17 Квітня 2018
Новини

Поминальний день: що треба робити і що не можна на «гробки»

Поминальний день: що треба робити і що не можна на «гробки»

Цього року Радониця (в народі її називають гробки) припадає на сьогодні, вівторок 17 квітня.

Цього дня прийнято ходити на цвинтар і поминати своїх померлих родичів. Про те, як правильно провести цей день і чого не слід робити за церковними канонами, розповів протоієрей Микола, настоятель Свято-Успенської церкви – пише vesti-ukr.

Сходити до церкви

Цього дня в церкві проходить перша заупокійна літургія після Пасхи, на якій можна замовити поминання покійних, написати імена своїх померлих родичів і замовити проскуру за упокій їхніх душ. На службу потрібно йти натщесерце, тобто зранку нічого не їсти і не пити. Тоді ви зможете після літургії з’їсти проскуру, запивши її святою водою. Якщо ви зранку щось уже з’їли, то проскуру потрібно акуратно загорнути в серветку і віднести додому, залишивши на зберігання біля ікон. З’їсти її можна натщесерце з молитвою і наступного дня.

Замовити панахиду

Після літургії на Радоницю проводиться панахида з великодніми співами, на якій поминають усіх покійних. На неї потрібно принести продукти і поставити їх на панахидний стіл у церкві. Брати із собою можна всі продукти, крім м’яса – його не можна вносити в саму церкву, як і не можна будь-який алкоголь. Виняток – кагор. Панахиду приносять до церкви до початку служби.

Якщо на кладовищі ходить священик, запросіть його на могилку до своїх покійних родичів, нехай він прочитає молитву на поминання і відслужить панахиду.

Прибрати могилку

Дев’ять днів після Великодня і до Радониці церква не вітає ходіння на кладовище, навіть для того, щоб навести на могилках лад – адже всю Світлу Седмицю святкується свято Воскресіння. Тому перший день, коли рекомендують відвідувати цвинтар, – це Радониця. А позаяк цей день не вважається дванадесятим святом, працювати цього дня не буде гріхом. Упорядковуйте цього дня могилку, приберіть торішню траву, посійте квіти з думками і молитвами про померлого.

Читайте також: Завтра Радониця - помоліться за покійних родичів!

Що не можна робити

Приносити на кладовище їжу

Пишні обіди на кладовищі церквою не вітаються. Тим більше, якщо на них присутній алкоголь. Не можна залишати на могилі якісь продукти – по-перше, це язичництво чистої води, по-друге, залишена їжа привабить бездомних і бродячих тварин, які можуть зайти за огорожу і насмітити, затоптати квіти або навіть розрити могилу.

Цілувати пам’ятник

Традиція хреститися, заходячи в цвинтарну огорожу, пішла від того, коли в ролі пам’ятника ставили хрест – саме на нього люди хрестилися. Хреститися на пам’ятники і монументи або фотографію померлого родича немає сенсу, тим більше не варто цілувати його.

Подавати записку про самогубць

Людей, які наклали на себе руки, в церкві не відспівують, і за ними не служать панахиди. Їхні імена не можна писати в записках, які ви подаєте на літургію за померлих і на заупокійну панахиду.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему