Життя

39-річній волинянці коронавірус повністю уразив легені, а життя забрав інфаркт

39-річній волинянці коронавірус повністю уразив легені, а життя забрав інфаркт

У Нововолинську від коронавірусу померла 39-річна матір двох дітей. Як виявилося, жінка боялася госпіталізуватися в стаціонар, бо думала, що лікування потягне надто багато коштів. А коли після двотижневого самолікування і повного виснаження організму вона врешті потрапила до медзакладу, лікарі діагностували у неї стовідсоткове ураження легень. Серце не витримало такого навантаження. Стався інфаркт – і молодої жінки не стало…

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

Ельза Новосад – сирота. З п’яти років росла в інтернаті у Володимирі-Волинському. Потім кілька років проживала в прийомній сім’ї  у Нововолинську. Вийшла заміж за місцевого Руслана, який теж не мав нікого з рідних. Народили двійко синів. Оскільки не мали власного житла, вирішили взяли квартиру в кредит. Щоб відробляти позичені кошти, чоловік поїхав працювати в Польщу. Ельза ж лишилася доглядати синів. 

А потім жінка захворіла на коронавірус. Спочатку знімок показав, що у неї двостороннє запалення легень, а тест підтвердив діагноз коронавірус. Але оскільки грошей не було, бо всі зароблені чоловіком кошти йшли на виплачення боргу і на дітей, Ельза побоялася лягати в лікарню на лікування.

– Вона не поновила договору з сімейним лікарем, але якраз збиралася це зробити, а на прийомі була в іншого, який і направив її на тест і на знімок. Жінка думала, що лікування  потягне багато фінансів. Через те і запустила хворобу. Лікарка приписала їй колоти антибіотики, але я навіть не знаю, чи купила вона їх. Ельза ні з ким не ділилася своєю проблемою і все тримала в собі. І коли вже їй стало геть зле, ми фактично силою заперли її в ту лікарню. Ми вже і кричали на неї, і сварилися, – розповідає Оксана Сорока. Вона є волонтеркою, тривалий час займається благодійністю, допомагає діткам, які опинилися у важких життєвих обставинах. До неї по допомогу звертаються люди з Нововолинська і навколишніх сил. З головною героїнею нашої розповіді вона товаришувала, а коли та була в лікарні – опікувалася її дітками у сиротинці при церкві. Нині вона також займається збором допомоги для дітей Ельзи, адже їхній батько перебуває у важкому психологічному стані.

Майже два тижні жінка «протягнула» хворобу вдома. Не могла ходити, важко розмовляла. Але була помітно збудженою і на всі вмовляння їхати до лікарні реагувала агресивно.

– Ми підняли усіх знайомих на ноги, всі почали до неї дзвонити. Як потім нам пояснили медпрацівники в лікарні, люди з коронавірусом можуть бути агресивні, тому що кисень погано поступає і страждає нервова система. Спочатку Ельза не хотіла йти в лікарню через гроші, потім боялася, що немає на кого лишити дітей. А коли ми її переконали, що доглянемо їх і все буде добре, тоді вона погодилася їхати. Ми оформили дітей в християнський сиротинець в Нововолинську, і вони були там, доки мама була в лікарні, – продовжує волонтерка.

У лікарні Ельза пробула приблизно 2 тижні. Ще в реанімобілі її підключили до кисню, а в лікарні одразу поклали в реанімацію. За словами Оксани Сороки, лікар сказав, що легені в Ельзи уражені стовідсотково. А сатурація – 72. Коли доходить до  96 – людина помирає. Але подруги писали їй повідомлення на телефон, то вона читала і відписувала. Наступного дня її ввели в штучну кому, з якої вона вже не вийшла. Поступово почали відмовляти всі органи. Плюс у неї не витримало серце – стався інфаркт – в четвер 8 квітня вона померла.

– Того дня у неї спочатку відмовили нирки, потім – печінка,  і лікар сказав чекати нам «фіналу» з години на годину. Об 11 годині 15 хвилин він сам подзвонив мені  і сказав: «Мої співчуття, Ельза померла, її серце не витримало». Тобто померла вона навіть не від коронавірусу, – каже Оксана.

Так напівсиротами залишилися 14-річний Назар і 12-річний Роман. Чоловік Ельзи – Руслан, покинув роботу в Польщі і примчав до дружини у день, коли її забрали до лікарні. Йому вона також не зізнавалася про своє важке самопочуття. Але чоловік навіть не уявляв, що Ельза в такому поганому стані. Від побаченого в нього був шок і навіть стався нервовий зрив. 

– Сам він дуже хороший чоловік, завжди допомагав їй, підтримував, – зауважує Оксана Сорока.

Менший Роман дуже сильно плакав, дізнавшись про смерть мами, старший сприйняв звістку спокійніше. Діти ще повністю не усвідомили того, що сталося. Ні вони, ні Руслан не підхопили вірусу від Ельзи.

Зараз батько з синами вдома. Церква і друзі його підтримують. На заробітки він уже не поїде, шукатиме роботу у Нововолинську і буде біля дітей. Наразі стоїть питання погасити борг за квартиру і надалі щоб вони мали за що одягатися, харчуватися, оплачувати комуналку, бо сам Руслан поки не може потягнути це навантаження. Тому друзі родини вирішили відкрити рахунок для допомоги цій родині на ім’я волонтерки Оксани Сороки, яка опікується ними.

…Нині про маму дітям і чоловіку нагадують лише світлини з похорону. На них – оберемки живих квітів. Сумні сини схилилися на батька біля матусиного портрета. Вона така гарна на ньому, усміхнена, молода. Вона – найцінніша у всьому світі для них людина – лежить у закритій домовині. Відкривати її заборонили. Але Руслану дозволили зайти в морг і глянути на кохану востаннє, та бодай хоч подумки, не торкаючись, поцілувати її і попрощатися…

Ірина Бура

Реквізити для допомоги сім’ї

Картка «ПриватБанку» 5168742232461446 (Сорока Оксана Михайлівна – волонтерка)

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Волинь, смерть
В тему