Життя

Онкохвора доїдала залишки попкорну в кінотеатрі, бо не мала за що купити їсти

Онкохвора доїдала залишки попкорну в кінотеатрі, бо не мала за що купити їсти

Волонтерка, громадська активістка, очільниця Благодійного фонду «Рожева Стрічка України», автор проєкту «Без рожевих окулярів» Ольга Вакула з Києва повністю присвятила своє життя допомозі людям, коли сама захворіла на онко. Тоді їй було 49 років. Вона мала все: власний успішний бізнес, дві фірми, автівки. Але, щоб вижити, їй довелося все це продати…

Боротьбу з раком пані Ольга розпочала задовго до того, коли захворіла сама. Спочатку ця хвороба смертельно вразила її брата, а потім – і матір. Через кілька років після смерті неньки недуга з’явилася і в Ольги, йдеться  публікації в газеті «Твій вибір».

«Рятування потопельника – справа рук самого потопельника. І ви мені тут сліз не лийте», – так «втішила» онкохвору Ольгу лікарка однієї з державних столичних лікарень, яка власне і повідомила жінці діагноз.

У пані Ольги діагностували агресивну форму раку молочної залози. Курс лікування тривав кожен 21 день і коштував 2,5 тисячі доларів. Це був 2012 рік. Довелося продати увесь свій бізнес. Допомагали друзі, знайомі. Але навіть цього зрештою не вистачило, і жінці довелося брати кредити в банку.

– Коли я шукала гроші на лікування, випадково натрапила на благодійний фонд «Пацієнти України», і я, як жінка з активною громадською позицією, почала з ними спілкуватися, допомагати їм, а вони – мені. До цього я ніяк не могла знайти людей, які перехворіли або хворіють на онко, для того, аби нести цей тягар разом: спілкуватися, підтримувати і допомагати одне одному. Тоді я зробила такий потужний проєкт «Без рожевих окулярів» – ми їздили містами країни з виставкою світлин хворих на рак жінок, – розповідає пані Ольга.

«Усім грошима не допоможеш», – каже наша героїня. Тому вона допомагає людям усіма можливими методами. Зокрема, консультує, як отримати ліки безкоштовно. Попри наявність такої інформації у відкритому реєстрі, не кожен вміє нею користуватися. Також жінка постійно спілкується зі своїми підопічними у спільнотах у «Фейсбуці».

– Був такий випадок у нас нещодавно, коли одна онкохвора жінка тільки-но влаштувалася на роботу після тривалого лікування, з неї держава зняла інвалідність... І, поки вона відстоювала свої права, фактично дійшла до зубожіння. У нас за рік знімають інвалідність, навіть якщо є метастазування в органи. І це ніщо інше, як корупція в нашій державі. І от ця жінка з великими зусиллями влаштувалася на роботу в кінотеатр, зарплати ще не отримала, а харчуватися потрібно було за щось. То вона їла попкорн, який люди лишали після себе в кінотеатрі. Уявіть тільки, і це столиця. А інша жіночка, яка теж хвора такою ж недугою, коли дізналася про це, щойно вставши з крапельниці хіміотерапії, купила картоплі, яблук, слив, ковбаски, цукерок і навіть квіти, і поїхала до неї, – розповідає наша героїня.

Коханий італієць викинув геть хвору українку

Інша онкохвора жінка, аби мати змогу лікуватися в Італії,  продала своє житло і поїхала. Там вона пролікувалася, хвороба увійшла в ремісію (призупинилася). Жінка зустріла там чоловіка і вони стали жити разом. Аж раптом недуга дала рецидив. І той італієць просто викинув свою співмешканку. Вона повернулася до себе додому – в Україну, а тут – нема де жити, немає коштів для існування.

Також пані Ольга пригадує хвору на рак жінку з Хмельниччини, з якою вона теж познайомилася у «Фейсбуці». У жінки було троє дітей, чоловік її лишив і пішов до іншої. Ця жінка дуже хотіла спробувати одну італійську страву, але інгредієнти для неї  досить дороговартісні, і вона не могла собі дозволити таке задоволення. Пані Ольга сама купила їй все необхідне для страви і вислала поштою. Жінка була дуже рада, що здійснилося її, хай невеличке, але бажання. Буквально за кілька днів її не стало…

Ольга Вакула
Ольга Вакула

Украв гроші хворої на рак коханої дівчини та втік…

Пані Ольга розповідає, особливо вразив її випадок, коли дівчина збирала кошти на лікування від раку, а хлопець, з яким вона жила, вкрав їх і втік. Вона дуже плакала і фактично того ж дня познайомилася з іншим. Він виявився дуже порядною людиною, зрештою, допоміг їй з лікуванням, і вони стали жити разом. І ця хвора дівчина просто сяяла від щастя!

– Схожа історія сталася зі старшою жінкою. Її благовірний, дізнавшись, що у неї онко, лишив її. А вона зустріла іншого – дуже вродливого чоловіка, який запропонував їй одружитися, знаючи її діагноз, – розповідає далі наша героїня.

Але щастить, звісно, не всім. Є молоді жінки, яким доводиться боротися за своє життя і розраховувати на допомогу геть чужих людей. У Харкові живе переселенка з Луганська – зовсім молода жінка. Чоловік, коли взнав, що у неї онко, лишив її. Вона мусить увесь час приймати ліки і постійно збирає гроші, бо якщо припинити лікування, а у неї 4 стадія, то… Живе вона сама з маленькою дитиною у гуртожитку…

Ольга Вакула додає: надзвичайно радіє, коли хворі дівчата допомагають одна одній, разом їдуть на обстеження, разом зустрічаються на каві, підтримують одна одну. Адже рак – це не привід опускати руки і чекати найгіршого. Адже при правильно обраному лікуванні люди навіть з четвертою стадією можуть прожити понад десяток років.

Або лікування, або хліб?

– Зараз триває боротьба за дешевші ліки для онкохворих. На український ринок фармкомпанії-монополісти не пускають конкурентів. Чому наші дівчата мають їхати в Польщу чи Туреччину за дешевшими медпрепаратами? Вартість медикаментів потрібно хоча б на половину знизити, адже це десятки тисяч гривень. Люди збирають копійку до копійки і навіть не дозволяють собі купити їсти. Часто навіть на хліб не мають грошей, і більшість мовчать про це. А харчуватися повноцінно ж потрібно. Зараз до влади прийшли нові люди, які нічого не розуміють у проблемах онкохворих, у них є «Феофанія», де вони без проблем можуть лікуватися. Вони і уяви не мають, як жити онкохворій людині, яка має групу і отримує 2 тисячі гривень, – каже пані Ольга.

Ольга Вакула
Ольга Вакула

А якщо ти не маєш грошей, то в лікарню можеш навіть не йти. Нещодавно в онкодиспансері в Рівному лікар запросив у хворої за УЗД 200 гривень. А у жінки було лише 50. І от коли вона протягнула лікарці усе, що мала, та зіжмакала при ній ті гроші і… викинула у смітник. А цій хворій жінці усього 28 років, і в неї четверо діток! Чи піде після такого вона на лікування взагалі?

Тому, як каже Ольга Вакула, трапляються випадки, що онкохворі люди скоюють самогубство, а ще частіше божеволіють – від відчаю, страху і відсутності підтримки…

Ірина Бура

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: лікування, рак
В тему