Життя

У ДТП, в якій загинув найсильніший рукоборець світу, зробили винним… мертвого

У ДТП, в якій загинув найсильніший рукоборець світу, зробили винним… мертвого
Андрій Пушкар

Андрій Пушкар із Рівненщини – 14-разовий чемпіон світу, 16-разовий чемпіон Європи, 8-разовий володар Кубка світу з армспорту, заслужений тренер України з армспорту. Його життя більше від року тому забрала автокатастрофа. А винним у аварії слідство зробило людину, яка того злощасного дня взагалі не була за кермом автомобіля…

10 прожитих років із найсильнішим рукоборцем світу не пройшли просто так для тендітної вдови загиблого спортсмена – її силі і стійкості духу може позаздрити кожен. Адже тепер боротися доводиться саме їй, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Зустрічалися 8 років

Кохання між Світланою та Андрієм спалахнуло не одразу. Познайомились вони у Кременецькому педагогічному коледжі у 2002 році. Андрій тоді навчався на спеціальності «фізична культура», а Світлана здобувала освіту вихователя. На той час Андрій був уже відомим у спорті. Світлана раділа, що знайома з цим хлопцем особисто, однак про те, що стане йому дружиною, і гадки не мала. Але дружба з часом переросла у почуття, і вже у 2008 році молоді люди почали зустрічатися. А у 2016-му розписалися.

Андрій Пушкар
Андрій Пушкар

– Після коледжу Андрій поїхав навчатися до Тернополя, вступив до Тернопільського національного економічного університету. Там влаштувався на роботу. Я на той час закінчувала магістратуру у Чернівцях. Так сталося, що в Андрія помер батько, і це нас дуже об'єднало, бо для коханого втрата батька була дуже важкою, – розповідає Світлана.

Пара виявилася від Бога: вона поважала його самовіддачу спорту, він – її інтерес до психотерапії. У них не було суперечок. Бо справжнє кохання – це не про обмеження одне одного…

Хоча, як зізнається Світлана, своєю знаменитістю чоловік постійно тримав її в тонусі. Часті змагання, біля нього завжди крутилися гарні дівчата, адже він був дуже вродливим чоловіком. Але зради від коханого вона не чекала, просто довіряла йому. Не було жодної причини сумніватися у вірності чоловіка, вони жили і дихали одне одним, увесь світ, здавалося б, обертався лише навколо них…

Але в один день все закінчилося. Смерть відібрала в Андрія життя, плани, мрії… А Світлана разом із коханим чоловіком втратила себе, втратила бажання жити… «Як? – запитувала вона себе. – Як жити без його поцілунків, обіймів, закоханого погляду, його вражаючих вчинків та сюрпризів?»

«Я померла разом із ним…»

«Того дня, коли помер мій чоловік, я померла разом із ним», – каже молода жінка.

Єдине, що змушувало її триматися, – маленький синочок Лев. Андрій так хотів мати сина, спадкоємця. А коли він народився – не тямився від щастя!

– Сину я одразу пояснила, що тато помер. Не вигадувала казок. Він дуже любив свого татка. Він і досі говорить, що хоче до нього. З кожним днем він ставить усе більше запитань, іноді я не можу знайти в собі сили відповідати йому. Я намагаюся пояснити, що тато нас не покинув умисно, він не хотів іти. Просто так сталося, – каже Світлана.

Світлана Пушкар
Світлана Пушкар

Ні, вона не пережила втрати коханого, вона досі відчуває несамовитий біль. І навіть усмішка на її лиці – це просто замаскований біль. Досі десь беруться сльози, яких просто неможливо спинити. Та, попри це, вона знаходить в собі сили зустрічатися з друзями, а нещодавно навіть організувала міжнародний турнір пам’яті Андрія та його батька, займається бізнесом, який лишився від покійного чоловіка, присвячує себе сину.

А ще – консультує клієнтів у психотерапії. Адже вона – психотерапевт, кандидат психологічних наук. Спеціаліст у напрямах гештальту і психодрами.

У червні 2019 року Світлана втратила ще одну найдорожчу людину – маму. «Час не лікує, я просто адаптовуюся, вчуся жити з болем, який ніколи не пройде», – каже молода жінка.

А між тим слідство на початку 2019 року тихенько закрило кримінальне провадження по факту загибелі спортсмена у ДТП. Світлану про це ніхто не повідомив. Підставою до закриття став висновок прокурора, що винуватець ДТП загинув у цій же аварії! Хоча того трагічного дня, 14 листопада 2018 року, молода жінка попрощалася з коханим, який іще з одним спортсменом та його батьком разом вирушали на чергове змагання, і на власні очі бачила, хто сідав за кермо.

33-річний Андрій Пушкар та 58-річний батько армреслера Олега Жоха загинули. А сам Олег потрапив у реанімацію. За інформацією поліції, в день аварії саме Олег керував авто і, виїхавши на зустрічну смугу, врізався у вантажівку.

Як ведеться слідство, дружина загиблого не знала, її жодного разу не викликали як потерпілу. А вже у січні Рівненська прокуратура постановила закрити справу. Від прочитаного висновку Світлана ледь не втратила мови: у постанові слідчі вказують, що автівкою в той день керував не Олег Жох, а… його загиблий батько!

Один із очевидців аварії – Олександр Крутевич, написав на фейсбук-сторінці Світлани під її дописом про несправедливе закриття кримінального провадження: «Я був особисто на місці трагедії, бачив автомобіль, ніс тіло Андрія. Це боляче! Оскільки я теж водій, то ситуацію не важко уявити. Вижив саме водій, оскільки на сторону водія припав найменший удар, плюс поліція говорила в день трагедії, що пасажир вилетів через вікно (саме батько винуватця вилетів через вікно, – авт.). Тому, друзі, висновки напрошуються самі собою».

Наприкінці грудня Світлана Пушкар звернулася до суду, щоб слідство поновили. 18 грудня позов задовільнили, і справа знову повернулася на столи до слідчих. Наразі рівненські правоохоронці призначили експертизу.

– У мене дуже серйозні питання до слідства, і я зроблю все, щоб справа розслідувалася. Затоптати її я точно не дам. Якби ця людина – винуватець аварії, хоч би вибачився, пояснила, а так іти по трупах, аби лиш вийти сухим з води, йому не вдасться, – запевняє молода жінка.

…Пам'ять про Андрія Пушкаря увіковічнили у його рідному місті. Вулиця Горького у Кременці, поблизу міського стадіону, носитиме ім’я відомого в усьому світі армреслера, заслуженого тренера України, багаторазового чемпіона Європи та світу, почесного громадянина Кременця. Коли в сесійній залі приймалося це рішення, Світлана не змогла стримати сліз. 

У Тернополі на Алеї слави влітку 2019 р. міський голова Сергій Надал разом із родиною і друзями чемпіона відкрили зірку Андрія Пушкаря, а також його іменем назвали одну з тернопільських вулиць.

А його могилу люди досі встеляють оберемками квітів…

Ірина Бура

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Долі, дтп, аварія, спорт
В тему