Життя

На Рівненщині повісився хлопець, який перед весілллям згвалтував неповнолітню (фото)

На Рівненщині повісився хлопець, який перед весілллям згвалтував неповнолітню (фото)
Оглядач

У самогубстві юнака люди звинуватили 14-річну дівчину, яка на канікули приїхала до бабусі.

Анна часто приїжджала з рідних Сум до тітки й бабусі на Рівненщину. Адже канікули набагато цікавіше проводити не в місті, а тут, у селі.

От і цього літа дівчина приїхала на канікули до родичів у село Глинне Рокитнівського р-ну, що майже на кордоні з Білоруссю.

Фото неповнолітньої Ганни
Фото неповнолітньої Ганни

А от поїхала в Суми з ганьбою. За що ж у Глинному так розлютилися на дівчину, що прямо в лоб заявляли:

«Та її втопити варто! Та їй треба голову відірвати і кинути, щоб собаки з'їли!».

Дійшло навіть до того, що розлючений натовп оточив будинок, де була дівчина зі своєю мамою, і хотів учинити самосуд над неповнолітньою.

Початком трагічних подій стало 29 липня.

Того дня троє друзів: 18-річний Олександр Олійник разом із молодшими на два роки товаришами – Валентином і Вадимом – працювали на лісопилці, яка розташована в Сашка на подвір?ї. Коли роботу виконали, вирішили відпочити. А, щоб було веселіше, запросили до гурту приїжджу Анну, з якою познайомилися місяцем раніше.

Вадим і Валентин під'їхали до будинку, де мешкала Анна. Дівчина вийшла до них, проте їхати вагалася. Вона знала: тітка за таке насварить. Але її якраз не було вдома, бабуся спала, та й хлопці дуже просили. «Ну, якщо на годинку – то гаразд», – урешті погодилася дівчина та сіла до підлітків на мотоцикл.

Читайте також

Валентин, якого вподобала Анна
Валентин, якого вподобала Анна

Час на лісопилці з Вадимом, Валентином і Сашею минув швидко. Тож через дві години Ганна подзвонила до Валентина й попросила відвезти її додому. Хлопець послухав, відвіз і за 15 хвилин повернувся до гурту друзів.

Наступні два дні, як потім розповіли хлопці, вони неодноразово розмовляли з Ганною телефоном, жартували. Односельці бачили, як Олександр пригощав Анну то цукерками, то морозивом. А на третій день тітка Софія помітила, що Анна якось не так поводиться, почувається пригніченою. Жінка стала розпитувати племінницю, в чому річ.

Дівчинка спочатку лише плакала, казала, що боїться розповідати. А потім заявила: Вадим із Валентином силоміць посадили її на мотоцикл, завезли на лісопильню й 18-річний Олександр там став її домагатися. Анна тремтіла, пригадуючи, як умовляла старшого на чотири роки Сашу не чинити наруги, та він, за словами дівчини, силоміць утримував, затуляв їй рота рукою і таки домігся свого.

«Я точно знаю, що Аня нічого не вигадала. Якби це була неправда, дитина так би не поводилася», – зауважила тітка Софія. Тому відразу повідомила своїй сестрі Люді (мамі Ганни). Та відразу ж приїхала і написала заяву у правоохоронні органи.

На запитання, то чому ж тоді Ганна після всього, що сталося, зустрічалася з Олександром, рідні заперечили: мовляв, це Саша постійно телефонував до дівчини, просив пробачити за те, що сталося, натомість Анна лише плакала й повторювала: «Навіщо ти це зробив? Мені було боляче». 

Олександр з Рівненщини
Олександр з Рівненщини

«Секс був, але за згодою»

Хто ж він, той Олександр, якого неповнолітня звинуватила у важкому злочині?

Як розповіли люди в Глинному, Сашко зростав у багатодітній сім'ї. Мав іще сімох братів і сестер. Мати поїхала до Польщі на заробітки. Троє старших братів одружилися та проживали окремо. Тому саме Саша мусив тягнути на собі чимало сільської роботи. Саме він у свої 18-ть заробляв і на себе, і на молодших братів-сестер.

Що хлопець рано подорослішав, то 10 серпня цього року планував із коханою Вікторією, яка проживала в сусідньому селі, подати заяву на одруження.

Втім 1 серпня на обійстя багатодітної сім'ї прийшов дільничний.

– Саша якраз приніс гроші за дрова, які навантажив, – пригадує його сестра Оксана Пишняк. – Аж бачу – слідом до нас іде поліцейський. Я подумала, повістку в армію принесли. Але Саша попросив мене дати йому паспорт і новий одяг. «Приїду – тоді все розкажу», – пообіцяв. Дільничний теж запевнив: вирішить із Сашею питання і привезе брата назад.

Читайте також

Брат Олександра - Ігор
Брат Олександра - Ігор

Минула година, потім – друга. Оксана занепокоїлася. Попросила ще одного брата, Ігоря Олійника, пошукати Сашка. І той знайшов – біля будинку, де мешкали 14-річна Анна з тіткою Софією. Там Ігор краєм вуха почув про якесь зґвалтування, біля машини дільничного побачив Сашу, Вадима й Валентина, яких по черзі закликали в авто.

Під час допиту Олександр зізнався: секс із 14-річною Анною мав, проте за згодою. Поліцейські почали тиснути. Хлопець пробував пояснити, що ніякого зґвалтування не було. Та правоохоронці затикали йому рот: «Ти нам тут не усміхайся! І не думай, що герой! Те, що ти зробив із дівчиною, зроблять із тобою там, на зоні!»

Почувши таке, хлопець збагнув: тут і справді не до жартів. Втім заперечувати, що мав інтим із неповнолітньою, не став. «Піди поговори з дівчиною, благай пробачити і попроси, щоб забрала заяву», – порадили правоохоронці.

– Ми прийшли до Ганни і її мами, – пригадував потім брат Сашка, Ігор. – Сказали їм: «Давайте, якось розберемося, домовимося». І Анина мама сказала: якщо хочемо, щоб справу закрили, маємо заплатити 50 тисяч.

«Це неправда! – заперечила на таке Анина мама Людмила. – Саша підходив, сам пропонував викуп. Але ми йому сказали: «Ти таке вчинив із дитиною! Нам твої «бумажки» не потрібні».

Після тієї розмови Сашко вибіг із хати, перестрибнув через паркан і зник. Скільки йому не телефонували брат і друзі – мобільного хлопець не піднімав. 

Наречена Олександра - Вікторія
Наречена Олександра - Вікторія

Замість фати – чорна хустка

У серпні 18-річна Вікторія Труш мала стати нареченою Олександра Олійника. Втім, замість милуватися весільною сукнею, дівчина одягла на голову чорну хустину. Бо її коханого знайшли у зашморгу мертвим.

Як уже згодом розповіла бабуся Сашка, вона бачила, що внук узяв мотузку. Старенька подумала: хлопець іде на риболовлю. Щось у нього спитала. Та внук утік.

А наречена Вікторія зі сльозами на очах розповіла: після дачі показів дільничному Саша зателефонував до дівчини, зізнався, що мав інтим із Анною, і спитав, чи не передумає Віка одружуватися з ним. Віка та її батьки не заперечували проти весілля. Тож Саша сказав: «Люблю. Цілую» і поклав трубку.

Тим часом рідні та друзі продовжували шукати хлопця.

– Ми з односельцями все обійшли: чужі хліви, річку, – пригадує Ігор. – Передчуваючи погане, я заглядав на дерева.

До пошуків підключилися поліцейські: вони прочісували ліс. І 2 серпня опівдні до сестри Оксани подзвонив дільничний: «Вже можете не шукати Саші: ми його знайшли… На старому дубі…»

– В мене руки, ноги похололи. Я зрозуміла: брат уже не живий, і втратила свідомість, – пригадувала сестра Оксана.

Читайте також

Сестра Олександра - Оксана
Сестра Олександра - Оксана

Щойно сумна звістка про Сашине самогубство облетіла село, розлючені люди кинулися звинувачувати Анну: мовляв, то вона і її брехлива заява змусили хлопця повіситися. Дійшло навіть до того, що натовп кричав: «Роздерти її, як жабу! Голову відірвати і собакам викинути!» І тільки завдяки поліцейському 14-річну Анну вдалося врятувати від самосуду.

Тож мама Людмила забрала доньку, і вони якнайшвидше виїхали до Сум. Дівчина втекла, не пройшовши жодної експертизи. І в селі досі переконані, що вона звела на Сашу наклеп, а він від розпачу поліз у петлю.

Чому так сталося і хто справді винний?

Хоча минуло вже стільки часу, поліція досі не розкриває результатів розслідування. Мовляв, скоєно злочин статевого характеру, та ще й щодо неповнолітньої, тому розголошувати відомості їм заборонено.

Натомість у Глинному люди провели своє розслідування. Зокрема, в тому місці, де, за свідченням Анни, її зґвалтував Олександр, місцева пенсіонерка знайшла в стіжку сіна презерватив, який відразу передала  в поліцію. Це стало підтвердженням: статевий акт таки був (і Саша сам це підтвердив). А оскільки відбувався він із неповнолітньою, то це вже кримінальний злочин.

Біда тільки в тому, що про справжній вік 14-річної Анни ніхто, крім рідних, не знав. Вадимові, Валентину й Олександру дівчина казала, що їй 17-ть і скоро виповниться 18-ть. На сайті знайомств дівчина написала, що їй 16-ть. А ще… Олександр був не першим в Анни.

Односельці Олександра
Односельці Олександра

Як підтвердила мама, Анна закохалася у третього з товаришів – Валентина. Саме йому вона віддалася. Казала мамі, що то її хлопець і вона з ним зустрічається.

Натомість Валентин повівся з Анною непорядно. Коли в них стався інтим, хлопець похвалився своїм «подвигом» перед Вадимом і Сашею. Ба більше, запропонував: «Давайте, я її привезу на лісопильню. Може, й у вас щось із нею вийде». Саме Валентин умовляннями витягнув Анну з дому 29 липня, привіз на лісопильню та «зник».

Ось чому, коли Саша вчинив наругу над неповнолітньою, Анна зателефонувала до Валентина і попросила завезти її додому. Ось чому після всього, що сталося, саме Валентин постійно телефонував до Анни. Спершу – щоб вона нікому нічого не розповідала. Потім – щоб забрала заяву із поліції, а за те обіцяв її любити і продовжувати стосунки.

Втім журналістам телепередачі «Гучна справа» нещодавно вдалося розговорити поліцейського, який брав свідчення у 18-річного Олександра.

– Саша мені розказував, що, коли лишився з Анною сам на сам, просив дівчину: «Давай». Вона відмовляла. Він став наполягати. Анна просила: «Ні, не треба». Але Саша – хлопець молодий: дуже закортіло і… він усе одно зробив те, що схотів.

…За таку ось мить слабкощів одне життя обірвалося, а друге – покалічене…

Оксана Бубенщикова

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: згвалтування, самогубство, рівне
В тему

Останні матеріали