Життя

47-річний садист заживо спалив дружину, бо вона захотіла з ним розлучитися

47-річний садист заживо спалив дружину, бо вона захотіла з ним розлучитися

Людмила шукала щастя, а воно ніяк не приходило. Хоча мала двох донечок, проте так хотілося надійного чоловічого плеча.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Коли познайомилася зі старшим на дев’ять років Андрієм Чекалом, думала, він стане опорою для неї з доньками. 2017-го вийшла за Андрія заміж. Втім чоловік був далеким від ідеалу. Впродовж 30 років (тобто із 17-ти) Андрій ніде офіційно не працював. На запитання «Чому?» казав: така його принципова позиція. І це при тому, що чоловік двічі був одруженим і у двох попередніх шлюбах має сімох дітей.

30 років ніде не працював, бо… така його принципова позиція

Після одруження з 35-річною Людмилою Андрій теж не рвався до роботи, перебивався тимчасовими заробітками. Та гірше від безгрошів’я було те, що Андрій любив випити. А як приймав дозу оковитої, то через ревнощі влаштовував Люді психічні і навіть фізичні тортури.

Жінка не розповідала рідним про те, в якому пеклі жила із Андрієм. Боялася, що від цієї розмови хворій мамі може стати гірше. Тому з усіма проблемами Люда старалася впоратися сама. Аби годувати двох неповнолітніх доньок і платити за орендоване житло в Кременчуці (місто на Полтавщині), тримала корову, свиней, працювала на городі. Крім того, була продавчинею парфумів у магазині рідного брата.

Втім Андрій ніде не давав жінці спокою. Не раз, бувало, нап’ється і йде до магазину «з’ясовувати стосунки». Брат Людмили, Михайло, був свідком тих п’яних розбірок. Якось навіть Андрій прихопив із собою в магазин сокиру. Люда, як тільки це побачила, натиснула на «тривожну» кнопку в торговому залі. І лише оперативна робота охоронців та поліцейських урятувала жінку від гострого леза сокири.

Ось так упродовж трьох років Людмила терпіла садиста, ледаря і п’яницю. А у травні 2020-го не витримала, заявила, що хоче розлучитися, та разом із доньками стала жити окремо.

Мама Людмили, Ніна Григорівна, потім розповідала: навіть не знаючи всієї правди про зятя, не раз казала дочці кидати такого чоловіка. Та щоразу, почувши подібні слова, Андрій заявляв: «Якщо я розведуся, то тільки з трупом».

На таку фразу жінки думали, що чоловік тільки погрожує. Адже навіть у кошмарному сні не могли уявити, що Чекал захоче реалізувати свої погрози. Однак через місяць після того, як Люда його покинула, садист вирішив помститися…

«Я бачив її очі перед смертю, але не міг допомогти…»

Зранку, 4 червня, в Кременчуці ще все було спокійно. Магазин «Фея», де торгувала Люда, працював у звичному режимі. Жінка обслуговувала відвідувачів. Та близької 16-ї години у приміщення зайшов її чоловік із великою сумкою в руках. Побачивши покупця, Андрій виштовхав незнайомця за двері. Самі ж двері та ґрати зачинив на амбарний замок.

Люда ще не знала, що у сумці «благовірного» лежать факел, бензин, запал та навіть легкозаймистий пропан. Не знала, але відчула: може статися біда. Натиснула «тривожну» кнопку під прилавком. Втім, коли до магазину під’їхала охорона, вони лише крізь вікно змогла побачити, що всередині приміщення чоловік б’є жінку.

«Ми з напарником стукали у вікна та двері. Кричали, аби нам відчинили. Потім побачили, як чоловік облив постраждалу бензином. Ми кинулися підручними засобами виламувати двері. Та за мить жінка вже горіла. Далі пролунав вибух. Нас із напарником відкинуло. Ми дістали з машини вогнегасника. Пробували через вікно загасити вогонь. Та все марно, – розповів потім працівник охоронної фірми. – Я бачив її очі перед смертю, але не міг допомогти…»

Тим часом на крики та виття поліцейської сирени повибігали люди. Тут же на місце події прибули пожежники та «швидка». Одні гасили вогонь. Інші кинулися до обгорілої жінки. Ще інші тримали 47-річного садиста, аби не втік із місця злочину.

За хвилин 20-ть вогонь вдалося ліквідувати, зловмисника затримати. Та тільки лікарі не зуміли врятувати 38-річної жінки. Отримавши опіки 80% тіла, продавчиня померла на місці.

«Вона хотіла від мене піти. Тому я вирішив спалити її і себе!» – казав на місці злочину Андрій Чекал. Хоча насправді ой як лукавив. Бо інакше не вдягнув би вогнетривкого костюма.

Двоє дівчаток того дня так і не дочекалися мами. Їх осиротив вітчим-садист. Осиротив за те, що його – ката, п’яницю і ледаря – не хотіли більше бачити в цьому домі.

Дітей до себе забрала бабуся. А над садистом почалося слідство…

За ґрати – довічно!

Ненависть, із якою Андрій Чекал під час судового слухання говорив про жінок, шокувала навіть досвідчених правоохоронців. Підсудному не сподобалося навіть те, що вирішувати його долю буде також жінка-суддя.

Розповідаючи про вбивство, Чекал не вважав, що скоїв злочин. Він цинічно заявив, що впродовж тисячоліть зрадливу жінку карали – палили на вогні чи до смерті закидали камінням, а оскільки Люда посміла (!) від нього піти і сучасне суспільство стало на бік жінки, то він, Андрій, просто застосував давній метод «покарання норовливої».

Іншими словами, нелюд вважав жінку своєю власністю – річчю, із якою можна робити все, що заманеться. Тому на запитання «Чи жалкуєте ви про скоєне?» без докорів сумління заявив: «Єдине, про жалкую, – що не можу її знову вбити».

Після таких слів сумнівів не було ні в рідних, ні в правоохоронців, ні у суддів: садист заслуговує на найвищу міру покарання. Тож хоча вбивство з особливою жорстокістю, вчинене способом, не безпечним для життя багатьох осіб, передбачає покарання від 10 років тюрми, проте Феміда озвучила вирок, за яким Чекал перебуватиме за ґратами до кінця своїх днів.

Наразі вирок, оголошений три тижні тому, не набрав законної сили. Адже вбивця має право оскаржити рішення в апеляційному суді. Проте навіть якщо садист і проведе в тюрмі решту свого життя, це не поверне мами осиротілим дівчаткам і не зупинить тих садистів, від чиїх побоїв і знущань кожен день потерпають беззахисні жінки та діти.

Отож, у наступному номері газети ми розповімо, чому чоловіки стають насильниками, які «перші дзвіночки» про це сигналізують, куди звертатися жінкам за захистом та які ознаки свідчать, що від насилля садист може перейти до вбивства.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: смерть, кримінал
В тему