Життя

Чи ж варто міняти мило на циганське шило

Чи ж варто міняти мило на циганське шило

–  Як думаєш, це золото? – запитала Марія, розклавши на столі кілька масивних каблучок і дві пари сережок із жовтого металу.

Взявши в руки одну із прикрас, Олена здивовано звела очі на давню подругу-однокурсницю, — йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

–  Де ти все це взяла? Тут і неозброєним оком видно, що це підробка чистої води.

 – Уяви собі, виміняла. Купилася на «дешеве золото». Хотіла зробити подарунок дітям. Віддала за це дві весільні обручки, доньчині сережки і 750 доларів. 

 –  Як? У кого? – ошелешена Олена ніяк не могла отямитись. Цей учинок ніяк не в’язався з її розсудливою й поміркованою подругою, яка завжди могла дати 100 очок наперед будь-кому, тим паче у таких ось ситуаціях.

Розказана Марією історія виявилася напрочуд банальною і навіть дещо кумедною, якби не була такою плачевною для неї самої та її сім’ї.

Мати Марії, поховавши чоловіка, з яким більше ніж 40 років пліч-о-пліч ділила всі радості й тяготи нелегких селянських буднів та свят, так і лишилася жити у старій хатині за декілька кілометрів від шахтарського міста, де мешкали дочка з родиною. Вона навіть і слухати не хотіла вмовлянь дітей, які неодноразово пропонували їй продати хату й решту віку жити поряд з онуками. Та роки брали своє. Тремтіли натруджені, з покрученими суглобами й товстими жилами старечі  руки. Щоразу відгукувались на негоду тягучим болем колись жваві й прудкі ноги, а біль у попереку часто вкладав жінку в ліжко на декілька тижнів.

Отож Марія після роботи частенько поспішала в село, розриваючись між власною родиною і хворою матір’ю. Так було й цього разу. Прополовши на грядці картоплю та сполоснувши руки, жінка взялася готувати вечерю, коли у двері хтось постукав. Відчинивши, вона узріла на порозі двох смаглявих молодиць, які запропонували їй купити «дешеві золоті прикраси».

– Розумієш, я завжди десятою дорогою обминала циган, не звертала уваги на їхнє ворожіння, а це ніби якась мана на мене найшла, затьмарення розуму. Скільки разів чула, що вони дурять людей, одурманюючи своїми чарами, але ніколи в це не вірила – і на тобі, вскочила у халепу. Сама, власними руками віддала їм не лише золоті речі, а й усі гроші, які збирала на ремонт квартири. Господи! І що я тепер скажу дітям, чоловікові? Та він же мене заб’є. І є за що, бо тільки людина зовсім без клепки в голові, могла вчинити таку дурницю, – картала себе Марія. – Порадь, що мені робити?

–  Найперше – заспокойся і не впадай у відчай. Можливо, ще не все втрачено, як могла, втішала подругу Олена. Потім підійшла до холодильника, взяла пляшку горілки, плеснула в келишок на два пальці й простягла знервованій подрузі.

–  На, випий, і поміркуймо. Ти в поліцію зверталася?

 –  Ні, ходила тільки в ювелірний магазин і показувала оцей мотлох, – кивнула на своє надбання.

– Зрозуміло. А коли трапилася ця пригода?

 – Та учора ж, по обіді.

 – Думаю, тобі слід розказати все своєму Іванові. Він же в тебе не остання людина в нашому місті, тому зуміє натиснути на кого слід, аби зарадити лиху.

Замислившись на хвилину, Марія кивнула головою.

 –  Маєш рацію. Доведеться каятись Іванові…

 Минуло кілька днів. Якось повернувшись з магазину, Олена ще з порога почула настирне дзеленчання мобільника, який поставила на зарядку.

 –  Оленко. Ура! Мені повернули мої прикраси та гроші! – почула радісний вигук подруги. – Іван звернувся до свого друга в органах, і через два дні шахраїв вирахували. Тепер і на постріл гармати не підпущу до себе отих мандрівних пройдох. Хоча їх важко назвати мандрівними. Мешкають у власному будинку на околиці нашого міста. І, як з’ясувалося, не одна я така розтяпа, що поласилася на циганське «золото». Таких дуреп у нас, як виявилось, чимало, поліція довго розбиратиметься.

– Що ж,  я рада за тебе. Як кажуть, добре те, що добре закінчується, – посміхнулася Олена. – Думаю, ти отримала гарний урок і тепер усе життя пам’ятатимеш, що безплатний сир нині не кладуть навіть у мишоловку.

Валентина Савчук

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ! 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Долі, шахрайство
В тему