Життя

Шахраї випробовують нову схему викрадення грошей у довірливих українців

Шахраї випробовують нову схему викрадення грошей у довірливих українців

Нещодавно незнайома жінка зателефонувала мені на мобільний і попередила: «Шановний клієнте! Ваша банківська картка заблокована. Для розблокування…»

Оскільки так звана працівниця не назвала, з якого саме вона банку, то я відразу зрозуміла: жінка не знає, клієнткою якої саме фінансової установи я є, а тому просто боялася озвучити назву не мого банку.

Друге, що мене насторожило, – дзвінок здійснювався зі звичайного номера одного з відомих українських операторів мобільного зв’язку. Натомість банк зазвичай використовує фірмовий номер.

Одне слово, підловивши незнайомку на двох проколах, я відразу поклала трубку. Але є чимало українців, які або надто довірливі, або нещодавно мали проблеми з банківською карткою, або просто опинилися десь у людному місці й не могли розчути всю фразу шахрайки. І що на слова «Ваша банківська картка заблокована» роблять вони? Правильно – спішать вирішити проблему. Задля цього виконують пораду «банківської працівниці». А далі вже – як кому пощастить. Бо шахраї діють за багатьма хитромудрими схемами.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

 

Схема перша: халявні гроші на мобільний

Щоб отримати дистанційний доступ до банківського рахунку Марії Іванівни (це буде наша умовна героїня), аферисти насамперед добираються до того номера телефону, до якого в пані Марії прив’язана банківська картка. Потім вони здійснюють не менше від трьох дзвінків на цей номер мобільного, поповнюють його певною сумою грошей. А далі телефонують оператору мобільного зв’язку і кажуть, що хочуть замінити сім-катку за таким-то номером (називають телефон Марії Іванівни). Оператор хоче переконатися, чи справді номер телефону, який ви хочете замінити, належить вам. Для цього перевіряє: запитує, коли востаннє ви поповнювали цей мобільний і на які номери здійснювали три останні дзвінки. Шахраї без проблем називають цю інформацію. Бо ж самі її організували. Далі кажуть оператору, який би новий номер мобільного вони хотіли отримати. І далі вже не пані Марія, а шахраї прив’язуються за допомогою мобільного до банківського рахунку пані Марії. Тобто коли вони будуть знімати кошти з рахунку Марії Іванівни, то саме їм на замінений номер прийде SMS, яке дозволятиме зняти готівку або через інтернет щось оплатити.

Аби не потрапити на гачок такої шахрайської схеми, уникайте повторних дзвінків із незнайомцями. Якщо хтось, вам не відомий, поповнив ваш мобільний, відразу заблокуйте на всяк випадок свою банківську картку чи зв’яжіться з банком і попросіть, аби це зробили замість вас. Ну, і щоб ніхто не замінив вам сім-картки, найкраще мати мобільний зв’язок на контракті.

 

Схема друга: «озвучте ваші дані»

Коли людина, почувши слова «Ваша банківська картка заблокована», телефонує до незнайомців, ті ввічливо представляються працівниками банку, чемно розпитують номер вашої банківської картки й окремі три цифри на ній. Ці три цифри називаються CVV-код. Його використовують, аби перевірити справжність картки, коли людина, приміром, щось купує в магазині і притуляє свою картку до касового апарата.  А от коли людина оплачує щось дистанційно (наприклад, через інтернет) і прикласти картку до касового апарата не має змоги, вона вручну повинна вводити цей CVV-код. Звідси висновок: ніколи і нікому не називайте ті три окремі цифри, які зазначені на зворотному боці вашої банківської картки.

Крім того, незнайомці, представившись працівниками банку, можуть розпитати у вас ПІН-код (персональний ідентифікаційний номер), по-простому кажучи – пароль, який ви вводите, коли хочете чи зняти готівку з картки, чи поповнити її грішми. Так-от, цей код теж ніколи і нікому не зазивайте, щоб ніхто, крім вас, не зняв ваших грошей.

 

Схема третя: липовий сайт

Часом буває, що після погрози «Ваша банківська картка заблокована» шахраї присилають адресу сайту, на якому ви нібито можете перевірити, що насправді робиться з вашим банківським рахунком.

Але цей сайт теж спеціально створений для шахрайських схем. Він навіть може бути дуже схожим на сайти найвідоміших українських банків. От тільки інформація, яку на сайті вас попросять ввести для нібито перевірки вашої картки (номер банківської картки, ПІН-код, CVV, номер телефону), потрапить прямісінько в руки шахраїв. Тобто ви, як на тарілочці, піднесете зловмисникам свою секретну інформацію. А правопорушники дуже швидко скористаються нею, аби зняти з вашої банківської картки всі гроші чи може навіть – набрати на вас кредитів.

Одне слово, схем, на які ловляться довірливі українці, насправді дуже багато. Але тільки ваша пильність та поінформованість можуть врятувати ваші нерви та гроші. Тому, хто б вам не телефонував, ставтеся до них із пересторогою. Якщо вам кажуть: «Ми з банку (з пенсійного фонду, з управління соцзахисту)», подякуйте і запропонуйте зустрітися в приміщенні того ж таки банку, фонду чи управління та вже при особистій зустрічі з’ясувати те чи інше питання.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: злочин, банки, поліція
В тему