11 Січня 2019
Новини

Українська контрабанда в цифрах: найцікавіші факти

Українська контрабанда в цифрах: найцікавіші факти

Прикордонники поділилися даними про перетини кордонів України за останні 5 років та обсяги контрабанди. 

Економічна правда наводить найбільш цікаві факти із відповідей Державної прикордонної служби.

В яку країну їздять найчастіше українці?

Протягом 2014–2018 років (за даними на 12 грудня 2018 року) в Державній прикордонній службі зафіксували 383,1 млн перетинів кордону.

 
 
 

В середньому за день сухопутні кордони України перетинають 179,6 тисяч осіб. Найчастіше перетинають кордони України з Польщею, Молдовою і Росією.

 

Скільки й чого возять контрабандисти?

Протягом 2014–2018 років прикордонники виявили 3,9 тис одиниць контрабандної зброї,280,8 кілограмів вибухівки, 1,55 тонн наркотичних засобів і товарів на 1,921 млрд грн.

 

У 69% випадків контрабандні товари намагаються вивезти з України.

В 34% випадків через кордон переправляли тютюнові вироби, в 16% — автомобілі, в 3% — антикваріат. Рибопродукти, автозапчастини незаконно перевозили в 2% випадків. Бурштин, м'ясопродукти, домашні тварини, промислові товари, горілчані вироби становлять — по 1% від загального обсягу контрабандних товарів, які намагалися вивезти з України.

Водночас, автомобілі — найпопулярніший товар для незаконного ввезення в Україну. Їх частка в структурі контрабандного імпорту — 9%. По 4% припадає на контрабандний тютюн і алкоголь. По 2% — на м'ясо- і рибопродукти. По 1% — на автозапчастини, побутову техніку, промтовари, паливно-мастильні матеріали, радіотовари й одяг.

Як часто в Україні карають за контрабанду?

За даними прикордонників, за останні п’ять років було відкрито 477 кримінальних справ. Досудові вироки винесли щодо 73 осіб.

Найчастіше кримінальні справи відкривають за статтею 305 Кримінального Кодексу —контрабанда наркотиків і їх прекурсорів. Кількість обвинувальних вироків за відповідною статтею упродовж останніх 5 років постійно падає.

За 201 статтею Кримінального кодексу "Контрабанда" щороку з 2014 року відкривають 18–23 справи. В судах за рік лише 2–4 з них завершуються покаранням для обвинувачених.   

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: кримінал, Україна
В тему

Останні матеріали