Життя

Хто має платити аліменти літнім батькам

Хто має платити аліменти літнім батькам

«Я стара жінка, живу в селі сама. Тяжко хворію. Діти поїхали в місто. Не провідують, нічим не помагають. Хоча я, скільки мала сили, передавали їм харчі. Нині не даю сама собі ради, весь час просити сусідів не дозволяє совість. Мені люди підказали, що за законом діти мають помагати стареньким батькам, і якщо добровільно вони цього не роблять, то можна через суд вимагати в дітей аліменти. Чи то правда?» – Параскева Миронівна, Рівненська обл.

Про це йдеться у газеті "Твій портал".

Так, Параскево Миронівно, вам правильно люди підказали. Дорослі діти мають утримувати своїх батьків. Це закріплено в ст. 51 Конституції України та в ст. 202 Сімейного кодексу України. Проте ці вимоги поширюються не на всіх дітей і батьків.

За інформацією Міністерства юстиції, повнолітні діти зобов'язані утримувати своїх батьків за двох умов:

  • батьки непрацездатні (особи, які досягли пенсійного віку, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв'язку із втратою годувальника відповідно до закону);
  • батьки потребують матеріальної допомоги (особи, які не мають можливості забезпечити своє гідне існування через відсутність пенсії або її низький розмір).

Обов'язок виплачувати аліменти батькам можуть покласти лише на повнолітніх дітей. Якщо повнолітня дочка, син не надають матеріальної допомоги добровільно, батьки мають право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів, який можуть подати до одного, кількох або всіх дітей разом. До позовної заяви слід додати докази, що обґрунтовують позовні вимоги (стягнення аліментів), наприклад, документи, що підтверджують доводи позивача про необхідність матеріальної допомоги.

Суд визначає розмір аліментів на батьків у твердій грошовій сумі та (або) у частці від заробітку (доходу) з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін.

Окрім сплати аліментів, діти зобов'язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю, немічністю. Якщо батьки не отримують допомоги за додатковими витратами, вони мають право звернутися до суду.

Діти не зобов'язані платити аліменти своїм літнім батькам, якщо судом буде встановлено, що мати, тато ухилялися від виконання батьківських обов язків.

Якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були відновлені, обов язок утримувати матір, батька у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає.

Діти звільняються судом від обов язку утримувати батьків, якщо встановлено, що вони не сплачували аліментів на утримання дитини, що призвело до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три роки, і така заборгованість непогашена на момент прийняття судом рішення щодо визначення розміру аліментів на батьків.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: батьки, аліменти, пенсіонери
В тему