Життя

Шкільна їдальня зі здорової дитини зробила каліку

Шкільна їдальня зі здорової дитини зробила каліку

Це був звичайний день звичайної української школи. На одній із перерв дітлахи ринули до їдальні. Серед них була й першокласниця Аїша Суліман.

Про це пише газета "Твій вибір".

«Того дня в мене був день народження. Аїша зі старшою сестричкою просили пропустити школу, щоб ми разом посвяткували. Але я не могла пропустити роботу. Тому відвезла доньок до школи. І ми домовилися, що ввечері організуємо святкові посиденьки», – потім розповідала мама Аїши Марина Суліман.

Одне слово, жінка відвела дівчат на навчання, а вже за якихось декілька годин сталося страшне! Аїша на перерві з іншими дітками побігла до їдальні. Хотіла взяти булочку з металевого столу, який був оснащений системою підігріву.

Втім, торкнувшись металевої поверхні, дівчинка стала кричати. Учні, які теж стояли в черзі, злякалися, відбігли від неї. Буфетниця наказала всім не наближатися, аби нікого більше не вдарило струмом. А першокласниця трималася за металеву поверхню, кричала, і все це жахіття тривало хвилин десять. Воно закінчилося, коли дівчинка втратила свідомість.

Мозок дитини зазнав дуже серйозних травм

Медсестра Київської школи № 69, де стався інцидент, намагалася рятувати дитину, яка лежала в їдальні непритомна. Втім отямити Аїшу не вдалося навіть лікарям «швидкої». Вони зазначили, що внаслідок зупинки серця дитина пережила клінічну смерть.

Після цього класна керівничка зателефонувала мамі дитини і сказала: «Вашій доньці стало зле. Приїжджайте, забирайте».

«Коли я примчала до школи, то побачила, що моя дитина лежить на столі і не дихає. Її очі розплющені. Судинки в очах полопали. І в такому стані Аїша перебуває вже 23 хвилини», – розповідала потім мама дитини.

На щастя, лікарі таки зуміли запустити серце першокласниці. Коли її несли до машини «швидкої», одна зі старшокласниць підбігла до Марини і тремтячим голосом сказала: все бачила і хоче розповісти правду.

Однак школярці не дозволили цього зробити: її під руку взяли і силою повели подалі від «швидкої» працівники районного управління освіти.

Після того Аїшу повезли до реанімації. Перші три доби дитина перебувала в глибокій комі. Потім стан дівчинки вдалося стабілізувати. Через 16 днів її перевели у відділення неврології.

На початках мама сподівалася: українські лікарі зможуть повернути Аїшу до повноцінного життя. Втім час минав, а дитина все одно лишалася у так званому вегетативному стані: вона не розмовляла, не ходила, майже не реагувала на сторонні подразники (звук, світло, доторки).

«У пацієнтки збереглися рефлекси. Але мозок зазнав дуже серйозних травм», – пояснили тоді лікарі.

А через секунд тридцять почув несамовитий крик

Відразу після інциденту почалося розслідування причин, які могли спровокувати зупинку серця в першокласниці. Попри необхідність збереження всіх доказів, уже наступного дня у школі розпочався ремонт. Причому – саме в їдальні!

Вслід за екстреним ремонтом відбулися у школі кадрові рокіровки. Звільнилися з посад директорка школи і медсестра, яка надавала Аїші першу невідкладну допомогу.

Рідні дівчинки запідозрили: вся проблема – у несправній електропроводці, через що їхню дитину вдарило струмом. Такі ж підозри озвучили батьки тих школярів, які стали свідками надзвичайного випадку.

Один із учнів навчального закладу розповів: він перебував у тій злощасній їдальні буквально за метр від Аїши, він так само хотів узяти булочку зі столу з підігрівом, щойно торкнувся металевої поверхні, як відчув дію струму й тут же відсмикнув руку, а через секунд тридцять почув несамовитий крик дівчинки, яка стояла за метр, – вона теж потягнулася за булочкою, але відсмикнути руки чомусь не змогла.

Натомість дирекція школи заявила: це неможливо. А критичний стан дитини пояснили вадами серця. Хоча під час двох медоглядів лікарі не діагностували в Аїши ніяких патологій.

Іноді донька плаче і вимовляє щось схоже на «мама»

Після того трагічного випадку, що стався на початку квітня 2018-го, минуло два з половиною роки. У квітні 2020-го прокуратура повідомила про підозру заступнику директора школи, який не перевірив електроізоляції.

Нещодавно батьки нарешті отримали висновки судмедекспертів, які підтвердили: каліцтво дитини – це наслідок її ураження струмом, а підтвердженням цього слугують дві чорні цятки на долонях дитини – це так звані електромітки, які лишилися після ураження струмом.

«Я привела до школи здорову дитину, а забрала – в комі. Тепер моя дитина лише зрідка вимовляє звук, схожий на «мама», – розповіла Марина Суліман. – Іноді Аїша плаче. І тільки в такі миті я відчуваю, що донька зі мною. Проте здебільшого вона просто ні на що не реагує…»

Піддавши розголосу цю трагічну історію, Марина сподівається, що після інциденту всі їдальні України перевірять своє обладнання і подібна біда більше не повториться.

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ! 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: київ, діти, школа
В тему