Життя

Школяр живе у тілі трирічної дитини

Школяр живе у тілі трирічної дитини

Третьокласнику Маркові зі Львівщини вже вісім років. Але на вигляд хлопчику – лише чотири. Бо його зріст – усього 87 см (хоча в такому віці норма – 125 см).

Попри особливості фізичного розвитку, за інтелектом Марк нічим не відрізняється від ровесників, ба більше – його акуратно списані зошити можна показувати за взірець.Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Рік тому ми вже записували інтерв’ю з мамою Марка, Вікторією Крищук. Тоді жінка розповіла, що до півторарічного віку її син розвивався, як звичайна дитина. А потім усе частіше відмовлявся ходити, щойно ставав на ніжки – плакав.

Лікарі шокували: в дитини зупинився ріст кісток, а внутрішні органи продовжували рости й тиснули одне на одного в маленькому тілі.

Радіація, шкідливе виробництво чи рахіт?

Аби збагнути, що то за хвороба, фахівці різних медичних напрямків проводили які тільки обстеження і загалом встановили дитині аж 13 діагнозів! Бабуся вважала, що причиною всіх бід може бути вплив радіації (бо мама Марка до 17 років проживала поруч із Рівненською АЕС), а також шкідливого виробництва, на якому працював тато хлопчика, Володимир.

Батько Марка припускав, що виною загадкової хвороби є щеплення, яке дитині зробили у 12-місячному віці. Мовляв, саме після вакцинації хлопчик став вередливим, коли під час ходьби падав, то дуже плакав і тривалий час відмовлявся ходити.

– Ми пройшли обстеження в декількох лабораторіях – і почули, що в дитини не засвоюється кальцій, тому всередині кісточки Марка порожні, і це підозра на остеопороз. Нам приписали масажі для зміцнення м?язів. Марко дуже плакав від цих процедур. А потім ми виявили, чому: в сина після інтенсивних масажів виявили перелом трубчастої кістки стегна. Дитині наклали гіпс, але через відсутність в організмі кальцію кістка так і не зрослася. Скільки ми не давали кальцію – він не засвоювався, – пригадує тато Володимир.

А от мама, Вікторія Крищук, вважала, що її дитина страждає через генетичні хвороби батьків:

– У дитинстві я хворіла на рахіт. Свекруха хворіла на рахіт і до 5 років не ходила. Сестра чоловіка хворіла на рахіт. Думаю, мій чоловік Володя теж є носієм цієї недуги. Коли ще під час вагітності я сказала про перенесений мною рахіт, лікарі заспокоїли: мовляв, буду пити вітамін Д для запобігання недуги в дитини, і все буде добре. Але впродовж п?яти років лікувань це «добре» не наставало.

 Шість років дитина взагалі не росла!

Але врешті доля звела Крищуків з ендокринологом, професоркою Національного інституту трансплантології, яка підтвердила: в Марка таки Д-залежний рахіт. Лікарка під свою відповідальність запропонувала батькам закордонну методику лікування (на той момент її ще не застосовували в Україні). Буквально за перші чотири місяці хлопчик почав набирати у вазі та підріс аж на два сантиметри! При тому, що шість останніх років «стояв на місці».

Якщо раніше він ледве ходив, тримаючись за руки мами, то завдяки правильно підібраному лікуванню вже міг їздити на велосипеді і займатися в басейні.

– Поки що нам рано говорити про повне одужання. Адже несприйняття організмом вітаміну Д, а відтак – відсутність необхідного для кісток кальцію, спровокувало в нашої дитини множинні переломи, деформацію хребта, кісток ручок та ніжок. Оскільки скелет не ріс, внутрішні органи не могли нормально розвиватися і це призвело до розвитку серцево-дихальної недостатності, бронхообструкції, проблем із травною системою.

Позаяк Марк не міг навіть ходити, його м’язи втратили тонус, – перелічує мама хвороби, що окупували її єдину дитину. – Та, попри все, кістки Марка за рік лікування зміцніли. А це означає, що попереду в нас операція (можливо, й не одна), аби виправити третю (тобто передостанню) стадію сколіозу – викривлення хребта.

 Кожна гривня – то ще один крок до мрії

Раніше таке оперативне втручання було протипоказане через крихкість кісточок і неможливість їхнього зростання після операції. Але тепер американська клініка в Канзас-Сіті готова взяти Марка на лікування й допомогти його кісткам нормально вирости. А це означає, що дитина зможе бігати, зможе дихати на повні груди, а його сердечку не буде тісно в маленькому тілі.

Ціна Маркового одужання – 78 тисяч доларів, це майже 2 мільйони гривень! Самотужки такої суми подружжю не назбирати. А ще ж додаткових 7 тисяч доларів потребуватимуть переліт, тритижневе амбулаторне обстеження дитини після операції, плюс проживання та харчування.

– Ми благаємо вашої підтримки: молитовної і, якщо є можливість, фінансової, – просить подружжя Крищуків. – Аби швидше назбирати необхідну суму, ми продаємо власноруч виготовлені сумки та ремені зі шкіри, беремо участь у благодійних ярмарках. Більш як половину суми нам уже перерахували тисячі небайдужих людей. Але дозбирати потрібно ще 31 тисячу доларів.

Дорогі читачі! Взиваю до вашого милосердя! Перекиньмо і ми з вами хоча б по пару гривень цьому милому хлопчику.

Картка «ПриватБанку»: 4149 4390 0132 4643 – отримувач Крищук Володимир (батько)

Реквізити благодійного фонду «Із янголом на плечі»:

Банк: ПАТ «ПРИВАТБАНК» МФО 325321 ЄДПРОУ 41411833
Рахунок UA723253210000026004053731145

Призначення: благодійний внесок для лікування Марка

Банк: ПАТ «КРЕДОБАНК» МФО 325365 ЄДРПОУ 41411833
рахунок UA913253650000026008011024214

Призначення: благодійний внесок для лікування Марка

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: львів, допомога
В тему