Відео

Три країни не хочуть давати Україні статус кандидата в члени ЄС

Три країни не хочуть давати Україні статус кандидата в члени ЄС
У Євросоюзі є три основні країни, які не хочуть надавати Україні статус кандидата на вступ.
Ще сім країн-членів пропонують альтернативу цьому статусу. Про це заявила віцепрем'єр-міністерка з євроінтеграції України Ольга Стефанішина 9 червня під час візиту до Брюсселя, передає DW.

Вона додала, що також сім країн Євросоюзу висловлювали пропозиції надати Україні інший формат, а не статус кандидата.

«У цілому приблизно сім країн Євросоюзу — це не східноєвропейські та не балтійські країни, як ви можете собі уявити, — висловлювали пропозиції щодо якогось іншого формату, пропонуючи екстракандидатство чи умовне кандидатство. Було дуже багато різних пропозицій, але, фактично, є три основні країни, які сьогодні не хочуть давати зелене світло для України», — розповіла чиновниця.

Віцепрем'єрка не назвала ці країни, додавши: «Якщо ви не хочете, щоб рішення було ухвалено 24 числа (йдеться про саміт ЄС 23-24 червня, — ред.), то давайте я їх назву, і ми будемо сидіти та обговорювати».

Водночас чиновниця впевнена, що 24 червня жоден з лідерів Європейського Союзу не зможе сказати Україні «ні», а будь-які варіанти, крім статусу кандидата, «послаблять сам ЄС».

Зазначимо, що Стефанішина під час своєї поїздки до Брюсселя намагається розвіяти сумніви скептичних країн.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 28 лютого підписав заявку на членство України в Євросоюзі. Україна вже заповнила та передала Єврокомісії опитувальник, який допоможе ЄС вирішити, чи має наша країна стати кандидатом на вступ. Далі Комісія має надати свій висновок і передати опитувальник Європейській Раді. Та планує обговорити надання Україні статусу країни-кандидата під час саміту 23-24 червня.

Водночас лідери Франції, Німеччини та Австрії заявляють, що вступ України в ЄС може тривати роками та пропонували організувати інші форми співпраці.

Україна ж наполягає саме на членстві в ЄС. 6 червня президент Володимир Зеленський вкотре наголосив, що Україна не розглядає альтернативи членству в Європейському Союзі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, євросоюз
В тему