Життя

Шкільна посудомийниця труїла всіх - від чоловіків до учнів

Шкільна посудомийниця труїла всіх - від чоловіків до учнів

Шкільна посудомийниця Тамара Іванютіна труїла всіх неугодних: чоловіків, родичів, знайомих, колег. Останніми жертвами жінки з династії отруйників стали учні столичної школи.

Від цієї історії навіть через 30 років з'являється тремтіння в тілі. Все сталося навесні 1987 року в звичайній київській школі № 16. Після занять дітвора вирушила на групу подовженого дня, перекусивши перед цим в їдальні гречаним супом.

Але не минуло й години, як дітлахам і декільком дорослим стало зле – почалося запаморочення, школярі втрачали свідомість. Їх мучив біль у суглобах, німіли ступні ніг. Тоді постраждали 13 осіб, 4 людини померли, з них двоє діти.

Що могло стати причиною нездужання? Спочатку медики думали, що це харчове отруєння або новий вид грипу. Гадати можна було до безкінечності, поки не дізналися страшної правди – за всім стоїть 46-річна шкільна посудомийниця Тамара Іванютіна, яка з допомогою талію відправляла на той світ всіх, хто міг перешкодити їй досягти своїх цілей.

«Після цього я більше не їла в їдальні»

41-річна Наталія тоді була в 4 класі. За спогадами жінки, постраждали практично всі, хто їв у їдальні.

– Я тоді була ще дитиною. Розмови були різні, всього і не згадати, але люди потрапили в лікарню, хтось загинув – у мого однокласника помер брат. Пам'ятаю, один хлопчик після лікарні потім велосипедом у шкільний двір приїхав лисий. Казали, що від отрути випадали волосся і зуби, – згадує Наталя. – Після цього випадку я більше в їдальні не їла. Деяких дітей навіть перевели в інші школи.

Діти, котрі отруїлися, згасали буквально на очах, втрачали волосся. Після смерті двох дітей і двох дорослих стало зрозуміло – це не грип, і тим більше не звичайне отруєння. Пройшли перевірки вентиляцій, в приміщеннях також вимірювали рівень радіаційного фону (була версія, що хтось з дітей міг принести предмет, заражений радіацією після чорнобильської катастрофи в 1986 році). Проте марно. Для бесіди слідчі викликали чергову по кухні, але в школі повідомили, що за кілька тижнів до цього вона раптово померла від серцевого нападу. Ця інформація спантеличила ще більше.

Для розслідування вирішили провести ексгумацію тіла. Результати аналізів стали одним з перших відкриттів у цій справі – як з'ясувалося, смертельний напад стався не просто так. Всередині виявили сліди талію.

Гонитва за учнем-хіміком

Навіть після отриманих результатів аналізів Іванютіна залишалася в тіні. У слідчих з'явилася нове підозра: чи не міг до отруєння бути причетний один з учнів? Така версія з'явилася після того, як вони дізналися нові подробиці зі шкільного життя.

Виявляється, чергова по кухні категорично забороняла виносити з кухні їдальні навіть недоїдки, а незадовго до своєї кончини затримала на гарячому школяра, який збирався викрасти продукти. Однак відкрилися нові подробиці – дитина намагалася вкрасти їжу в шкільній кухні, оскільки була голодна. Зі школяра зняли всі підозри, як тільки у слідчих з'явився новий підозрюваний – Тамара Іванютіна.

Отруйниця зі стажем

Жінка зацікавила слідчих через свою тривожну поведінку на роботі – після чергової перевірки її тіло тремтіло, вона пильно спостерігала за тим, як міліціонери метушаться у кожній шафі кухні. Всі сумніви відпали після того, як один зі співробітників міліції вирішив пройтися до будинку жінки. Побачене його шокувало. На ґанок будинку вийшов чоловік Тамари – весь блідий, ледве пересувався, а головне – лисий.

У будинку жінки був проведений обшук. В одній із кімнат знайшли підозрілу пляшечку з рідиною. Експертиза показала, що це була «рідина Клеричи» на основі талію. Іванютіна протягом 10 років брала розчин у знайомої, яка працювала в геології. На питання, навіщо їй рідина, відповідала: мишей потруїти.

 Жінка навчилася майстерності отруєння від своїх батьків. Від сімейки страждали сусіди, родичі, знайомі, які могли образити не справою, а словом. Від рук самої Тамари помер її перший чоловік, після чого вона стала господинею непоганої квартири. Через деякий час жінка вийшла заміж вдруге. Її чоловіком став молодий і симпатичний водій автобуса. Чоловіка вона любила, тому вирішила не вбивати його відразу, а періодично травити талієм. Чоловік нічого не підозрював – Тамара створювала образ турботливої дружини, доглядала за коханим.

Паралельно у неї знову прокинулася жага вигоди – Тамару зацікавив будиночок з ділянкою батьків чоловіка... В результаті її свекор і свекруха померли з різницею в два дні.

Але якщо жінка труїла родичів з вигоди, навіщо їй було вбивати школярів? Як з'ясувалося, у рідні Іванютіної було невелике підсобне господарство зі свиньми, гусьми, тому, щоб прогодувати цей «звіринець», Тамара забирала недоїдки зі школи. Але планам почали перешкоджати колеги – завідувача їдальні, вчитель хімії, парторг.

З приводу отруєння дітей дані розходяться. За однією версією, вона хотіла отруїти ремонтника, який возився з холодильниками на кухні, але він вилив суп назад у каструлю, за іншою – хотіла провчити таким чином завідувача їдальні, щоб його посадили, а вона могла і далі набивати сумки з їжею.

Після розслідування покарані були не тільки Тамара Іванютіна, але й рідня. Її старшу сестру, Ніну Масленко, засудили до 15 років ув'язнення.

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, кримінал, отруєння
В тему