Життя

Коронавірус, грип, застуда: які рослини допоможуть урятуватися?

Коронавірус, грип, застуда: які рослини допоможуть урятуватися?

Перевіреними рецептами ділиться кандидатка медичних наук, фітотерапевтка Алла Борщ

З приходом страшної пандемії – коронавірусної хвороби – кожен професор, лікар чи народний цілитель шукає ефективні методи захисту від тяжкої недуги.

Ось і Алла Борщ – фітотерапевтка з 30-річним досвідом – теж почала шукати рослини, які б захистили від страшного вірусу, допомогли перемогти його, відновили роботу організму після процесу одужання. Та й сезонного грипу та ГРВІ ще ніхто не скасовував. Тож як саме зараз – у період сплеску вірусних захворювань – можемо вберегти себе та рідних за допомогою лікарських рослин? Про це – в нашій розмові. Йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

– Алло Андріївно, ми вже не раз спілкувалися з вами про те, що не існує в природі хвороб, від яких би природа не пропонувала ліків. Це стосується і ковіду?

– Коронавірус, як і будь-який вірус, – це захворювання, подолати яке повинен саме наш організм, а не таблетки чи уколи. Те саме стосується і лікарських трав. Майже всі вони допомагають організму впоратися з побічними діями вірусу, але не з ним самим. Лише одна-єдина рослина (принаймні, я володію саме такою інформацією) здатна знешкодити клітини вірусу. І хто не перший рік читає нашу газету, той знає, що йдеться про десмодіум канадський.

– Так, ми неодноразово спілкувалися з вами про цю рослину. Але розкажіть трішки про неї для наших нових читачів.

– Знайомство з десмодіумом канадським почалося в мене більше від десяти років тому. Саме тоді я вперше завітала до Селекційно-дослідної станції лікарських рослин, що діє в селі Березоточа Полтавської області, – розповідає Алла Борщ. – Під час зустрічі завідувачка відділу селекції та насінництва Наталя Куценко розповіла, що вони вивели новий сорт рослини – персей, яка називається десмодіумом канадським. Нова лікарська трава зразу мене зацікавила. І насамперед тим, що вона наділена противірусними властивостями. Адже в природі, можна сказати, немає рослин, які мають саме таку дію. Придбала я тоді насіння, посіяла. І вже на осінь мала свою сировину. Протягом усього сезону проводила дослідження на наявність біологічно активних речовин. Причому враховувала всі фази розвитку трави: стадію бутонізації, цвітіння та дозрівання насіння рослини. Зі свіжої рослини готувала екстракт, який із успіхом використовувала для профілактики та лікування застуди й грипу, лікування герпесу, оперізуючого лишаю, хронічних гепатитів, інших захворювань, що мають вірусну етіологію.

– До цих досліджень залучали якихось фахівців?

– Звичайно! Упродовж багатьох років я співпрацювала з практичними лікарями, фармацевтами, біологами. І про результати цієї спільної роботи нині можу впевнено сказати: перспективність десмодіуму надзвичайно висока, тож ця рослина справді потребує глибокого вивчення та уваги.

Як доказ можу навести багато прикладів із практики. Скажімо, десмодіум здатен покращити стан пацієнтів із патологіями, які тривалий час не піддавалися лікуванню. Він помічний при хворобах, котрі мають вірусне походження (простатит, псоріаз, цукровий діабет тощо). Бувало навіть, що пацієнт лікується від герпесу, а в нього виходять гельмінти (тобто глисти).

– Чи досліджували ви вплив десмодіуму на коронавірус?

– Так, мені було дуже цікаво спостерігати, як проявить себе рослина в боротьбі з новим захворюванням. Тож я приготувала 20-процентний екстракт і настій трави. Його протягом восьми місяців приймали 648 моїх пацієнтів. Із них коронавірусом перехворіли лише восьмеро людей, і всі – в легкій формі.

– Чи важко цей фітозасіб приготувати в домашніх умовах?

– Ні, рослиною користуватися дуже просто. Необхідно дві столові ложки трави, зібраної під час цвітіння, залити 500 мілілітрами окропу, настояти 30 – 40 хвилин, процідити, пити по 50 – 100 мілілітрів тричі на день до їди. Також цим настоєм раджу після перебування в громадських місцях промити ніс та прополоскати рот і горло. Адже при потраплянні в організм вірус декілька годин «сидить» на слизових оболонках дихальних шляхів, і такі профілактичні процедури перешкоджають подальшій активації вірусу, зменшують його кількість та знижують активність.

– Це ми говоримо за профілактику. Та якщо людина підчепила вірус?

– Не раз до мене зверталися й люди, які вже захворіли (здебільшого мали середній перебіг). Я пропонувала їм настоянку чи екстракт десмодіуму, і результат прийому був позитивним.

Окрім того, хворим на коронавірус рослина допомагала відновити правильну роботу легенів, запобігти утворенню в них мікротромбів, та й загалом посприяти швидшому одужанню.

Стимулювати дію імунних клітин, тим самим забезпечивши високу опірність організму до вірусних інфекцій, допомагає лофант тибетський.

Хорошу противірусну дію мають ягоди чорної бузини і трава шавлії лікарської (вони інгібують дію коронавірусу). Для приготування таких ліків потрібно взяти по столовій ложці сировини, залити 250 мілілітрами окропу, настояти годину (краще в термосі), процідити та пити по 50 мілілітрів 3 – 4 рази на день до їди.

– Чула від лікарів, що нинішній штам коронавірусу дуже швидко «з’їдає» легені. Які фітозбори порадите приймати паралельно з таблетками, уколами, сиропами?

– Особливу увагу я радила б звернути на медунку лікарську. Настій із цієї трави має протизапальну та відхаркувальну дії. Медунку рекомендують при всіх легеневих захворюваннях, при застуді, вірусних інфекціях, а також у період реабілітації після перенесених бронхітів, плевритів та пневмоній. Готується настій із розрахунку 2 – 3 столові ложки трави на 500 мілілітрів окропу. Настоюють 30 – 40 хвилин, уживають по 100 мілілітрів 3 – 4 рази на день до їди.

– А якщо коронавірус або грип супроводжується жаром?

– При високій температурі та при перших ознаках хвороби хороший терапевтичний ефект має гадючник в’язолистий (ще одна його назва –таволга). Щоб приготувати відвар, дві столові ложки подрібнених коренів заливають 500 мілілітрами води, кип’ятять на слабкому вогні п’ять хвилин, проціджують та вживають по 50 мілілітрів 3 – 4 рази на день за 20 – 30 хвилин до їди. Крім того, препарати рослини є хорошим засобом для профілактики утворення застійних явищ у легенях та мікротромбів.

– Наскільки поширеним явищем при коронавірусі є утворення мікротромбів?

– Їхня поява в легеневих судинах із подальшим розвитком тромбозу найбільше стосується людей, які потерпають від цукрового діабету, гіпертонічної хвороби, аритмії, тромбофлебіту, недуги щитоподібної залози, а також тих, хто має проблеми з легенями (в анамнезі хронічні бронхіти, пневмонії, онкологія). Таким пацієнтам варто обстежитися і з результатами коагулограми завчасно приймати рослини, які не допустять тромбування судин.

– Це, зокрема, які лікарські трави?

– Розрідити кров та лімфу, цим самим запобігаючи виникненню тромбів, якнайкраще допоможе буркун лікарський. Для приготування настою потрібно взяти столову ложку добре підсушеної трави, залити 200 мілілітрами окропу, настояти 30 – 40 хвилин, процідити та вживати по 50 мілілітрів тричі на день за 20 – 30 хвилин до їди.

– Зважаючи на те, що самолікування може бути небезпечним, чи можуть наші читачі консультуватися з вами телефоном?

– Звичайно. В робочий час мені можна телефонувати на номер (068) 12 – 77 – 826. Можливо, для когось ми підберемо багатокомпонентний фітозасіб. Адже я розробила і застосовую рецептуру фітопрепаратів, до складу яких входять багато рослин. Вони підсилюють дію одна одної та допомагають ефективніше покращувати роботу імунної системи.

– Дякую за розмову. Сподіваюся, вона допоможе нашим читачам зберегти здоров’я.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Волинь, Україна
В тему