Життя

Колиска Ісуса Христа: де її можна побачити?

Колиска Ісуса Христа: де її можна побачити?

Із давніх колядок ми знаємо, що перші миті Свого життя Ісус Христос проводив не в царських хоромах, як би належало Синові Божому, а в годівниці для худоби – яслах.

Про Дитятко в яслах нам оповідають апостоли

Підтвердження правдивості цих фактів дає нам апостол Лука. В розділі другому Євангеліє учень Христовий оповідає: «Пішов також і Йосиф з Галилеї, з міста Назарету, в Юдею, в місто Давида, що зветься Вифлеємом, бо він походив з дому й роду Давида, щоб записатися з Марією, зарученою своєю, що була вагітна. І от коли вони були там, настав їй час родити, і вона породила свого сина первородного, сповила його та поклала в ясла, бо не було їм місця в заїзді (2:4 – 7).

В цьому ж розділі апостол Лука дає ще одне підтвердження: «Ангел же сказав їм: «Не бійтесь, бо я звіщаю вам велику радість, що буде радістю всього народу: сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель, він же Христос Господь. І ось вам знак: ви знайдете дитя сповите, що лежатиме в яслах (Єванеглія від Луки, 2:10 – 12).

Про те, що новонародженого Ісуса поклали в ясла, оповідають також апокрифічна Арабська Євангелія дитинства Спасителя та Євангелія псевдо-Матвія: «Вона увійшла в хлів і поклала Дитятко в ясла, і віл і осел поклонилися Йому. Тоді виповнилося те, про що говорив пророк Ісая: «Віл знає власника свого, і осел – ясла пана свого». Протоєвангеліє Якова говорить про ясла вже в момент початку побиття немовлят Іродом: «Марія, почувши, що б’ють немовлят, злякавшись, взяла дитину свою, і сповила, поклала в ясла волові».

Печера Різдва у Вифлеємі

Оскільки життя Ісуса Христа – це не релігійні легенди, а факти, що базуються на реальних подіях, то до наших днів збереглося чимало місць і предметів, які могли бути «свідками» подій Христового життя.

Серед таких реліквій – Ясла, куди Богородиця поклала Сина Божого відразу після Його народження.

Одні ясла (точніше, місце, де вони були) зберігається у Вифлеємі, у печері Різдва Христового. А ще одні – у Римі, у Храмі святої Марії.

У печері Різдва, у невеликій прибудові, є поглиблення в підлозі, розміром трохи більше від одного метра квадратного. За формою воно нагадує колиску. За свідченням Ієроніма Стридонського, колись ясла були зроблені з глини. Потім їх виконали із золота й срібла. Середньовічні паломники прикладалися до ясел через три круглі отвори, що були в мармуровому обрамленні. А в XIX ст., за описом Михайла Скабаллановича, ясла вже були обкладені мармуром: низ – білим каменем, бічні стінки – коричневим. Усередині імпровізованих ясел лежало зроблене з воску зображення немовляти Христа.

Нині ж над мармуровими яслами горять п’ять незгасних лампад, а поруч із ними – ікона із зображенням вифлеємських пастухів, які поклоняються Немовляті.

П’ять дощечок у золотому саркофазі

Ще одна реліквія, яку називають Ясла Христа, зберігається в Римі, зокрема – в базиліці Санта-Марія-Маджоре.

642 року з Палестини до Риму було доправлено п’ять дощечок. Саме з них, вважають служителі церкви, були виготовлені ті самі Ясла Христа. Ці дощечки з оливкового дерева. Чотири з них завдовжки 70 см. Ще одна – 80 см. Точний їхній вік не відомий. Дощечки були скріплені між собою металевими смугами. На одній із цих смуг ледве прочитувався напис грецькою мовою з іменами християнських святих, зроблений у 7 – 9 століттях.

Дощечки Ясел Христа зберігаються в золотому саркофазі зі скляними вікнами. Дорогоцінний релікварій, розміром півтора на два метри, розміщений біля головного вівтаря базиліки святої Марії (базиліка – це будівля з довгим коридором, по обидва боки якого височіють колони, в дослівному перекладі «базиліка» означає «царський дім»).

На Святвечір віряни здійснюють хресну ходу довкола базиліки св. Марії. А щомісяця 25 числа християни отримують доступ до Ясел Христа. Аби поклонитися реліквії, вони сходами, розташованими по обидва боки базиліки, прямують до вівтаря. А там біля релікварію їх зустрічає скульптура Папи Римського Пія ІХ, який теж схилився перед Яслами Христа.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, церква
В тему