Життя

Хвора на коронавірус 27­-річна жінка народила… в комі

Хвора на коронавірус 27­-річна жінка народила… в комі
Анжела Примаченко

Нещодавно усі США облетіла новина, яка вразила кожного без винятку американця. А ще – стала справжнім чудом та підбадьоренням в країні, яка нині найбільше потерпає від коронавірусу.

27 річна лікар-пульмонолог Анжела Примаченко, яка була у критичному стані в реанімації – у медикаментозній комі через коронавірус, – народила дитину. І головне – здорову! йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Коронавірус «поклав» США, Трамп звинувачує ВООЗ

Третьою країною світу, по якій потужно вдарив коронавірус, після Італії та Іспанії, нині є США. І нині ця держава лідирує в світі за кількістю хворих та померлих. Там уже діагностували понад 600 тисяч заражень на COVID-19. Кількість загиблих доходить до 30 тисяч! Від вірусу уже одужали пів сотні тисяч людей.

Ситуація досягла свого піку. Про це свідчить і той факт, що днями президент США Дональд Трамп призупинив фінансування Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), заявивши, що організація не виконала свого головного обов’язку, себто не попередила масового поширення вірусу. Також Трамп звинуватив ВООЗ  у неефективності та приховуванні поширенню вірусу. «ВООЗ не виконала свого головного обов’язку і має понести за це відповідальність», – заявив він.

На думку Трампа, ВООЗ мала б відправити до Китаю незалежних експертів для об’єктивної оцінки ситуації. Мовляв, якби організація раніше наполягла на припиненні пасажирського авіасполучення з Китаєм, поширення вірусу у світі, і США зокрема, можна було б мінімізувати.

Поміж тим, поплічники Трампа перекладають провину за стрімке поширення коронавірусу саме на нього, зокрема за недостатню реакцію на початку епідемії. Так, головний інфекціоніст країни Антоніо Фочі зазначив, що кількість жертв могла б бути значно меншою, якби обмежувальні заходи у зв’язку з пандемією в країні ввели б значно раніше.

До слова, США надають ВООЗ найбільші фінансові внески. Минулого року внесок країни становив 400 млн доларів – близько 15% загального бюджету організації. При цьому щорічний внесок Китаю  – 40 мільйонів доларів.

У комі змогла народити без кесаревого розтину

Відповідно до офіційних даних, Вашингтон – один зі штатів, що найбільше постраждав у країні від коронавірусної хвороби. І саме тут днями сталася неймовірна подія, про яку уже згадувалося на початку.  27-річна лікар-пульмонолог  Анжела Примаченко з Ванкувера (штат Вашингтон) народила дитину, будучи у медикаментозній комі через важкий перебіг коронавірусної хвороби.

Жінка була на 33 тижні вагітності, коли їй діагностували COVID-19. У неї були висока температура та інші притаманні хворобі симптоми. За 8 днів стан Анжели значно погіршився, і її підключили до апарата штучної вентиляції легень та ввели в медикаментозну кому. Лікарі медичного центру прийняли рішення стимулювати пологи, щоб Примаченко мала більше шансів вижити, адже усі ресурси організм спрямовував на вагітність, а не на боротьбу з недугою. Відповідно, передчасні пологи мали врятувати життя і немовляті.

Поява дитяти на світ пройшла вдало, і вже 6 квітня породіллю зняли з апарата штучної вентиляції легень. Наголошу, що жінці не робили кесаревого розтину – їй стимулювали пологи! І це ще одне велике диво! Увесь цей час родина Анжели молилася за її одужання, її сестра-близнючка Оксана Люітен виставляла пости в мережі з проханням до усіх небайдужих молитись за зцілення. Ці пости набирали рекордну кількість вподобань і поширень. Уся країна, затамувавши подих, слідкувала за Анжелою. Уже після одужання жінка скаже: «Кількість людей, що молилась за мене, просто неймовірна. Я була вражена і дуже вдячна». І диво таки сталося!

 «Я – ходяче чудо!»

Перше, що зробила молода жінка, отямившись, – це схватилася руками за свій живіт. Але його уже не було. Лікарі одразу заспокоїли її та привітали з появою донечки. Так молода жінка дізналася, що пологи пройшли фактично без її участі.  

– Ніхто не очікував, що я так сильно занедужаю, а тим більше, зможу народити дитину в такому стані, – розповідає Примаченко. – Коли  я вийшла з коми, у мене більше не було великого живота. Це було неймовірно!

Коли Анжелу переводили з реанімації, де вона провела 11 днів, у звичайне відділення, лікарі з усієї лікарні аплодували їй і не стримували емоцій!

Цього вражаючого моменту молода жінка не забуде ніколи.

– Лікарі стояли та аплодували мені, коли мене вивозили з відділення інтенсивної  терапії. Це було до сліз просто. Вони аплодували мені, бо я змогла подолати цю хворобу і вийти з того важкого стану. Але  я знаю, що це Божа милість – не інакше! Тепер я називаю себе «ходячим чудом», – сміється вона.

Уже 11 квітня Примаченко виписали  з лікарні – але без її крихітки. Дитина досі перебуває у відділенні інтенсивної терапії для новонароджених. Мама все ще не могла обійняти свою донечку, яку вже назвала Євою, оскільки їй потрібно здати ще два тести на коронавірус. І якщо вони покажуть негативний результат,  їй дозволять бути поряд із крихіткою.  На щастя, тест на COVID-19 у самої дівчинки виявився негативний. І це чергове чудо в цій історії!

Цікаво, що в Анжели є донечка Емілі – і їй всього 11 місяців. Тести на коронавірус в Емілі та Девіда, чоловіка Анжели, показали негативний результат, тож, на щастя, тато може відвідувати свою новонароджену доню у реанімації.

Примаченко не знає, де вона могла інфікуватись вірусом. Каже: остерігалася і навіть не ходила на роботу. Але вона сподівається, що її історія стане стимулом в цей нелегкий час для людей у всьому світі.

Ім’я її донечки – Єва – обране не випадково. «Воно означає «подих життя», – прокоментувала Примаченко. – Ця дитина стала моїм новим подихом життя після того, як страшна хвороба забрала у мене можливість дихати самостійно».

Ірина Бура

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, пологи, сша, коронавірус
В тему

Останні матеріали