26 Листопада 2020
Новини

Локдаун в Україні та світі: що варто знати

Локдаун в Україні та світі: що варто знати

Карантин в Україні можуть ввести, якщо хворих на коронавірус щоразу ставатиме більше і кількість вільних ліжкомісць зменшиться до мінімуму. Лише за таких умов введуть локдаун. Локдаун - це система обмежень, які вводять керівними органами країни, аби призупинити поширення епідемії. Локдаун передбачає певний спектр обмежень для населення, в тому числі й пересування.

Що відомо про локдаун в Україні

Україна вже пережила один повний локдаун, який запровадили через спалах коронавірусу з середини березня по 22 травня.

Тоді в Україні було заборонено:

  • роботу навчальних закладів усіх типів;
  • масові заходи, розважального, спортивного, навчального характеру;
  • роботу ТРЦ,
  • закладів громадського харчування.

Громадський транспорт курсував із суттєвими обмеженнями. Призупинили пропуск на кордоні, міжнародне авіа- і залізничне сполучення. Однак наприкінці травня почалося поступове ослаблення карантину, бо ситуація з епідемією стабілізувалася.

З того часу в Україні ввели адаптивний карантин, однак вже в середині листопада знову карантин посилили через антирекорди, які Україна била і продовжує бити мало не щодня.

Зокрема, ввели карантин вихідного дня та пріоритетні години для окремих верств населення.

Читайте також: Все про карантин вихідного дня: що варто знати

Чи введуть повний локдаун в Україні

25 листопада на засіданнні уряду прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав, що поки введення локдауну не планується, але такий варіант стане можливим, якщо ситуація в країні погіршиться. Водночас в уряді не виключають того, що на час новорічних вихідних введуть локдаун, аби попередити сплекс хвороби.

Глава МОЗ Максим Степанов озвучив головну умову введення тотального локдауна - коли кількість хворих, які госпіталізуються, досягне 25-30 тисяч. Ця позначка є критичною для медичної системи – вона буде завантажена близько на 80%. Якщо вводитимуть локдаун, то, за словами міністра, відразу на всій території країни і у всіх регіонах без обмежень.

Депутати  та чиновни вважають, що локдаун – не примарна перспектива, а цілком реальна. Однак зазначають, що він може стати серйозним ударом для економіки.

Так, заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко заявив, що локдаун введуть, якщо ситуація буде критичною. Зараз основні надії уряд покладає на карантин вихідного дня та свідомість громадян.

Міністр Олександр Ткаченко пропонує ввести двотижневий жорсткий карантин на новорічні свята із забороною масових заходів та проведенням Нового року та Різдва в режимі онлайн.

Радник президента Олег Устенко вважає, що можливі посилення обмежень, якщо захворюваність стане більшою.

Водночас міністр внутрішніх справ Арсен Аваков виступив за жорсткий локдаун терміном не менше трьох тижнів, якого варто ввести якнайшвидше. Уряд планує водночас підготувати програми компенсацій для бізнесу.

Головний позаштатний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська також переконана, що локдаун на три тижні україні просто необхідний для зменшення кількості хворих. Це оптимальний термін для стабілізації ситуації та допустимий для економіки.

Які країни у світі вже ввели локдаун

У більшості країни уряди посилили обмеження.

Так, в Німеччині локдаун діє з початку листопада до кінця грудня. Закрито ресторани, бари, розважальні заклади, спортзали, салони краси, але школи і магазини працюють.

У Литві ввели загальнонаціональний карантин на початку листопада з обов'язковим масковим режимом. Скасовані масові заходи, закрито кінотеатри, театри, заклади громадського харчування працюють на винос.

У Великобританії локдаун триває вже місяць. На даний момент громадянам не рекомендується залишати будинки без необхідності, заборонені масові заходи.

Читайте також: В яких країнах Європи посилили карантин

У Франції ввели локдаун з 30 жовтня, а пом'якшити основні обмеження планують після 15 грудня. Зараз закриті заклади громадського харчування і частина комерційних підприємств. Освітні установи продовжують працювати, але школярі з 6 років зобов'язані носити маску.

Польща з 7 листопада посилила карантин. Закрито навчальні заклади, обмежена робота торгових центрів, не працюють заклади культури, спортивні зал

У Туреччині ввели частковий локдаун з комендантською годиною на вихідні дні з 20:00 до 10:00. Ресторани і кафе у цей час працюють тільки в форматі доставки, закриті спортзали, басейни, музеї. До кінця семестру закриті школи.

В Чорногорії також ввели комендантську годину. Людям заборонено залишати будинки з 19:00 до 5:00.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: карантин, Україна, Світ
В тему