Життя

Переховували євреїв і отримали неочікувану віддяку

Переховували євреїв і отримали неочікувану віддяку

Навіть страшні часи воєнного лихоліття не здолали людської порядності української сім’ї, яка переховувала майно сусідів-євреїв.

У Городецькій середній школі Володимирецького району Рівненщини письменник Віктор Мазаний разом із ентузіастами створили Поліський народний літературний музей.

Крім книг із автографами та інших цікавих експонатів, там зберігається справжній раритет – американська швейна машинка «Зінґер» ХІХ століття. За словами директора навчального закладу Ганни Сернюк, у цієї антикварної реліквії трагічна історія: належала вона єврейській родині ГолдиМайєр. Згодом дісталася Оксенії Кривко, бабусі Ганни Федорівни, й ще донедавна служила людям. І зараз у робочому стані

Пані Ганна швейну машинку із загадковою назвою «Зінґер» пам’ятає із раннього дитинства. Багато разів чула її історію, коли, сидячи біля бабусі, спостерігала, як вона вправно та швидко шиє.

...Холодної осінньої ночі 1941 року у вікно хатинки українcької родини в селі Сварині Володимирецького району постукала перелякана єврейка Ґолда Майєр, яка зі своєю великою галасливою сім’єю мешкала за їхніми городами: «Оксеню, я добре знаю, що ти порядна й чесна жінка, стільки літ вже поряд живемо й ходимо через ваш двір, – звернулася вона до господині. – Завтра вранці нас німці забирають у Сарни в гетто. Люди всяке розповідають. Одні кажуть, що всіх євреїв будуть вивозити через Польщу у Палестину, інші лякають розстрілом. Але від долі далеко не втечеш. Не знаю, що нас там чекає, тому хочу тобі принести своє майно на збереження. Коли повернуся живою, то віддаси, а якщо ні – то візьмеш і будеш користуватися. Нехай служать справно твоїй родині», – побажала Голда.

– Серед ночі моя бабуся Оксеня Кривко із сусідкою принесли швейну машинку, чоловіче пальто, костюм та чоботи, – продовжує пані Ганна. – До ранку українка та єврейка викопали у клуні глибоку яму. Туди сховали запаковані в мішок речі, ретельно засипали землею й затрамбували, щоб не залишилося жодного сліду, а зверху замаскували житніми снопами. Як і обіцяла, бабуся всі страшні й голодні роки нацистської окупації зберігала у тому тайнику сусідське добро. Й ніхто про нього не знав. І вона ніколи навіть не обмовилася жодним словом.

В Оксені було шестеро діток. У часи лихоліття вони не завжди мали їжі вдосталь. Але чесна українка нічого собі не взяла з чужого майна. Не спокусилася на сусідське добро. Це ж можна було щось продати чи виміняти й своїх голодних діток нагодувати.

Оксеня Кривко все сподівалася, що господиня Голда таки прийде по сховані речі. Лише у 1944-му, коли повернулися совєти, українські селяни дізналися страхітливу правду про долю єврейської громади у Сарненському гетто.

– Вже після Другої світової війни завдяки цій машинці, яку відкопали через чотири роки з тайника у клуні, моя бабуся стала справжньою модисткою та знаною майстринею. З навколишніх сіл Володимирецького та Сарненського районів приносили до неї шити жіночі плаття, спідниці, кофтини. Та навіть валянки – із солдатської сукняної шинелі, – продовжує спогади директор школи. – Настільки міцний та надійний механізм у фірми «Зінгер».

А добротні шкіряні чоботи та парадний чоловічий костюм стали справжньою знахідкою для злиденних поліських селян. Їх позичали всім нареченим на весілля. Адже у бідові післявоєнні роки не мали люди у що зодягнутися. Ще й нині у Сваринях живуть чоловіки, котрі вінчалися в тому костюмі. Так що святковий одяг єврейської сім’ї не раз ставав у пригоді не лише їхній родині, але й усьому селу.

Вправна кравчиня Оксенія Кривко ще у 1960-ті роки шила жінкам обновки на американській машинці. Згодом на ній навчилася працювати мама Ганни Федорівни – Олена Михайлівна. А ремонтував заокеанську техніку батько, який був умілим токарем.

– Коли тато помер, – розповідає пані Ганна, – ми вирішили зберегти цю реліквію з такою драматичною історією.

…Тепер швейна машинка «Зінґер» 1878 року випуску у шкільному музеї села Городець переконливо доводить, що навіть найстрашніші часи не здатні здолати людську порядність простих українців…

Віктор Мазур

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна, рівне
В тему

Останні матеріали