Життя

Невже фармацевтична мафія платить лікарям до 20 тисяч на місяць?

Невже фармацевтична мафія платить лікарям до 20 тисяч на місяць?

Традиційно у нас жаліють медиків, які дійсно отримують невеликі заробітні плати. Насправді ж, виявляється, чимало з них їздять на розкішних автомобілях та носять дорогі шубки з натурального хутра, які купили за зарплату. Щоправда, не ту, першу, яку платять у лікарні, а ту – другу, яку отримують від фармакологічних компаній.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

–  Коли я прийшов на роботу, то не міг не помітити, що окремі колеги живуть аж ніяк не на заробітну плату, – розповідає Олег Ковальчук, терапевт. – Особливо жінки, які частенько хвалилися новими золотими прикрасами, відпочинком на дорогих курортах за кордоном, стильним одягом, телефонами останніх моделей. Також вони постійно мали немалі суми на кишенькові витрати і з посмішкою спостерігали, як я бігав біля кожного пацієнта, намагаючись ретельно обстежити і призначити потрібні медикаменти вітчизняного виробництва, бо вони значно дешевші від закордонних аналогів. Та якось дівчата – лор, педіатр та гастроентеролог – запросили мене на каву і запропонували познайомити з людьми, завдяки яким я зможу отримувати більше.

Виявилося, що мова йшла про представників ряду фармацевтичних компаній, які укладають з лікарями своєрідні договори.

–  Згідно з ними, лікар при призначенні лікування виписує пацієнту препарати, які виготовляє та чи інша компанія, – пояснює пан Олег. – Зазвичай мова йде про добре розрекламовані препарати, виробники яких обіцяють чи не миттєве одужання від усіх болячок. А лікар ще й може порадити, в яку аптеку піти. Хворий, надіючись на те, що саме ці ліки йому допоможуть, бо так сказав лікар, йде і купує препарат. Тим часом в аптеці збирають виписані лікарем рецепти – і в кінці місяця медик отримує певний відсоток від кількості проданих одиниць того чи іншого препарату. Приміром, одна швейцарська фірма випускає вітаміни, які, за великим рахунком, нічим не гірші від вітамінів українського виробництва. Проте коштують вони декілька сотень гривень.

Та ще й лікар наполягає придбати саме їх, бо лише вони можуть допомогти. І людина йде купувати саме ці вітаміни, даючи змогу лікареві заробити на упаковці від 100 до 300 гривень. Та це дурниці! Страшно стає, коли мова йде про препарати, які потрібні для пацієнтів онкогематології. Їхня вартість часто становить тисячу-дві доларів, і рідні хворих нерідко продають все, що можна, аби врятувати дорогу людину. А тим часом медики нікому не кажуть, що у нас є вітчизняні замінники, які коштують у рази менше. Не кажуть, бо їм це вигідно. Адже вони на цьому заробляють чималі гроші. Зрештою, які і люди в міністерстві, які не хочуть навіть розглянути тендери щодо закупівлі вітчизняних медикаментів. Тож лікарі, які активно працюють на декілька виробників медичних препаратів, за місяць заробляють подекуди до 20 тисяч гривень. І дуже добре, коли ще призначать потрібний препарат, який допоможе, а буває і так, що виписують ліки, які, як кажуть, і не допоможуть, але і не зашкодять. Особливо це стосується імуномоделювальних.

– Свого часу я закінчила Львівський державний медичний університет імені Данина Галицького, – розповідає Лариса Стець. – Здобула спеціальність гастроентеролога і тривалий час жила на скромну заробітну плату. А згодом подумала: чому я маю отримувати за свою роботу копійки? Я молода, хочу красиво одягнутися, відпочити за кордоном, мати власне авто, мати можливість погуляти у ресторанах і нічних клубах. Тож подружилася з представниками різних виробників медпрепаратів та біологічно активних добавок. Зрештою, не бачу в цьому нічого поганого: призначаю хворим препарати, які їм допомагають. А те, що отримую дві зарплати, то це моя особиста справа. Зрештою, державі не соромно, що у мене нині дві з половиною тисячі зарплата, то чому має бути соромно мені?

Тим часом пересічні громадяни часто обурюються, що призначені дорогі препарати лише забирають останні гроші з кишені. І добре, коли ще допоможуть. Бо буває так, що єдина користь від їхнього придбання – це відсоток у кишеню спритного лікаря, який їх призначив.

Ксенія Фірковська 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: ліки, лікування, Лікарі
В тему

Останні матеріали