20 Березня 2018
Новини

Українські заробітчани у Польщі: ми почувались як раби

Українські заробітчани у Польщі: ми почувались як раби

Кілька років поспіль сотні, а то й тисячі українців шукають кращої долі за кордоном. Основна маса їде на заробітки або в Польщу, або, що дуже прикро, у Росію.

На жаль, умови, в яких доводиться їм жити і працювати, надзвичайно важкі. Це складно перенести не тільки фізично, а й морально, кажуть колишні заробітчани. Пише 24tv.ua.

«Українці, які вирушають працювати за кордон, часто виявляються фактично у рабських умовах. При цьому основна частина працює нелегально», – йдеться в повідомленні.

«Вся західна Україна працює через водіїв. Збирання врожаю яблук – це робота з самого ранку. Ми сідали на трактор, нас везли у сад. Поки доїжджали – світало, і вже видно було ці яблука. Ми їх рвали, поки не сутеніло. Над нами стояли, кричали, підганяли, називали нас по-різному», – розповіла колишня заробітчанка Анна.

За словами екс-заробітчан, умови, в яких доводилося жити і працювати, були практично жахливими або вкрай низького рівня, що було складно пережити не тільки фізично, а й морально.

«Ми почувались як раби. І почувалися дуже низько. Можете собі уявити, що ми поїхали на роботу – це був лютий, надворі зима, а жили у вагончику. Там одночасно тулилося 100 осіб. Там дві людини в проході не розминалися. Треба було ходити боком», – пригадує Анна.

Читайте також: У столиці Польщі побили українців через їхню національність

До речі, автори матеріалу стверджують, що багато українців не витримує таких умов і хоче втекти, але роботодавці вдаються до спеціальних схем оплати, аби не дозволити нелегальним працівникам виїхати з країни.

«Умова від роботодавця – відпрацювати більше ніж три місяці, отримаєш по 7 злотих за годину роботи. Це десь 55 гривень. Якщо менше від трьох місяців – уже шість злотих», – повідомляють автори.

Довідково:

Як показало дослідження, минулого року українці щомісяця заробляють у Польщі в середньому близько 2100 злотих, або 15 000 грн (близько $580). Здебільшого працюють чоловіки, їх серед українців – 57,9%, середній вік – 33 роки. Зазвичай трудові мігранти виконують просту фізичну роботу, що не вимагає кваліфікації (70,7%).

Кожен п’ятий українець у сусідній країні працює в сільському господарстві. Як правило, це робота в невеликих фермерських господарствах, найчастіше пов’язана зі збором ягід і фруктів. З одного боку, наші співвітчизники отримали можливість заробити собі на життя, а з іншого – своєю працею вони піднімають економіку сусідньої країни, а не власної, хоча й перераховують на Батьківщину чималі суми.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему