Життя

Уперше в Україні навколосвітню мандрівку здійснив півторарічний малюк

Уперше в Україні навколосвітню мандрівку здійснив півторарічний малюк

Мабуть, важко знайти людину, яка не любить мандрувати. Однак таких сміливців, як Артем Чепурний та його дружина Анна, знайти важко.

Ще б пак! Адже вони вирушили з синочком, якому тоді виповнився один рік і три місяці, у мандрівку навколо світу. Тож Національний реєстр рекордів України зареєстрував маленького Дениса як наймолодшого українця, який здійснив навколосвітню подорож. Детальніше про мандрівку, сімейні традиції та мрії – у розмові з досвідченим мандрівником, — йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Артеме, Вам не страшно було вирушати в таку дорогу з маленькою дитиною?

– Ні, адже в першу мандрівку синок відправився, коли йому було лише два місяці. Ми мандрували Україною, і це було чудово! Згодом ми з дружиною подумали, що можна було б здійснити подорож навколо світу. Рідні та друзі, почувши про нашу затію, назвали нас диваками. Мовляв, куди в таку дорогу з маленькою дитиною?! Ми ж дуже ретельно усе продумали. Зібрали хорошу аптечку для малюка, яка заважила три кілограми, прочитали чимало корисної інформації і вирушили. Маршрут складали, враховуючи погоду.

Вивчили статистику погоди в різних країнах і вирішили, що найкраще вирушати у мандри в першій половині осені. Таким чином за весь час подорожі лише двічі бачили дощ. Також, складаючи маршрут, не включили до нього країни Південної Америки та Африки, адже для їх відвідин потрібна вакцинація. Окрім цього, там досить високий рівень злочинності.

– Розкажіть трішки про сам маршрут.

– З Києва ми полетіли в Іспанію, звідти у Португалію, а тоді в США. Відверто кажучи, Америка вразила. Ми побували на Великому каньйоні в долині річки Колорадо. Відвідали сім національних парків. Побували в декількох штатах, у Нью-Йорку, Лос-Анджелесі. Звідти полетіли в Токіо. У Японії побували в місті оленів Нара. Там сотні тварин гуляють вулицями, залюбки ласують печивом, яким їх пригощають туристи. Опісля вирушили в Таїланд, де відвідали контактні зоопарки, в яких можна погладити та погодувати тварин. Наш малюк залюбки гладив слонів, пінгвінів, годував бегемотів.

Протягом всієї мандрівки на його обличчі була усмішка. Дитина по-справжньому була щасливою! Кожного дня – нові краєвиди, нові емоції. Опісля відвідали ОАЕ. У цій країні неймовірно вразила найбільша у світі мечеть в Абу-Дабі. А також – надзвичайні фонтани у Дубаї. Також тут привертають увагу сучасні хмарочоси. Цікавою є і кухня – суміш арабської та кавказької кухонь.

– А як вирішували в дорозі питання з харчуванням сина?

– Узяли із собою мініпароварку і на сніданок готували йому різноманітні кашки. На обід варили овочі та м’ясо, а ввечері дружина годувала сина материнським молоком. І, звісно, давали дещо зі страв місцевої кухні. Приміром, у Японії Денис залюбки ласував вареним рисом. Загалом в Азії важко знайти дитяче харчування.

– Скільки тривала мандрівка?

– Земну кулю ми об’їхали-облетіли-обійшли за 52 дні. Скажу відверто: це було просто фантастично! Дитина отримувала нові емоції, ми з дружиною відкривали нові горизонти. Дізналися багато нового в цій мандрівці, і тому плануємо повторити навколосвітню подорож, однак іншими країнами.

– Ви й перед карантином встигли відвідати декілька країн. Де саме побували?

– Ми мандрували Норвегією, Йорданією та Туреччиною. Денисові скоро буде три роки, він подорослішав і дуже любить літаки й перельоти. А ще син залюбки спілкується з різними людьми, полюбляє спостерігати за тваринами та гратися з ними. Поки карантин, ми активно мандруємо Україною і плануємо наші поїздки після того, як відкриють кордони.

Ксенія Фірковська

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: туризм, діти, Світ, Україна
В тему

Останні матеріали