Життя

Настоятель лаври «зливав» ворогам розташування ЗСУ

Настоятель лаври «зливав» ворогам розташування ЗСУ

Днями СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ московського патріархату митрополита Арсенія (на фото).

Слідство довело, що він «здав» окупантам адреси розташування блокпостів Сил оборони у Краматорському районі Донецької області, - йдеться у газеті «Твій вибір».

Під час літургії вихваляв путіна

Але ще до повномасштабного вторгнення митрополит активно працював на москву. У численних інтерв’ю він в унісон із кремлівськими брехунами розповідав, нібито на Донбасі немає ніяких російських окупантів і що це взагалі не війна, а «громадянський конфлікт» між українцями.

Хоча чого ми дивуємося, якщо цей митрополит має паспорт громадянина рф і числиться у списках виборців воронезької області. Закрадається думка, що в Україні він – просто агент під прикриттям, прикриттям ряси.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили митрополиту Арсенію про підозру в поширенні інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ за можливості їхньої ідентифікації на місцевості. Фігуранту загрожують до 8 років позбавлення волі.

Підтримував убивство росіянами українців і настоятель храму Шепетівської єпархії УПЦ московського патріархату, що у Хмельницькій області.

Навіть після 24 лютого 2022 року цей клірик прямо під час літургій вихваляв путіна, а в тому, що росія нещадно вбиває українців, звинувачував… самих українців.

Промивши мізки своїм парафіянам, цей «душпастир» повертався додому і брався до подальшої роботи на користь рф. Зокрема, у російській соцмережі «вконтакте», яка в Україні давно заборонена, цей протоієрей поширював брехню про війну в Україні та міжконфесійні відносини, ображав парафіян інших релігійних громад.

Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила факти злочинних дій клірика. Йому загрожують до 5 років тюрми.

Живуть в Україні, а працюють на москву

Прикра ситуація і на Закарпатті. Там іще в березні до суду направили кримінальні справи щодо двох настоятелів храмів УПЦ московського патріархату з Тячівського району.

30-річний та 43-річний клірики через свої акаунти в соцмережах поширювали російські гасла, прославляли кремлівські режими й вождів, які мільйонами знищували українців. За таку діяльність «священникам» московського патріархату загрожують до 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

А у квітні знову ж таки на Закарпатті CБУ задокументувала підривну діяльність настоятеля храму Хустської єпархії УПЦ московського патріархату.

Клірик називав повномасштабне вторгнення росії в Україну «громадянською війною», закликав вірян не захищати країну від окупантів. Свою прокремлівську пропаганду вів під час спілкування з місцевими жителями, а також на власній сторінці у фейсбуці. Наразі триває розслідування, але цьому служителю московського патріархату загрожують до 5 років тюрми.

Аналогічне покарання може чекати священника чоловічого монастиря Хустської єпархії УПЦ московського патріархату. Він через особисті сторінки в соцмережах публічно прославляв кремлівських вождів, комуністичний режим, поширював заборонену в Україні символіку. Тобто виконував усе те, що робили його колеги з Тячівського району. Чи не за чиєюсь вказівкою і чіткими інструкціями «згори»?

Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання фігуранта справи, вилучили в нього мобільний телефони із доказами протиправної діяльності. Крапку в цій справі поставить суд.

За такі злочини їм загрожують до 8 років тюрми

Від Закарпатської єпархії московського патріархату не відстає і Черкаська.

За повідомленням СБУ, митрофорний протоієрей єпархії підтримував убивство росією українців, героїзував російських окупантів та заперечував їхні воєнні злочини проти України. Він поширював у соцмережі прокремлівські наративи, дискредитував українських захисників, звинувачував їх у воєнних злочинах, а бійців спецпідрозділу «Азов» узагалі обзивав «нацистами» – тобто говорив усе те саме, що брехуни з російських телеканалів.

Живучи на Черкащині, цей московський піп поширював в інтернеті фейкову інформацію з ворожими гаслами, фотографіями та відео-

сюжетами з прокремлівських інтернет-ресурсів. Удома він тримав заборонену символіку (мабуть, чекав приходу окупантів). Але слідчі знайшли достатньо доказів злочинної діяльності цього «душпастиря». Тепер йому загрожують до 8 років тюрми з конфіскацією майна.

Навіть митрополит Черкаської єпархії московського патріархату вів системну підривну діяльність на користь росії, нещодавно повідомила СБУ.

Торік йому повідомили три підозри за розпалювання міжрелігійної ворожнечі та заперечення збройної агресії рф. Але плювати він на це хотів, далі займався протиправною діяльністю, а інформацію поширював і на сайті єпархії, і в соцмережах. Тож митрополиту московського патріархату загрожують до 8 років тюрми.

Подібне покарання може чекати і на митрополита Сумської єпархії УПЦ московського патріархату. На догоду кремлю він закликав розпалювати міжконфесійну ненависть в Україні. Під час проповідей, у відеозаписах на своїх сторінках у соцмережах клірик ображав релігійні почуття вірян інших конфесій. Своїми діями формував передумови до міжконфесійної ворожнечі в Україні. А москві тільки того і треба: розколоти українців, ослабити й захопити.

На підставі отриманих доказів митрополиту Сумської єпархії УПЦ московського патріархату повідомили про підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України. Йому загрожують до 5 років обмеження воля з позбавленням права займатися діяльністю.

…Як бачимо, всього за березень-квітень СБУ затримала сімох служителів московського патріархату, які працювали на рф. Тому щоразу, коли ви схилятимете голову перед загиблим захисником України, коли будете оплакувати вбитих москвою мирних жителів, знайте: скоювати ці злочини помагали й московські попи.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: упц мп, донецьк, хмельницький, закарпаття
В тему