Життя

Тримала «рабів», а вони ґвалтували її худобу?

Тримала «рабів», а вони ґвалтували її худобу?

Ця історія прогриміла мало не на всю Україну. Правоохоронці стверджують, що 60-річна мешканка села Вербаїв Луцького району на Волині Ніна Заболоцька тримала у трудовому рабстві трьох чоловіків. Їй інкримінують 149 статтю ККУ – торгівлю людьми. Як переконує слідство, своїм працівникам жінка заробітної плати не виплачувала та тримала їх у нелюдських умовах, чоловіки проживали просто у хліві та харчувалися недоїдками. Але як же таке можливо, щоб дорослі чоловіки не могли захистити себе від пенсіонерки?

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір". 

«Рабів» заставили свідчити?

Нещодавно правоохоронні органи гучно прозвітувала, як оперативно викрила рабовласницю на Волині. Мовляв, жінка знаходила чоловіків, які були в уразливому стані, обіцяла їм роботу і зарплатню. Проте потім забирала у них документи та селила у хліві, а коли намагались втекти –погрожувала фізичною розправою. Правоохоронці викрили жінку та звільнили з рабства трьох потерпілих. В уяві одразу постала картина з жінкою-монстром із надприродною силою (треба ж якось самій справитися із трьома чоловіками) і з бідними, прикутими кайданками рабами, худими і знесиленими. Але «чорт» виявився не такий страшний, як його намалювали.

Отже, тепер Ніну Заболоцьку судять. Їй уже обрали запобіжний захід – домашній арешт. Жінка запевняє: усе, в чому її звинувачують, – ніщо інше, як наклеп. Мовляв, її бізнес просто хочуть поховати і от знайшли, як це зробити, – звинуватити у трудовому рабстві. Вона слізно переконує: насильно нікого не тримала. Хлопцям, які працювали у неї на фермі, платила гроші, одягала і годувала. Лиш би не пиячили і працювали.

– Вони всі судимі. От поліція цим і скористалася, заставила їх свідчити проти мене. Один із них мені розповів, що його у відділку 8 годин протримали, аби він говорив проти мене так, як вони хочуть. Горілкою їх за це поїли, цигарки носили. Просто хтось хоче, щоб я втратила бізнес. Сьогодні я утримую 25 корів, годую натуральним молоком людей. Працівників силою ніколи не тримала, вони самі приходили і просилися на роботу, – каже обвинувачена.

«Била і заставляла їсти мертвих телят»

25-річний Василь Ярмолюк – один із працівників Ніни Заболоцької. У неї він пропрацював цілих 7 років. Чоловік запевняє, що жінка заставляла працювати його з 6-ї ранку до 22-ї години безперервно. Ще й паспорт і телефон у нього забрала – аби не зміг нікому поскаржитися й не втік.

– У мене не було жодного дня вихідного, навіть на велике свято. Я втікав від неї, вона наздоганяла мене з чоловіком машиною, силою впихала і везла назад. Не давала навіть подзвонити. Била мене часто. І не тільки мене. Теля здохне – вона не викидала, ми з'їдали… Залякувала мене постійно, мовляв, у неї зять мисливець, якщо щось не так, застрелить мене, – каже Василь.

На запитання, як же він протримався цілих 7 років у таких умовах, відповідає досить дивно: просто жалів жінку. Мовляв, вона хвора, має високий тиск, і їй немає кому допомагати по господарству.

То шкодував чи насильно утримувала? Запитання досі відкрите.

Ґвалтував телят: одне здохло, в іншого – перелом хребта

Ніна Заболоцька називає всі ці обвинувачення брехнею. Запевняє: до Василя ставилися, як до рідного сина. А у 2014 році, коли він потрапив у СІЗО, їздила по усіх судах і носила йому передачі. І це при тому, що у нього є рідна матір і сестра.

– Він оббрехав мене на цілу Україну. Я тримаю ферму з 2011 року. На сьогодні у мене 25 корів. Спочатку було 11 тварин, і ми справлялися з чоловіком самі. Але коли господарство збільшилося, на заготівлю сіна треба було ще робочих рук. Василь ніколи не хотів робити, обдурював мене. На точку по горілку ходив кожнісінький день, до супермаркету ходив, брав усе, що хотів, – каже вона.

На запитання, чи правда, що працівники проживали в нелюдських умовах, жінка відповідає: усі жили в її будинку разом із нею і харчувалися тими ж продуктами, що й вона. Жінка виправдовується, що змушена брати на роботу таких неблагонадійних, бо хто ж іще буде доглядати за коровами? Звісно, офіційного договору з ними вона не укладала, тож і податки за них не платила, це вона визнає. Але паспорт і телефон ні в кого не забирала.

Далі жінка просто шокує. Каже, Василь, який найбільше виливає на неї бруду, знущався з її худоби. А точніше, ґвалтував телят. Одне через це має пошкоджений хребет, інше – здохло.

– Одну теличку він так вкалічив, що та ледь вижила. Ветеринар сказав, що у неї травмований хребет. Я віддала багато грошей, аби її вилікувати. Інше теля просто здохло. Приходили до мене хлопці із села і показували мені відео, де Василь ґвалтує телят на пасовищі. Ці чоловіки якраз ловили рибу і на власні очі бачили, як Василь завів теличку в ямку і пристосовувався до неї ззаду. Він це і в хліві робив, – продовжує пані Ніна.

Жінці загрожує до 12 років тюрми

Як зазначає захисниця обвинуваченої Вікторія Доманська, Василь Ярмолюк дійсно має психологічні відхилення і нездоровий потяг до тварин. І уже в наступному судовому засіданні будуть представлені докази цих тверджень.

Ще один працівник пані Ніни, Олександр Красніков, каже, що не все так погано. Він працював у Ніни Заболоцької з 2011-го по 2017 рік. А зараз знову повернувся. До неї жодних претензій не має. Каже, отримував зарплатню. Небагато, але до 1,5 тисячі інколи мав. Обвинувачення Василя він називає брехнею. Пояснює, що скоріше за все Василь обмовляє жінку, бо на нього натиснула поліція.

Не вірить у всі обвинувачення щодо Ніни Заболоцької і староста села Вербаїв Вікторія Косарук.

– На Ніну Володимирівну були скарги, але за запах. Там, коли їдеш машиною, то очі виїдає від смороду. Ще сусіди скаржилися, що її корови псували людські городи. Але звинувачення про рабство – це абсурд. Я знаю, як вона тяжко працює, знаю, що у неї живуть робітники. Але вони вільно ходять селом, ніхто їх силою не утримує, – каже староста села.

Поміж тим слідство продовжує наполягати на своєму. На черзі – наступне судове засідання, де будуть заслуховувати так званих «рабів». І поки у цій справі залишається дуже багато запитань. Зокрема – до правоохоронних органів…

Між тим, якщо вину жінки дійсно доведуть, їй світить від 5 до 12 років за ґратами…

Ірина Бура

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: поліція, Україна, луцьк
В тему