5 Січня 2022
Новини

Газові протести у Казахстані: що відомо

Газові протести у Казахстані: що відомо

У Казахстані на тлі протестів проти підвищення ціни на газ президент Касим-Жомарт Токаєв відправив уряд у відставку.

Цієї відставки вимагали самі мітингарі. До слова, це сталося через те, що в країні з 1 січня ціни на скраплений газ підвищили з 60 до 120 тенге/л (приблизно з 3,72 до 7,44 грн). Акції протесту розпочалися у місті Жанаозені Мангістауської області. Майже у всіх великих містах Казахстану, включаючи столицю, місто Нур-Султан, сталися сутички між протестувальниками та поліцією, спецназом та військовими. В Алмати та в Мангістауській області на два тижні запровадили надзвичайний стан.

Тимчасово обов'язки прем'єр-міністра виконуватиме Аліхан Смайлов — перший заступник прем'єр-міністра Казахстану. Згідно з указом, члени уряду продовжать виконувати свої обов'язки до затвердження нового складу. Крім того, Токаєв звільнив Кримбека Кушербаєва з посади держсекретаря. Його місце зайняв помічник президента Ерлан Карін.

Як повідомляють ЗМІ, вранці 5 січня у Казахстані відновилися акції протесту проти уряду. Зокрема, у місті Актау мітингувальники почали захоплювати автомобілі силовиків. В Алмати рано вранці вже також зібрався натовп протестувальників, які пройшли центром міста. Вони захопили уряд Алматинської області. Двері акімату відчинені, нікого з представників влади у будівлі немає. Зазначається, що протестувальники не вірять у відставку уряд.

Варто зауважити, що мітингарі заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагають вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечили постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. 

Зазначимо, що на тлі "газових" протестів президент Казахстану доручив запровадити на 180 днів державне регулювання цін на зріджений газ, бензин та дизель. Також, доручається запровадити державне цінове регулювання соціально значущих продовольчих товарів. Рішення ухвалюватимуть акіми регіонів, виходячи із соціально-економічної ситуації в конкретному регіоні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Світ, акція протесту
В тему