиціі за допомогою GPS, компаса, альтиметра і акселерометра. Відправка даних в Garmin Connect безпосередньо через Wi-Fi, минаючи смартфон. Повний фарш спортивних функцій: автоматичне розпізнавання активності, вимірювання каденса, вертикальних коливань, часу контакту з землею, часу відновлення, VO2. Синхронізація повідомлень зі смартфоном. Акумулятора вистачить на 6 тижнів в економному режимі або 20 годин при всіх включених датчиках.

Polar M400

Дизайн: За невеликим пластиковим корпусом, силіконовим ремінцем і доступною ціною ховаються повноцінний розумний годинник з GPS і альтиметр. Вага складає всього 55 грамів. Для підключення до комп'ютера не потрібні спеціальні пристрої: є роз'єм MicroUSB. Дисплей монохромний, з підсвіткою, розширення - 128x128 пікселів.

Можливості: Вимірювання денної активності і стану сну в режимі 24/7. Синхронізація з сервісом Polar Flow на комп'ютері, смартфоні і відображення детальної статистики з порадами щодо поліпшення фізичної форми. Налаштування цілей і досягнень. Без підзарядки Polar M400 пропрацює 8 годин в активному режимі і кілька тижнів - в економічному.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: здоровий спосіб життя
В тему

Останні матеріали