4 Грудня 2017
Новини

М'ясо в пайках військовослужбовців замінять на сухе молоко?

М'ясо в пайках військовослужбовців замінять на сухе молоко?

У Міністерстві оборони пропонують внести зміни до норми продуктів харчування, які призначені для військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань держави. Відповідна пропозиція обговорювалася на урядовому комітеті, повідомляють "Наші гроші".

У документі Міноборони пропонує дозволити відомству, Міністерству внутрішніх справ і Службі безпеки України замінити деякі продукти в межах вартості та харчової цінності.

Заміну продуктів зокрема пропонується провести для військовослужбовців, які беруть участь у військових операціях за межами країни, в тому числі і інструкторів. Крім того, заміну продуктів можуть провести у пунктах постійної дислокації, навчальних центрах, на полігонах і в на території проведення антитерористичної операції.

Разом з тим експерти уряду визнали недостатньою ініціативу Міністерства оборони, оскільки зміни можуть призвести до зниження калорійності пайка і розбалансування харчування.

За даними експертів, в розділі №1 урядової постанови №426 від 29 березня 2002 року, який Міноборони хоче поширити на ВСУ, "спеціальну заміну" призначена для екіпажів суден і кораблів, які служать за межами України, а також для екіпажів підводних човнів у зв'язку зі специфікою військово-морського флоту.

Варто зазначити, що дана спецзаміна передбачає заміну м'яса першої категорії (яловичина, свинина, баранина, телятина) на сухе молоко, простоквашу і інші кисломолочні продукти. Заміну пропонується здійснити у співвідношенні 1 до 0,7. При цьому така норма не буде застосовуватися для діючих військ ЗСУ.

Експерти заявили, що така заміна може підірвати моральний дух збройних сил і привести до напруги серед особового складу, особливо це стосується зони проведення антитерористичної операції. Крім того, на думку експертів, "деякі положення проекту недостатні для розуміння і неясно викладені, допускають подвійне прочитання".

Так, урядового комітету було запропоновано після розгляду повернути проект постанови на доопрацювання Міноборони.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему