Життя

Очі двох дітей і підтримка рідних допомагають удруге боротися з раком

Очі двох дітей і підтримка рідних допомагають удруге боротися з раком

Живи позитивно

Тетяна Куценко, жителька Нововолинська, добре пам’ятає усі біль та розпач, коли вона вперше дізналася, що хвора на рак. «Чому я? Чому зі мною? Мені лише 29 років… У мене двоє діток… Що буде з ними?» – важкі думки не давали вільно дихати.

Та сильна і наполеглива, жінка вирішила боротися із онкозахворюванням – раком молочної залози. Операція, хіміотерапія, променева терапія… Скільки було пролито сліз у подушку, та поряд з Тетяною завжди були найближчі люди, які підтримували та намагалися розрадити.

«У вас рецидив. Метастази пішли в печінку і легені…»

З того часу минуло п’ять років. І коли Тетяна відсвяткувала 34-й день народження і нарешті, здається, хвороба відступила, мов грім із ясного неба, прозвучав вирок лікарів: «У вас рецидив. Метастази пішли в печінку і легені…»

Описати стан Тетяни словами неможливо. Проте дитячі очі, обійми батьків дали сили не опускати руки та вірити у перемогу над раком, незважаючи на те, що медики діагностували четверту стадію онкозахворювання.

Тож тепер Тетяна  вдруге бореться за своє життя. «Коли ми дізналися про метастази, мозок відмовлявся це сприймати. Хоча знали, що може таке бути. Проте роздумувати часу не було, – розповідає мати Тетяни, Людмила Цимбалюк. – В онкодиспансері призначили хіміотерапію. Всі гроші, які мали на «чорний день», закінчились на етапі КТ, аналізу на мутацію (роблять в Америці) і т. д.»

Згодом родина дізналася про проведення клінічних випробувань лікування онкозахворювань у Дніпрі. Проте, коли звернулися за допомогою, Тетяні чомусь відмовили, аргументуючи, мовляв, «почали «хімію» – продовжуйте. Нам ви вже не підходите».

Шукаючи інформацію про нові методи лікування, Тетяна дізналася про сучасний препарат таргетної дії (діє виключно на злоякісні клітини ) – «Ібранс», ефективність якого доведена позитивним досвідом інших онкохворих. Звернулася в Національний інститут раку в Києві. Там підтвердили, що, дійсно, препарат ідеально підходить для цього типу раку.

Після шести курсів хіміотерапії Тетяна нарешті перейшла на «Ібранс». Але «хімія» зробила свою справу. Жінка набрякла, в висипах, ночами не спала. Страждання і біль були неймовірними. «Я так втомилася через проблеми з травленням, опухлістю і частим стоматитом. Це все наслідки хіміотерапії... Якби була можливість одразу розпочати лікування «Ібрансом», я б ніколи не розпочала хіміотерапії. Багато онкохворих людей можуть жити завдяки сучасним таргетним препаратам, але вони навіть не знають інколи, що це таке, – продовжує свою нелегку розповідь Тетяна. – На «Ібранс» щомісяця потрібно витрачати  43 тисячі гривень. Загалом необхідно пройти 16 курсів цього препарату. Нескладно порахувати, що доведеться витратити на свій порятунок фантастичну суму – 688 тисяч гривень».

«Не дай Бог нікому це знати чи навіть бачити. Але хочу попередити людей, яких торкнеться така біда: рак не чекає, але перш за все обдумуйте і взнайте про всі методи лікування. Тоді приймайте рішення. Весь цей час нам допомагали небайдужі люди», – каже мама онкохворої волинянки.

Метастази зменшуються, проте це не кінець боротьби

Тетяна пройшла комп’ютерну томографію у Волинському обласному онкологічному диспансері.

«Це перше КТ після того, як донька розпочала приймати «Ібранс». Щиро дякую всім, хто допоміг матеріально. Без вашої допомоги ми ніколи б не змогли придбати такий дорогий препарат – 43 000 грн на місяць, – розповідає Людмила Цимбалюк. – Від результату залежало, чи ми будемо раді і будемо святкувати, чи будемо плакати і нам буде не до свят».

На щастя, згідно з результатами КТ, спостерігається позитивна динаміка «М» печінки, тобто метастази зменшуються. Проте лікування треба продовжувати.

«Гарними новинами я завдячую усім небайдужим до моєї долі людям! Бережи Вас Господь! Дякую ще раз за все! Але ваша допомога ще потрібна. Ми маємо надію на зцілення», – благає Тетяна.

Тож усі, хто може допомогти мамі двох діток подолати смертельну хворобу, можуть скидати такі необхідні для родини гроші пожертви:

4149 4991 1968 3579 (Visa), 5168 7573 3034 6836 (MasterCard).

Ірина Белоцька

Матеріал ініційований Українським журналістським фондом та Благодійним фондом Олександра Шевченка

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Життя, Україна, Волинь, суспільство, олександр шевченко, онкологія, волинь, онкологія, конкурси
В тему