Поради

Молочні зуби: як не проґавити численні проблеми та забезпечити дитині красиву посмішку

Молочні зуби: як не проґавити численні проблеми та забезпечити дитині красиву посмішку

А до вашого малюка вже приходила Зубна фея? Ні? Тоді вам буде цікаво дізнатися, коли випадають молочні зуби, у скільки років починають рости постійні зубчики та які проблеми можуть виникнути підчас цього, здавалося б простого, процесу.

Для початку – трохи анатомії. Молочні зубки закладаються ще у внутрішньоутробному періоді, тоді як утворення постійних, починається вже після народження малюка. Постійні зуби формуватися під молочними, які ще не прорізалися.

Необхідність у зубчиках з’являється, коли дитина переходить на тверду їжу. Це відбувається десь в 6-9 місяців. Першими прорізуються центральні різці, – це два нижніх передніх зуба. Наступними у черзі – два верхніх різці. У період з 9 місяців до 1 року виростають бічні зубчики. До півторарічного віку повинні показатися перші моляри, які ще часто називають молочними. Ікла з’являються у 16-23 місяців. Другі моляри ростуть протягом 22-33 місяця.

Закономірно чергуючись, вже у віці 2,5-3 років у малюка прорізаються усі молочні зуби. Скільки їх повинно бути? Для дитятка норма 20 зубчиків.

А де ж решта? Інші зуби виростають постійними. Це 2 пари премолярів на кожній щелепі. Вони знаходяться між іклами і задніми (корінними) зубами і ростуть на місці молочних молярів, які випали.

А так звані зуби мудрості прорізуються останніми, приблизно між 17 і 21 роками.

Чому не всі зуби виростають відразу? Щелепа дитини дуже мала. З розвитком малюка, росте і лице, а от зуби залишаються такими ж маленькими. Саме тому до 6 років проміжки між молочними зубами стають більшими.

Схема прорізування молочних зубів у дітей
Схема прорізування молочних зубів у дітей

Коли випадають молочні зуби у дітей

Теоретично, з шести років починають «вискакувати» молочні зуби. Коли випадають зубчики, простіше порахувати дотримуючись легкого правила: у скільки прорізалися молочні зуби, в такому віці вони і починають змінюватися. Якщо перші зубки з'явилися в 5 місяців, то і постійні почнуть показуватися у 5 років, якщо в 6 місяців – то в 6 років.

Випадання зубів у дітей починається з того, що тимчасовий корінь потроху розсмоктується, звільняючи місце постійному зубу.

Чергування та вік випадіння молочних зубів:

  • Коріння верхніх і нижніх центральних різців потроху зменшується з 4-5 років. Як правило, цей процес триває близько двох років і перша Зубна фея навідує дітей до 6-7 років;
  • Верхні і нижні бічні різці розхитуються з шестирічного віку. Постійні аналоги з’являються у віці 7-8 років;
  • Перші моляри зверху і знизу готуються до зміни протягом трьох років. Процес розпочинається з 7 років і постійні зубки виростають до 9-11 років;
  • На 9-12 років припадає час, коли випадають ікла у дітей;
  • Останніми, до десятого року життя, випадають другі моляри.

У 13 років, після появи других корінних зубів, формування постійного прикусу закінчується.

У якому віці прорізуються постійні зуби:

Поза цією чергою з’являються постійні моляри. Молочного аналога для цих зубів немає, адже в маленькій дитячій щелепи для них просто не вистачає місця. Малюк росте, проміжки в зубному ряду збільшуються і в роті з’являються перші дорослі зуби – так звані «шістки». Після прорізування молярів, настає черга зміни молочних зубів на постійні.

  • Першими з’являються центральні різці. В 6-7 років знизу і в 7-8 років зверху;
  • Бічні різці на обох щелепах змінюються на постійні в 7-9 років;
  • Постійні перші премоляри виростають до 6-11 років, а другі варто чекати не раніше 10-12 років;
  • В 9-12 років підтягуються верхні і нижні ікла;
  • Поява молярів, як правило, починається в шестирічному віці і завершується в 21 рік, коли прорізуються треті моляри.

Схема росту постійних зубів
Схема росту постійних зубів

Важливо: Наведена інформація не є загальноприйнятою нормою. У деяких дітей постійний зубний ряд формується раніше, у деяких – пізніше. Буває, що і підлітки не можуть похвалитися повною усмішкою і чекають зубів мудрості, який внаслідок зміни раціону харчування (зменшення споживання твердої і жорсткої їжі), можуть і зовсім не прорізатись.

Якщо зубки випадають рано

Точну інформацію про те, коли випадають молочні зуби у дітей, не надасть жодний лікар. Чому? А тому що все залежить від індивідуальних особливостей дитячого організму. Та зберегти свої маленькі зубчики малюк має до шкільного віку. Передчасна втрата зуба може в подальшому позначитися на посмішці.

Одна з важливих функцій молочних зубів в тому, що вони «вказують» місце для прорізання корінним зубам. Коли молочний зуб випав, а постійний не росте, постійний зуб не матиме «орієнтиру» і може вирости криво. Це відбувається через те, що сусідні зуби зсуваються, і для постійного просто не залишається місця. У висновку, викривиться зубний ряд і доведеться проходити тривале і непросте лікування.

Передчасне випадання зубів у дітей спричиняють:

  • Травми;
  • Пародонт;
  • Карієс;
  • Інфекційні хвороби.

Якщо зубки випадають пізно

Як правило, до 14 років ротик повинні залишити усі молочні зуби. Якщо ж цей процес загальмувався, то слід проконсультуватися з лікарем. Тимчасові зуби, які надто довго затримуються на своїх місцях. Сигналізують про порушення в роботі організму.

Пізніше випадання зубів викликають:

  • Аномальне розташування зачатка постійного зуба;
  • Стреси;
  • Брак вітамінів та неякісне харчування;
  • Хронічні захворювання.

Лікар, скоріше всього, порадить зробити знімок, щоб переконається, що всі корінні зуби є під яснами. До слова, пізні корінні зуби стійкіші до карієсу.

Читайте також: Як підвищити імунітет дитини: три складові відмінного дитячого здоров’я

Як допомогти дитині

Багатьох матусь та татусів цікавить, чи болять молочні зуби. Випадання молочних зубів – природний процес, який, зазвичай, протікає без болю та ускладнень. Цілком нормально, якщо зубчик хитатися протягом тижня. Біль та набряк ясен виникає, якщо корінний росте, а молочний ще не випав. В цьому випадку можна скористайтеся болезаспокійливими засобами, які порадить лікар.

Та все ж батькам потрібно дотримуватися кількох рекомендацій:

  • Вирвати в домашніх умовах молочний зуб дозволяється лише, коли він «висить на одній ниточці». Зубчик, який лише хитається висмикувати не можна, бо є ризик зламати корінь молочного зуба і викликати запалення ясен;
  • Коли випадають молочні зуби, крихітні ранки кровоточать. Зазвичай кров зупиняється за кілька хвилин. Але якщо малюк капризує і вимагає медичної допомоги, дайте йому стерильний тампон та попросить його прикусити;
  • Після випадіння зубчика, проконтролюйте, щоб малюк не їв і не пив дві години. У цей день з раціону виключіть гостру, солодку, кислу та гарячу їжу;
  • У період росту зубчиків дуже важливо збалансувати дитячий раціон. Зробіть акцент на продукти з кальцієм: сир, молоко, кефір. Додайте у меню рибу, зелень, фрукти та овочі. Малюк повинен працювати зубками і гризти моркву, яблука та іншу тверду їжу, щоб коріння молочних зубів краще розсмоктувалися, а постійних – зміцнювалися. А от від цукерок, тягучих ірисок, солодких газованих напоїв краще взагалі відмовитися;
  • Коли зубчик хитається, малюку важко кусати та жувати. Годуйте його рідкими супами-пюре та м’якими стравами;
  • Випадіння зубів не відміняє гігієнічних процедур. Слідкуйте за тим, щоб карапуз чистив зуби щодня;
  • Тимчасові молочні зуби напряму відповідають за стан постійних. Дуже важливо відвідувати стоматолога хоча б двічі на рік. Зазвичай це профілактичний огляд, який має на меті оцінити загальний стан ротової порожнини.

Читайте також: Користь та небезпека лизуна та як зробити слайм в домашніх умовах

Коли потрібно звертатися до дитячого стоматолога

Зазвичай, зміна молочних зубів не вимагає відвідування лікаря, але іноді процес проходить дуже болісно або з ускладненнями. У цьому випадку необхідна консультація фахівця.

Коли потрібно звертатися до лікаря:

  • У 5-6 років у дитини з’являються проміжки між зубчиками. Це нормально, адже постійні зуби ширші і їм потрібно більше місця. Турбуватися варто, якщо проміжків немає, оскільки новим зубам просто не вистачить місця, а це може перешкодити розвитку нормального прикусу;
  • У разі, якщо молочний зуб ще не випав, а постійний росте, здіймати паніку не варто. Швидке зростання постійних зубів провокує прискорене випадання молочних. Але якщо два ряди різних зубчиків залишаються більш ніж на три місяці – порадьтеся з фахівцем;
  • Записатися на прийом до лікаря-ортодонта варто, якщо молочний зуб був видалений або випав в результаті травми, а новий зубчик не прорізається. Порожнє місце займають інші зубчики, що зіпсує прикус. Лікар може порекомендувати пластинку, яка завадить сусіднім зубкам зайняти вільне місце;
  • Не менш важливо знати, що особливого піклування потребують молочні зуби. Карієс розвивається дуже швидко і вкрай шкодить зачатком основних зубів.

Важливо: Не хвилюйтеся, якщо зуби виглядають занадто великими, в порівнянні з личком. Обличчя ще витягнеться, а зуби залишаться такими ж самими.

Уважно ставтеся до гігієни порожнини рота і не ігноруйте регулярні огляди у стоматолога. Лише так ви подаруєте дитині здорову та красиву посмішку.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: діти, Здоров'я
В тему