Відео

Замах на Мосійчука: все, що відомо (відео)

Замах на Мосійчука: все, що відомо (відео)

На нардепа від "Радикальної партії" Ігоря Мосійчука скоєно замах в Солом'янському районі, біля редакції каналу "Еспрессо".

За словами помічниці нардепа Ігоря Мосійчука Анни Сеник, вибуховий пристрій спрацював в автомобілі, припаркованому біля входу офісу телеканалу в момент, коли Мосійчук виходив з будівлі зі своїм охоронцем. А ось в МВС кажуть, що підірваним був мотоцикл поруч з машиною депутата.

Загиблі і постраждалі

В результаті вибуху, як відомо на сьогодні, є 5 постраждалих, двоє в реанімації, а також спочатку загинула одна людина, а  сьогодні, 26 жовтня, стало відомо про другого загиблого чоловіка – перехожого.

"Зараз працює слідчо-оперативна група, до складу якої, крім співробітників СБУ, увійшли правоохоронці інших органів. Розглядаються всі версії. Зараз відомо про 5 постраждалих, 2, на жаль, загиблі", - сказала речник СБУ Олена Гітлянська.

Відомо, що "швидка" доставила нардепа Мосійчука в приватну лікарню на проспекті ім. Бажана в Києві. До півночі повідомили, що Мосійчука прооперували, і його життю нічого не загрожує. А ось його охоронець, який фактично врятував депутата, загинув на руках медиків. Загиблого звали Руслан Кушнір, йому було 30 років, і у нього залишилися вагітна дружина і 4-річна дитина. Другий загиблий був правоохоронцем, жив у Києві.

Водночас нардеп від "Радикальної партії" Андрій Лозовий уточнив, що загиблим є Михайло Мормель. "Ще одна людина загинула в результаті теракту на Міцкевича. 36-річний Михайло Мормель", - написав він.

Колега Мосійчука Дмитро Лінько повідомив, що поранений також помічник нардепа. Окрім народного депутата Мосійчука, одним з потерпілих є відомий український політолог Віталій Бала, заявив Зорян Шкіряк.

Ляшко про замах на свого колегу

За словами глави Радикальної партії Олега Ляшка, правоохоронці, очевидно, одну з версій замаху на нардепа-радикала Ігоря Мосійчука розглядають, як провокації російських спецслужб.

"Однак я б на місці правоохоронців шукав би організаторів в центрі Києва", - заявив Ляшко в українському телеефірі, коментуючи замах на свого однопартійця, нардепа Мосійчука. За його словами, ймовірно, що за замахом стоять політичні опоненти радикалів, відповідно, саме тому нардепам взагалі, і радикалам зокрема, потрібні охоронці. "І не задавайте мені дебільних запитань, навіщо нам потрібні охоронці", - зазначив Ляшко.

Також лідер "Радикальної партії" прокоментував стан потерпілого політтехнолога Віталія Бали.

"Дуже важкий стан у Віталія Бали. Йому зараз роблять операцію в іншій лікарні. У нього пошкоджені легені, печінка, внутрішні органи. Дуже важкий стан", - сказав Ляшко.

Офіційно - теракт

Вибух на вул. Міцкевича в Києві, в результаті якого були поранені п'ятеро людей і загинули двоє, кваліфікували як теракт по ст. 258 Кримінального кодексу України.

Розслідування передали в СБУ, процесуальне керівництво в справі здійснює Генпрокуратура.

"Російський слід" та інші версії

У МВС вважають, що в замаху на нардепа Ігоря Мосійчука є "російський слід", а в його вбивстві був зацікавлений глава Чечні Рамзан Кадиров.

"Варіантів може бути багато. Замовник один – РФ. Є конкретні докази, які можуть підтверджувати те, що зацікавлені, зокрема заяви Рамзана Кадирова від 2014 року, в яких він прямо говорив про свої наміри вбити Мосійчука та деяких його колег. Слідство розглядає і має розглядати інші версії, але я думаю, що доказова база зараз достатня для того, щоб одним із пріоритетних вважати саме версію російського замовника. І не виключаю, що виконавці можуть бути найрізноманітніші ", - заявив радник глави МВС Іван Варченко.

За його словами, Кадиров може мати відношення до замаху на нардепа, оскільки в 2014 році погрожував йому вбивством.

Водночас, колега Мосійчука по Радикальній партії Василь Амельченко припустив, що замах може бути пов'язано з виборчою кампанією.

"Навіть не виключаю версію, яка причетна і до виборчої кампанії, тому що Ігор Володимирович дуже активно працював і в округах, і на ефірах... Я розумію, що версія теракту більш імовірна, але те, що чекали Мосійчука, – це очевидно, на мою думку ", - констатував нардеп.

Ще один однопартієць Мосійчука, нардеп Юрій Чижмарь, заявив, що замовників замаху на Мосійчука слід шукати в Україні.

Сам же Мосійчук прокоментував замах на себе таким чином: «Я вважаю, що замовники сидять в Москві. Виконавці – київські. Не виключено, що агентура знаходиться в патріотичному середовищі».

При цьому Мосійчук визнав, що живим він залишився тільки завдяки загиблому охоронцеві Руслану.

В якому стані перебувають постраждалі?

Уточнюючи стан свого здоров’я, Мосійчук заявив, що у нього вражена права сторона, там, де був вибух. Лікарі оцінюють стан Ігоря Мосійчука як середньої тяжкості, зараз він знаходиться в реанімації.

За словами Лозового, у Віталія Бали серйозні пошкодження нирок і печінки.

"Думаю, не зайвим буде допомога йому, таке лікування коштує досить дорого, у кого є можливість – пишіть, ймовірно, Олексію Голобуцькому, – продовжує Лозовий. – Мирослава Барчук, слава Богу, залишилася неушкодженою. Підозри лікарів про інфаркт, на щастя, не виправдалися. Однак уявіть, який стрес вона пережила. Добре слово їй теж не зайве ".

Лозовий повідомив, що дочку загиблого Руслана Кушніра Ігор Мосійчук з дружиною вирішили взяти на утримання і допомагати їй, як рідній.

Що побачили очевидці

Одна з місцевих жительок, Любов Шевченко, розповіла, що в її будинку на перших поверхах вікна з рамами та підвіконниками винесло повністю. Загалом в її і в сусідньому будинку постраждало близько 40 вікон.

Шевченко також повідомила, що за три хвилини до нереально сильного вибуху вона пройшла за півметра від мопеда, де було закладено еквівалент до 1кг тротилу. А її син в момент вибуху сидів біля вікна.

Колега і друг Мосійчука нардеп Андрій Лозовий повідомив, що розмовляв з дружиною Ігоря. Серед іншого вона розповіла про миті перед вибухом, які запам'ятав чоловік.

«Ігор пам'ятає тільки крик Русика (загиблий охоронець нардепа): «Володимирович, земля! – Потім Руслан зі всієї дурі штовхнув його на землю. Це врятувало Мосійчуку життя, більше він нічого не пам'ятає, крім світла від вибуху і осіннього листя», - пише Лозовий.

У технічному ліцеї КПІ (який знаходиться поруч з місця інциденту) сьогодні навіть скасували заняття, адже більшість вікон просто знищені.

Двірник ліцею розповів, що повилітали шибки в більшості вікон. Зараз майстри відновлюють вікна, але заняття в ліцеї сьогодні скасували. Всю ніч приміщення ліцею були без вікон і зараз всередині дуже холодно. А на задньому дворі досі лежить розбите скло.

Що кажуть лікарі про стан Мосійчука

Завідувач стаціонарного відділення клініки "Борис", де проходить лікування Мосійчук, Ігор Конивець розповів про стан нардепа.

"Стан важкий, до середнього ще далеко... Сьогодні вночі закінчилося оперативне втручання, яке тривало близько 3 годин. Дуже було багато осколків, які ми витягли", - розповів він.

За словами лікаря, зараз депутат перебуває в палаті інтенсивної терапії.

"Внутрішні органи залишилися більш-менш цілими, найбільше постраждали кінцівки – верхня, нижня, м'які тканини, перелом кістки справа відкритий, дуже велика рана правого стегна, дуже багато осколків в нижньої кінцівки, як зліва, так і справа", - повідомив Конивець. 

 

 

 

 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Україна
В тему

Останні матеріали