11 Травня 2020
Новини

Які тарифи зростуть цього літа в Україні

Які тарифи зростуть цього літа в Україні

В Україні вже цього літа газ та електроенергія подорожчає, а гарячу воду частіше відключатимуть. 

Про те, як і коли зміниться комуналка в Україні, пише OBOZREVATEL.

Гарячу воду відключатимуть на тижні

У різних містах України в кращому разі на два тижні відключатимуть гарячу воду для того, щоб провести гідравлічні випробування. Вони потрібні для підготовки до наступного опалювального сезону. Гарячу воду відключатимуть на два тижні

Під час гідравлічних випробувань трубопроводи заповнюють охолодженою водою під тиском на 25% вище нормативного. У такий спосіб знаходять "слабкі місця" в тепломережах.

Нові тарифи на газ

Уже з 1 липня 2020 року українці купуватимуть блакитне паливо за тими ж тарифами, що і промисловість. Кабмін продовжив спеціальні зобов'язання для "Нафтогазу", але тільки до літа. Ще цілий рік газ повинні продавати за встановленими тарифами постачальникам тепла і гарячої води, а ось сам газ українці оплачуватимуть за ринковою ціною.

Влітку блакитне паливо традиційно дешевшає через зниження попиту. Однак цього року ситуація може бути зворотною. З одного боку з'являться ринкові ціни, а з іншого – можливо, після карантину почне відновлюватися енергетичний ринок.

З урахуванням рекордних запасів, уже влітку блакитне паливо може коштувати близько 4,3 грн за кубометр, припускає аналітик Єгор Комов. Це приблизно на 10-15% дорожче, ніж зараз.

Тарифи на електроенергію можуть вирости найближчим часом

Зараз українці в середньому платять за електроенергію майже 1,1 грн за кВт-годину. При цьому перші 100 кВт-годину коштують по 90 копійок, а кожен наступний – 1,68 грн. У НКРЕКУ ж пропонують усереднений тариф на рівні 1,4 грн. Тобто можливе подорожчання складе 30%.

Експертка у сфері енергетики Мирослава Качко впевнена: підвищувати тарифи населенню треба було ще в минулому році. З 1 липня 2019 року працює вільний ринок (саме його запуск і спровокував дисбаланс, тому що не була вирішена проблема заборгованостей), і, по ідеї, українці повинні були платити за "світло" за ринковими тарифами.

Однак Кабмін тоді ухвалив рішення заморозити підвищення і затвердив спеціальний указ.

"Згідно із законом, підприємствам цю різницю між ринковим тарифом і тим, який тариф призначений, повинні компенсувати з бюджету. Зрозуміло, цього не відбувається. Зараз вартість електроенергії для населення не відповідає ринковому рівню, і ми повинні плавно йти від перехресного субсидування", – впевнена Качко.

Сім'я, яка зараз платить за електроенергію, припустимо, 200 грн у місяць, згідно з пропозицією НКРЕКУ, після перегляду тарифів повинна буде витратити 260 грн. Причому субсидіантам цю різницю повністю покриє держава, а от іншим доведеться переплатити.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: тарифи, комунальні послуги, Україна
В тему