Життя

9-місячна дівчинка загинула, бо матір лишила дітей самих удома

9-місячна дівчинка загинула, бо матір лишила дітей самих удома

Страшна пожежа, яка сталася на Черкащині у кінці вересня, забрала життя 9-місячної Ганни Гнатюк. Того дня багатодітна мати Надія Гнатюк залишила трьох маленьких дочок удома самих. А старшого, 5-річного сина, взяла з собою.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Полум’я охопило будинок за лічені хвилини. Врятувати вдалося двох старших сестер – 4-річну Анастасію та 2-річну Софію. Найменша, Ганна, померла від отруєння чадним димом…

Після трагедії сусіди звернулися до органів опіки зі скаргою, що батьки вже не вперше наражають малечу на небезпеку. Хоча сама матір слізно запевняє: лишила малих зовсім ненадовго, буквально на пів години вискочила в магазин по хліб і молоко. А лишити дітей не було на кого, чоловік у той час був на роботі, а з родичів у них у селі немає нікого.

Одна з версій пожежі – середня дівчинка гралася сірниками, від чого в будинку і сталося займання. Більше того, вогонь спалахнув саме біля місця, де був візочок зі сплячою дитиною. Він і досі стоїть на тому ж місці – з закіптявілою від диму подушечкою, на якій спала маленька Ганна…

Сусід Сергій Гейчук безпосередньо був свідком трагедії, він був першим, хто пробрався у задимлений будинок і виніс дитину на вулицю. Як виявилося потім – вже не живу.

– У хаті все було в чорному диму. Я шукав навпомацки коляску з дитиною, бо нічого не було видно. Схопив малу на руки, виніс надвір, поклав на покривальце, її пробували реанімувати медики, які приїхали, але вона вже не подавала ознак життя, – розповідає чоловік.

Матір Надія Гнатюк визнає свою вину. Каже, до магазину тоді так і не дійшла, бо подзвонила сусідка і повідомила про пожежу в її будинку. Надія одразу зателефонувала чоловіку, і сама чимдуж із сином побігли додому. Коли прийшли – на місці уже були поліція, «швидка» і пожежна.

Володимир – чоловік Надії – біологічний батько всіх дітей. Вона з ним деякий час взагалі не жила, бо він пиячив і бив її. Але, коли знову зійшлися, на світ з’явилася Ганна. Сім’я взяла у селі будинок під викуп. Уже сплатили 14 тисяч, а потрібно ще 75. Оплачують борг із дитячих грошей. Бо Надія оформлена як мати-одиначка. Далі жінка планує, що діти побудуть у її рідної тітки, а вона з чоловіком тим часом приведе до ладу хату. Обіцяє, що дітей покидати вже не буде.

Хоча, як виявилося, 9 років тому у неї вже вилучили двоє дітей – хлопчиків. Її позбавили батьківських прав на них. Нині їм 10 і 9 років. Їх усиновили, і матір назавжди втратила з ними зв’язок. Ці діти від першого чоловіка Надії, який помер.

Тепер матері за злісне невиконання батьківських обов’язків світить кримінал. Їй загрожують до 8 років тюрми. І оскільки діти не записані на батька, то у випадку, якщо Надію посадять, дітей просто заберуть у Дитячий будинок…

Ганна Лісова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: черкаси, пожежа
В тему