Життя

«Бери лопату! Будемо закопувати тіло»: хто вбив школяра?

«Бери лопату! Будемо закопувати тіло»: хто вбив школяра?

Чи могла 15-річна школярка вчинити криваву розправу над своїм однокласником і до чого тут інтим?

У липні цього року 14-річний Даня Романюк пішов увечері погуляти. Втім на ніч хлопець не повернувся. На дзвінки батьків не відповідав, хоча раніше з ним ніколи такого не було. Тож вони відразу кинулися на пошуки дитини. Безуспішно. О 5.30 ранку батьки звернулися в поліцію та написали заяву в поліцію Коростенського району на Житомирщині щодо зникнення дитини.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

Через три години хлопця вдалося знайти – у підвалі триповерхової недобудови, що на околиці села Грозине. Даниїл був у такому стані, що можна було знепритомніти від жаху: руки, ноги, рот перемотані скотчем, все тіло синє та закривавлене, горло перерізане, а в ділянці серця – глибока колота рана. Ба більше, вбивця хотів приховати свій злочин, тож замаскував тіло підлітка під купою цегли.

Що пережили тоді рідні Даниїла, неможливо описати словами. Єдина думка пульсувала в голові – хто так по-звірячому вбив хлопця?!

 

Знаряддям убивства став канцелярський ніж

Розслідування цього жахливого злочину стало своєрідним викликом для поліцейських. Тож слідчі опитали всіх можливих очевидців. Отримані факти вивели правоохоронців на слід імовірного вбивці. І був це не маніяк, не психічно хворий, а… однокласниця Катя. Та сама, яка ще зранку ходила разом із мамою хлопця, Ольгою Шульгою, шукати Даниїла і навіть зізналася, що однокласник пропонував їй інтим, що за відмову він її штовхнув і вона порвала босоніжок. Але та ж таки Катя, показуючи Ользі місце конфлікту з Даниїлом, постійна плуталася, придумувала нові деталі і було видно, що вона обманює.

Педагоги Грозинської школи, де навчалися обоє підлітків, до останнього не могли повірити, що до злочину причетна їхня вихованка. Адже Даниїл фізично сильніший за дівчину, займається спортом. Та й Катя, хоч і дещо лінива до навчання й не завжди чесна, з благополучної багатодітної сім’ї.

«Даня за характером відкритий, комунікабельний, працьовитий. Катя ж, навпаки, замкнута, непостійна. Вони не дружили, але й не ворогували. Щоб між ними були якісь стосунки – такого ми не чули», – пояснили вчителі.

Не здогадувалися про стосунки Дані та Каті й батьки хлопця. «Ми знали, що йому подобається інша дівчинка. Знали зі слів сина, що Катя постійно до нього заграє, навіть чіпляється. Бачили, що він переписується в інтернеті з друзями. Але щоб були якісь побачення чи щось більше – такого навіть запідозрити не могли».

Заперечила свою причетність до вбивства Даниїла і 15-річна дівчина. На невинуватості Каті наполягли її батьки: мовляв, їхня дитина ніколи не змогла б такого скоїти. А свідчення очевидців – це, мовляв, просто наклеп. Тим паче, що Даня і вищий, і сильніший за Катю.

«Ми підозрюємо, що вбити Даню міг Микола. Бо чомусь саме він знав, де саме шукати тіло товариша», – заявила Катина мама.

Цю версію підтримала і сама Катерина. Зокрема, дала свідчення, що того фатального вечора їй зателефонував Микола та попросив допомогти йому сховати вже неживого Даниїла: «Я його зарізав. Бери лопату. Будемо закопувати тіло. А ні – за все відповідатимеш тільки ти», – розповіла дівчина слідчим.

От тільки не врахувала, що всі дзвінки нині можна відстежувати. За сприяння оператора мобільного зв’язку вдалося з’ясувати, що у вказаний Катериною час ніякий Микола до неї не телефонував. А, отже, дівчина збрехала. Крім того, в неї вдома правоохоронці виявили закривавлену футболку, канцелярський ніж та залишки скотчу – чи не того, яким були перемотані руки й ноги Даниїла?

 

 

Зарізала, бо не любив по-справжньому

Притиснута фактами до стіни, дівчина озвучила нову версію. Мовляв, того вечора вони справді зустрічалися з Даниїлом у недобудові на околиці Грозиного. Та якоїсь миті Даня перечепився, впав зі сходів у підвал, і це падіння стало для нього смертельним.

Але численні ножові поранення свідчили геть про інше. Тож урешті неповнолітня розкрила правду. І ця правда шокує не менше, ніж сам факт скоєння злочину.

Виявляється, тривалий час Даниїл і Катерина підтримували близькі взаємини. І це були не просто побачення та поцілунки. То були статеві стосунки. За словами Каті, у травні Даниїл навіть поглумився над нею.

Але з часом дівчина все більше переконувалася, що хлопець не кохає її «по-справжньому». Не раз Катя ревнувала Даниїла до іншої дівчини. А коли зрозуміла, що вона для Даниїла – просто іграшка, засіб для задоволення фізіологічних потреб, вирішила помститися хлопцеві. Щоправда, сказала, що мотивом до вбивства були не ревнощі, а зґвалтування: мовляв, Даниїл ще у травні поглумився над нею і впродовж двох наступних місяців вона придумувала, як його покарати.

Начальник головного управління Нацполіції в Житомирській області Юрій Олійник підтвердив: Катерина заздалегідь склала план кривавого злочину. Зокрема, взяла на побачення скотч та канцелярський ніж, запропонувала Даниїлу рольові ігри. Хлопець погодився, завбачливо дав Каті презерватив. Дівчина перемотала йому скотчем руки й ноги, а потім… перейшла до страшної помсти.

…Навіть після таких моторошних зізнань батьки Катерини не вірять у її винуватість. Кажуть, дівчину змусили взяти вину за те, чого вона не скоювала. Під час слухання справи в апеляційному суді адвокат Каті просив звільнити дівчину з-під варти, бо вона, мовляв, співпрацює зі слідством. Проте судді відхилили таке прохання. Тож дівчина й надалі перебуватиме у слідчому ізоляторі Житомира.

Якщо вину школярки доведуть, їй загрожують до 15 років тюрми…

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія, вбивство, поліція
В тему