Життя

Свята Рита лікує від пияцтва та наркотиків

Свята Рита лікує від пияцтва та наркотиків

Католики та греко-католики всього світу моляться до святої Рити. Кажуть, вона допомагає навіть у безнадійних ситуаціях. Відтепер помолитися перед іконами та мощами святої можна у храмі святого Йосафата та храмі Благовіщення у місті Коломия Івано-Франківської області.

– Свята Рита народилася у 1381 році в селянській родині. Батьки дуже тішилися народженням доньки, бо багато років були безплідними  і дуже молилися, щоб Бог дарував їм дитя, – розповідає Ольга Тереюк, вірянка УГКЦ. 

Дівчинка залюбки ходила до церкви і, замість того, щоб гратися з однолітками, проводила час у молитві.

Згодом вона стала дружиною заможного чоловіка Паоло Манчіні, який був жорстоким і мав крутий норов. В подружжя народилося двоє синів, яких мати виховувала добрими і побожними. Проте, коли під час бійки з ворогами загинув Паоло, його сини вирішили помститися вбивцям. Дізнавшись про це, Рита почала вмовляти їх не чинити зла тим людям. Проте хлопці все не погоджувалися з нею.

Свята Рита завжди була набожною жінкою
Свята Рита завжди була набожною жінкою

І тоді жінка почала просити в Бога, аби він забрав її синів із земного життя. Мовляв, нехай хоча б таким чином вбереже їх він ненависті, яка вже з’явилася в їхніх серцях.

Трапилося так, що в цей час почалася епідемія чуми і обоє хлопців померли. А бідолашна жінка вирішила податися в монастир. Проте їй всюди відмовляли, і тоді вона стала миротворцем. Йшла туди, де ворогували, і просила, аби примирилися. Її часто били, лихословили і проганяли геть.

Читайте також

– Згодом її прийняли в монастир, і там вона провела 40 років, отримала стигмат, сильно хворіла і жила Євхаристійним постом, була знана по всій Умбрії завдяки силі своєї молитви, – каже пані Ольга.

Коли свята Рита померла, то її тіло мало чудовий аромат. І, до речі, воно пахне і досі. Тіло святої ніколи не показувало ознаки тління, і його ніколи не хоронили.

Гріб святої Рити
Гріб святої Рити

А коли в монастирі спалахнула пожежа і вогонь охопив все навколо, то труна залишилася неушкодженою. В 1628 році її беатифікували, а в 1900 – канонізували.

На іконах святу зображують у чорному одязі з терновим шипом на чолі або променем світла з її рани на чолі. Річ у тім, що на її чолі була така кривава рана – як на голові Христа від тернового вінця.

– Вперше я дізнався про цю святу під час навчання в Італії, – розповідає священник Афанасій Танасійчук, який привіз образи святої Рити в місто Коломия. – Якось я мав нагоду поїхати у місто Кашію, де в монастирі сестер августиніянок перебувають її мощі. Я довго молився, а коли повернувся в Коломию, то розповів про святу священнику Володимиру Касіяну з храму священномученика Йосафата.

Читайте також

Слід від тернового вінка на чолі святої
Слід від тернового вінка на чолі святої

І ми разом вирішили, що було б добре, якби образ святої Рити був у цьому храмі. В 2008 році я привіз образ. А в 2017 році – метрову статую святої, яка також є в цьому храмі. А цими днями привіз ще один образ. Щоправда, у храм Благовіщення. Відколи у нашому місті з’явився перший образ святої, отримали чимало свідчень того, що свята Рита почула молитви вірян.

Є випадки, коли після молитви перед образом жінки, які довго не могли народити дитя, без будь-якого лікування і оперативного втручання народжували здорових діток.

Матерям, дорослі діти яких зловживали спиртним та наркотиками, мали пристрасть до азартних ігор, свята Рита також посилала втіху – їхні діти позбувалися цих пристрастей. Причому без лікування та реабілітації в дорогих клініках та центрах.

Читайте також

Свята Рита помагає у безвиході
Свята Рита помагає у безвиході

Також свята Рита допомогла тим жінкам, чоловіки яких залишили своїх дружин і дітей та пішли до інших жінок. Бідолашні жінки щиро молилися, тож їхні чоловіки повернулися до своїх родин, і тепер це дуже щасливі сім’ї.

Перед цією іконою моляться за воїнів, які сьогодні захищають нашу Батьківщину.

Також у святої Рити просять заступництва ті люди, які не мають сили пробачити своїм ворогам. Вони просять, аби свята допомогла їм бути милосердними і добрими. Тож тепер в двох храмах Коломиї є ікони святої, помолитися перед якими приїжджають з Прикарпаття та навіть сусідніх областей.

Ксенія Фірковська

 БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: молитва, допомога
В тему

Останні матеріали