Поради

Як вибрати електричну теплу підлогу?

Як вибрати електричну теплу підлогу?

З розвитком сучасних технологій, усім людям хочеться мати якомога більш комфортну та функціональну домівку. Одним з найголовніших чинників у будь-якій оселі, який є вкрай важливим для затишку в приміщенні, є тепло. Особливо гостро це відчувається в холодний період. Холодна підлога стає одним із випробувань для багатьох. Найкращий вихід з ситуації- це вибір електричної теплої підлоги, яка буде підтримувати сталу температуру і забезпечуватиме вам комфорт.

Перед тим як обрати для себе електричну теплу підлогу, необхідно визначитись, для чого вона необхідна. Передусім, це- одна з найкращих альтернатив традиційному опаленню. Принцип дії теплої підлоги такий, що від підлоги нагрівається повітря у приміщенні та рівномірно розподіляється у ньому.

Різновиди електричної теплої підлоги

Існує багато видів та різновидів електричної теплої підлоги. Інколи постає непроста задача: яку саме підлогу обрати? Через незнання деяких нюансів, ви ризикуєте зробити неправильний вибір та не отримати бажаного ефекту. Отож, ми розповімо вам про основні види електричної теплої підлоги, які застосовують у приміщеннях:

  • Водяна тепла підлога. Це- система трубопроводів, яка вмонтована під підлогу. По ній циркулює нагріта до певної температури рідина, тим самим обігріваючи підлогу
  • Кабельна електрична підлога є одним із перших представників даної технології взагалі. Така підлога може бути укладена двома шляхами: або з використанням проводу, або за допомогою готового мату, який клеять до основи
  • Плівкова тепла підлога також є популярною опцією для приміщень. Такий різновид підлоги відрізняється від інших тим, що має ультратонке нагрівальне покриття. Зазвичай його товщина не перевищує одного міліметру, тож таке покриття підходить для фактично будь-яких приміщень
  • Інфрачервона тепла підлога. В принципі роботи лежить технологія інфрачервоного випромінювання, яка чудово віддає власне тепло повітрю.

Саме ці системи є найбільш популярними у сучасних домівках та приміщеннях. Окрім цього, слід розуміти різницю між кабелями для теплої підлоги. Кабелі бувають нагрівними та тими, які саморегулюються, і від цього залежить, для яких покриттів вони підходять.

Переваги та недоліки систем електричної теплої підлоги

Перед тим, як встановити у свою оселю чи робоче приміщення електричну теплу підлогу, необхідно розуміти конкретні переваги та недоліки різних систем. Слід враховувати не лише те, що підлога буде забезпечувати комфортну температуру та тепло в приміщенні, але й ваш бюджет, особливості квартири чи будинку, покриття підлоги.

Перш за все, розглянемо водяну електричну теплу підлогу. Це- традиційна система обігріву підлоги. Головними перевагами такого вибору є те, що для підігріву можна використовувати той теплоносій, який вже присутній у приміщенні. Ця система найбільш зручна, коли є індивідуальна система опалення.

Втім, у водяної електричної підлоги є й свої недоліки. Основними вважаються ризики проведення такого покриття з використанням центрального опалення, невисока температура підігріву у порівнянні з іншими видами.

Кабельна електрична підлога передбачає проведення кабелю або встановлення спеціальних матів під поверхню підлоги. Ви можете обрати нагрівальний кабель або кабель саморегулювання. У чому їх відмінності? Нагрівальний кабель має порівняно вузький спектр використання. Він рекомендується для таких покриттів, як керамічна плитка, керамограніт або натуральний камінь. Кабель саморегулювання, окрім вищесказаних покриттів, підійде для паркету або паркетної дошки, лінолеуму, ламінату та дерева. Нагрівальні мати, які є більш сучасним та практичним вибором, рекомендуються для тих самих поверхонь що й кабель саморегулювання.

Отож, головною перевагою кабельною електричної підлоги є те, що завдяки цій технології можна нагрівати різні ділянки підлоги в приміщенні до різних температур. Це є безперечним плюсом для великих осель. Наприклад, ви можете регулювати температуру у службових приміщеннях на ніч, таких як гардероб, комора або кухня. Це допоможе зекономити та частково зменшити використання електроенергії.

Плівкова електрична підлога – це один із найбільш універсальних та практичних варіантів нагрівальних систем для будь-якого приміщення. Її особливістю є невелика товщина, і саме тому вона підходить для різного покриття: лінолеум, ламінат, дерево, килимове покриття, килими. Також, завдяки використанню особливих нагрівачів, технологія плівкової теплої підлоги є більш довговічною. Плівкова тепла підлога також значно більш економічна, ніж попередні варіанти. Утім, така опція підходить не під кожне покриття: плівкову технологію не рекомендується встановлювати під кахельну плитку.

Інфрачервона тепла підлога є найбільш економічною серед усіх, оскільки вона потребує порівняно небагато електроенергії. Для того, щоб підтримувати необхідну температуру, можна встановити терморегулятор. До того ж, такий варіант не сильно відрізняється від попередніх по вартості.

Скільки електрики може споживати тепла підлога?

При встановленні альтернативної системи опалення у приміщення, а особливо електричної підлоги, багатьох турбує питання електроенергії. Скільки електроенергії буде в середньому споживати тепла підлога? Це залежить передусім від нагрівального елементу, який ви оберете.

Для плівкового покриття число варіюється від 150 до 500 Ватт на квадратний метр. Якщо ви обираєте кабельну теплу підлогу, то споживання електрики знижується до 100-150 Ватт на квадратний метр. Термомат споживає в середньому до 200 Ватт на квадратний метр.

Для інфрачервоного нагрівача значення також варіюються, але зазвичай не перевищують 200 Ватт на квадратний метр. Тож, наприклад, для приміщення на 15м2 середнє споживання електроенергії буде до 3 кВт.

Загалом, правильно підібрана тепла підлога буде не лише відмінною альтернативою традиційному опаленню, а й економним варіантом.

Принцип роботи плівкової теплої підлоги

Плівкова тепла підлога вміщує в собі нагрівальні елементи з графіту, котрі лежать між шарами пластичної термоплівки. Через графітні нагрівальні елементи проходить електричний струм, завдяки якому пластини і виробляють інфрачервоне тепло. Підлога стає теплою та комфортною, оскільки температура балансується підлоговим покриттям.

Як вже було зазначено, такий різновид підлоги має ряд переваг. Наприклад, ефект від нагрівання плівкою максимально схожий на сонячне тепло, а відповідно, найбільш комфортний для людини. Невелика товщина плівкового покриття сумісна з більшістю видів підлогового покриття. Для такої підлоги не потребується попередня стяжка підлоги, що дає змогу зекономити ресурси, та й в принципі, встановлення плівки займає небагато часу та не передбачає ремонту.

Плівкова тепла підлога стійка до вологи та високого навантаження, тож підійде для ванної, спальні, тренажерного залу, магазину. Також, великою перевагою є її мобільність: вона підлягає демонтажу та перенесенню на інше місце. Монтаж плівкової підлоги є простим, тому, якщо слідкувати інструкціям, ви зможете уникнути технічних несправностей.

Чому у квартирах не можна встановлювати електричну теплу підлогу на воді?

Незважаючи на ряд переваг та популярність водяної теплої підлоги, її вкрай не рекомендують встановлювати у звичайних квартирах. Багато хто прагне встановити таку систему як основне або додаткове джерело опалення, не замислюючись про наслідки, до яких може призвести таке рішення. Чому саме підлога на воді не сумісна з типовими квартирами?

  • Оскільки у звичайних квартирах використовується система центрального опалення, то температура підлоги може коливатися і бути низькою при встановленні водяної системи. Особливо це явище простежується, якщо до центрального опалення підключають додатковий водяний контур
  • Існує велика ймовірність затоплення сусідів знизу при прориві магістралі. До того ж, це ніяк не відіб’ється на вашій квартирі, проте вода почне затоплювати нижні поверхи
  • Залежність від графіків системи центрального опалення. Якщо раптом навесні або восени трапиться холодний день, а центральне опалення ще не буде ввімкненим, то ви не зможете скористуватися перевагами теплої підлоги та встановити комфортну температуру у домівці
  • Негативно позначається на опалювальній системі вашого будинку взагалі
  • Через бруд в системі центрального опалення водяні труби будуть швидко забиватися, що через певний час призведе до технічних несправностей

Отож, якщо ви живете у звичайній квартирі та у вас не індивідуальне опалення, то встановлювати водяну теплу підлогу не варто. Для створення ідеальної температури в домі вам підійдуть електрична тепла підлога, інфрачервона та плівкова підлоги.

Міфи про електричну теплу підлогу

Деякі люди, попри прагнення до тепла та комфортної температури у приміщенні, бояться встановлювати систему теплої підлоги через певні упередження. Зокрема, в Інтернеті наразі шириться багато міфів про електричну теплу підлогу. По-перше, така підлога нібито шкодить здоров’ю домашніх тварин, оскільки вони відчувають небезпечне електромагнітне випромінювання від поверхні. Насправді, хатні улюбленці навпаки почувають себе більш комфортно в теплому середовищі. А більшість сучасних систем оснащені захистом від згубних випромінювань.

Багато хто також вважає, що тепла підлога не може бути основним джерелом опалення в оселі, оскільки не здатна підтримувати в приміщенні сталу температуру. Насправді ж, теплі електричні підлоги вже давно зарекомендували себе як відмінний спосіб обігріву офісів, квартир та приватних будинків. Система електричної підлоги, попри свою компактність, доволі потужна та здатна добре обігрівати навіть просторі приміщення.

Також мережа рясніє міфами про те, що тепла підлога сушить повітря та вдаряє електричним струмом при пролитті води. Безумовно, все це- лише міфи, оскільки системи теплої підлоги функціональні та цілком безпечні. Отож, якщо ви хочете обрати для свого дому або приміщення саме такий варіант обігріву, то опирайтеся лише на подані факти та переваги цих систем- і ви будете задоволені.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему

Останні матеріали