Життя

«Я носила під серцем дитину і просила Бога її врятувати»

«Я носила під серцем дитину і просила Бога її врятувати»

Із цим діагнозом дітки без лікування живуть не більше від року, а Маргаритка не просто вижила, а своїми ніжками пішла до школи.

Про це пише у газеті «Твій вибір».

«За такого діагнозу – аборт», – перешіптувалися медсестри, дивлячись на 29-річну вагітну. Адже щойно УЗД показало: жінка виношує дитину з важкою вродженою патологією. З цією вадою, попередили лікарі, плід може взагалі не народитися, а навіть якщо народиться, то малюк буде мати важку інвалідність.

– Коли я почула ці слова – в мене земля пішла з-під ніг, – згадує тернополянка Мар’яна Кошманюк. – Адже я – молода здорова жінка, магістр соціології, працюю в Тернопільському педагогічному університеті, в нас із чоловіком маса планів та мрій, – і тут усе це рушиться через невідомий діагноз Spina Bifida.

Сім’я Кошманюків, м. Тернопіль
Сім’я Кошманюків, м. Тернопіль

Ще не відійшовши від шоку, Мар’яна кинулася в інтернеті на англомовних ресурсах шукати, що це за вада, чому виникає і головне – чи піддається лікуванню…

Вісім років тому в Україні практично не було інформації про Spina Bifida – розщілину хребта. Хоча одна з тисячі новонароджених дітей народжується з цією вадою, а головною причиною розвитку патології є недостатня кількість вітаміну В9 (фолієвої кислоти) в організмі жінки до зачаття та у першому триместрі вагітності, розповідає тернополянка Мар’яна Кошманюк:

– У світі найефективнішим методом профілактики вроджених вад визнано фортифікацію – коли до продуктів масового споживання, наприклад борошна, додають фолієву кислоту. На жаль, в Україні це питання поки що на «довгому» розгляді урядовців. Притому, що до зони ризику належать жінки і з ожирінням, і з цукровим діабетом, і ті, що приймають ліки від епілепсії, навіть ті, які неправильно харчуються, курять чи зловживають алкоголем. Тобто, коло осіб, які можуть виношувати дитину з розщілиною хребта, надзвичайно велике.

Складнощів додавало й те, що виявити патологію вкрай важливо на стадії внутрішньоутробного розвитку дитини, аби в перші дві доби після народження провести операцію.

– Чим більше я дізнавалася про Spina Bifida, тим більше розуміла: цей діагноз – не смертельний вирок, – згадує жінка. – Але, щоб своїй майбутній дитині подарувати нормальне життя, треба готуватися до надскладних випробувань.

І Мар’яна готувалася. Із хворою донечкою під серцем ходила до храмів. Зі сльозами на очах відкривала Господу своє зранене серце. І щоразу благала: «Боже, допоможи мені. А я робитиму все, що в моїх силах…»

Господь не міг не почути цих щирих молитов. Він допоміг, аби вагітність пройшла без ускладнень, аби Маргаритка без проблем народилася і вже на другий день свого життя мужньо витримала важливу операцію.

– Щоб усунути наслідки патології – нашій дитині провели пластику спинномозкової кили. Розсікли «мішечок», який утворився на поперековому відділі хребта, звідти нервові волокна перемістили у хребетний канал, де вони природньо мають перебувати. Водянку головного мозку, яка зазвичай розвивається разом із розщілиною хребта, ми вилікували медикаментозно. А от порушення рухливості ніжок, що виникла внаслідок внутрішньоутробного пошкодження спинного мозку, почали лікувати вже через чотири місяці після операції, – продовжує Мар’яна Кошманюк.

Відновлення рухливості – це тільки половина справи

Більшість дітей із важкою формою розщілини хребта ніколи не зможуть ходити. Для пересування використовують опорні ходунки або крісла колісні.

– Ми розуміли, що так може бути і в нашому випадку. Але коли я бачила потенціал до ходьби у своєї дитини – мій розум і моє материнське серце підказували, що треба над цим працювати, – каже жінка.

Щоб покращити чутливість, зміцнити суглоби та м’язи ніжок, Мар’яна раз у три місяці проходила з донечкою курс реабілітації: масажі, водні процедури, фізичні вправи. У перервах між курсами займалася з Маргариткою самостійно. І в результаті дитина, яка, за песимістичними прогнозами, могла не дожити навіть до свого народження, на першому році життя могла стояти на двох ніжках, руками тримаючись за опору, у чотири роки – ходити з підтримкою, потім – відвідувати дитсадок, а звідти – піти до школи. Впевненості при ходьбі дівчинці додають ортези, які вона вдягає щодня. На далекі пішохідні прогулянки Маргаритка інколи  використовує крісло колісне, але це є частиною звичного способу життя.

– У діток із діагнозом Spina Bifida інтелектуальний розвиток такий же, як у здорових ровесників. Але якщо не займатися їхнім фізичним здоров’ям – не оперувати, не лікувати, то дитини проживе не більше від року, – пояснює Мар’яна Кошманюк. – Однак сучасна медицина здатна в прямому сенсі поставити цих діток на ноги. І я використовувала всі можливості, аби подарувати своїй дитині повноцінне життя.

Працюючи над опорно-руховим апаратом Маргаритки, мама згодом дізналася, що в діток із розщілиною хребта розвивається ще одна проблема: нервові імпульси погано спрацьовують не лише в ногах, а й у сечовидільній і травній системах.

– І це дуже серйозна проблема, – зауважує оповідачка. – Пів біди, коли дитина не може повністю контролювати функцію тазових органів, бути сухою та чистою. Хоча це часто перешкоджає соціалізації: відвідувати садочок, школу чи громадські місця. А от якщо сечовий міхур та кишечник повністю не спорожнюються… Батьків чомусь рідко про таке попереджають. Хронічні закрепи призводять до накопичення в організмі токсинів, бактерій, зниження загального імунітету, а при хронічних інфекціях сечовивідних шляхів пошкоджуються нирки аж до повної втрати їхньої функції.

Спільна проблема об’єднала 170 сімей

Коли Мар’яна Кошманюк про все це дізналася – зрозуміла: рятуючи свою дитину, вона може допомогти й іншим батькам, у яких дітки теж мають діагноз Spina Bifida. Так і з’явилася ідея створити громадську організацію із життєствердною назвою «Сяйво духу».

– Певний період я вагалася: чи вийде щось у мене, чи потягну я цю непросту місію, – зізнається пані Мар’яна. – Але доля познайомила мене з директором міжнародного благодійного фонду «Допомога дітям» («Child-help») П’єром Мертенсом. Наприкінці нашої розмови він вручив мені сувенір у вигляді монети і сказав: «Якщо ти повіриш, що вона золота, то такою вона й стане». Ці слова дуже зачепили мене. І я приступила до роботи.

Ідею Мар’яни про об’єднання підтримали ще троє матерів. Вони створили «Сяйво духу». З допомогою тернопільських лікарів вдалося налагодити зв’язок із тридцятьма родинами, які жили з діагнозом Spina Bifida. А нині «Сяйво духу» об’єднало 170 сімей, охопивши фактично всі області України.

– За п’ять років роботи ми пройшли багато випробувань. Ми вчилися самі й учили інших. Щоразу, коли ставало тяжко чи коли я не знала, як бути далі, я просила в Бога підтримки – і Він посилав мені неймовірних людей, із якими ми прямували далі, – не стримуючи сліз, зізнається пані Мар’яна.

Нині «Сяйво духу» з гордістю може звітувати, що за сприяння громадської організації українські лікарі-науковці пройшли стажування в Бельгії та Словаччині, після цього в Україні були проведені тренінги та вебінари для інших лікарів щодо збереження нирок у дітей зі Spina Bifida та медичної опіки. Із початку повномасштабної війни фахівці дистанційно консультують батьків у догляді за дітьми із розщілиною хребта, радять, які обстеження має пройти дитина і яких операцій чи лікування потребує.

– Коли в перший місяць вагітності я почула, що в моєї дитини невиліковна патологія, я подумки кричала «Чому так?!», – згадує Мар’яна Кошманюк. – Потім я шукала відповіді на питання «Для чого так?». А нині розумію: рятуючи власну дитину, я протоптала стежку, якою сьогодні сотні батьків можуть іти й покращувати якість життя власних діток. Бо так, інвалідність – це складно, але навіть із нею ми можемо радіти життю і бути щасливими.

Якщо хтось із наших читачів потребує підтримки чи поради щодо лікування Spina Bifida і гідроцефалії, яка зазвичай розвивається паралельно, у ГО «Сяйво духу» вам радо допоможуть. Ось контакти:  spinabifida.ngo@gmail.com, https://www.lightsofspirit.org

Сім’я Мірошників (мама Людмила, донька Вероніка – до речі, член збірної України з танців на візках),  м. Київ

Сім’я Мірошників (мама Людмила, донька Вероніка – до речі, член збірної України з танців на візках), м. Київ

Сім’я Притул (мама Людмила, донька Ксенія), Одеська обл.
Сім’я Притул (мама Людмила, донька Ксенія), Одеська обл.

Сім’я Фоменюків (мама Оксана, донька Соломія), Рівненська обл.
Сім’я Фоменюків (мама Оксана, донька Соломія), Рівненська обл.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, хвороби, діти
В тему