Життя

Ангели помагають пережити загибель єдиного сина

Ангели помагають пережити загибель єдиного сина

Андрію Палаю було 29 років, коли він загинув у лютому 2015-го, захищаючи Україну від російських загарбників.

Катерина Ключкович важко переживала втрату єдиного сина. Проте сьогодні через ГО «Скорботні серця Закарпаття» підтримує інші родини, які теж втратили дітей на війні. А розраду знайшла у вирощуванні фіалок та створенні ангелів-оберегів. Як жити з утратою і ще й допомогти іншим – розповіла на ресурсі Varosh Гичка Галина у щирій розмові з пані Катериною, - йдеться у газеті «Твій вибір».

Від депресії врятували дочка та квіти

З липня 2014 року Андрій воював на сході. Був командиром відділення 15-го окремого гірськопіхотного батальйону 128-ї бригади. Загинув біля с. Рідкодуб на Луганщині.

«Перші пів року я не хотіла нікого бачити, нічого чути. Мені було абсолютно все одно. Тільки постійно ходила до сина на могилу. Мене дуже донька підтримувала. Вона вирішувала фактично всі питання», – згадує Катерина Ключкович.

Вийти з затяжної депресії жінці допомогли підтримка дочки і щоденна господарська робота:

– У мене вдома були три пекінеси. Їх треба було 3 рази на день вигуляти й два рази нагодувати вареною кашкою і м’ясом. Тому я через силу вставала, одягалася і доглядала за своїми собачками.

Ще однією відрадою стало вирощування фіалок. Квіти жінка любила завжди. А 2020-го взяла участь у проєкті «Україна – Норвегія». Тоді ж познайомилася з професором Федором Шандором:

– Він допоміг не тільки створити громадську організацію «Скорботні серця Закарпаття», а й заснувати свою справу – вирощувати фіалки. Зараз у мене є 4 двометрові стелажі, фіалки на вікнах, під вікнами, всюди. Щоправда, продажі трохи впали, бо не вистачає менеджерської підтримки, щоб організувати процес продажу.

А крила кольору прапора

Пані Катерина спробувала свої сили у різних ремеслах. Робила квіткові вінки на свята. А ще – вона авторка ангелів-оберегів. Спочатку вони були білими, а потім – з блакитно-жовтими крилами:

– Моя знайома викладачка Світлана Залуцька  попросила зробити ангеликів, щоб надіслати хлопцям. Я дуже хотіла зробити вироби у патріотичних тонах, тому вручну фарбувала їм крила з фарби для писанок. А потім я запропонувала Галині Ярцевій цих ангеликів на ярмарки від Руху підтримки закарпатських військових. Коли ангеликів повезли на благодійний ярмарок за кордон, то продали всі! Це якраз було на Різдво.

До дівчат із Руху підтримки Катерина часто приходить і жертвує кошти.

– Коли є можливість допомогти, то я намагаюся це зробити. Бо якщо ми не підтримаємо бійців, то хто це зробить? Зараз люди вже втомилися, звикли… А я розумію, що військових треба підтримувати, допоки стане сил і буде перемога.

Підготувала Ірина Світляковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією
В тему