Відео

Біля Луцька – навала «сольових» наркоманів: як з цим планують боротися

Біля Луцька – навала «сольових» наркоманів: як з цим планують боротися

На Волині, у  селі Княгининок Луцької міської територіальної громади, мешканці вже кілька тижнів чергують на віддалених дорогах, об’їжджаючи території і вдень, і вночі.

Адже у селі справжня навала так званих «сольових» наркоманів. Лише за останні декілька днів виявили більше 100 випадків розповсюдження наркотичних речовин та залишення так званих «закладок».

Вчора, 17 травня, на території села відбулася зустріч місцевих мешканців, поліції та представників влади.

У зборах взяли участь зокрема секретар міськради Юрій Безп'ятко, депутати Ігор Курілін та Микола Яручик, заступник керівника управління боротьби з наркозлочинністю області Олег Зубко та заступник начальника Луцького районного управління поліції Юрій Сидорук.

Людей, в першу чергу цікавило, що їм робити, коли селом вештаються особи у досить неадекватному стані, серед яких багато неповнолітніх. Ті, хто шукає « закладки», приїжджають нерідко на автомобілях цілими групами, маючи при собі телефони, у яких вказано геолокації місця, де у землю «закладчиком» зарито наркотики.

За цими геолокаціями місцеві жителі  неодноразово знаходили наркотичну речовину від 1 до 5 грамів. Тож цікавились у представників поліції, що робити при виявленні цих «закладок» та як боротися з наркоманами:  «Адже вони після прийому наркотичної речовини ведуть себе  як «зомбі», не реагують ні на що, часто не розуміють, де знаходяться. Якщо це – неповнолітній, ми намагаємося телефонувати батькам, аби повідомити досить неприємну новину, що їхня дитина – наркоман. Якщо дорослий – проводимо профілактичну бесіду, викликаємо поліцію».

«Якщо ви побачили, як людина викопала цю «закладку», то до приїзду слідчо-оперативної групи не варто щось робити, лише притримати потенційного правопорушника. Групою проводиться огляд місця події та подальше вилучення наркотичної речовини. Тобто, варто дотримуватись певних процесуальних дій.

Чому навала наркоманів у Княгининку? Тому що у Луцьку добре діє система «Безпечне місто», а «закладчики» обирають населенні пункти, розташовані недалеко від міста, де менше людей, але зручний доїзд, - зазначили представники поліції. - Сьогодні це Княгининок, завтра – Жидичин чи Сирники, післязавтра – Рокині чи Милуші. Не можна передбачити, який саме населений пункт обере для наступних «закладок» «закладчик».

Так, у неділю, 16 травня, на території Княгининівської громади поліцейські спільно з  місцевими активістами затримали трьох чоловіків.

Під час огляду у них правоохоронці виявили поліетиленові пакети вагою близько 1 г з кристалічною речовиною, схожою на наркотичну. На місце прибула слідчо-оперативна група Луцького районного управління поліції, пакунки з наркотичною речовиною вилучили та направили на дослідження.

За цими фактами слідчі вже  розпочали два кримінальних  провадження за ч. 1 ст. 309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту)  Кримінального кодексу України.

З метою виявлення осіб, причетних до вчинення злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків, поліцейські здійснюють посилене патрулювання території громади. Окрім поліції, до превентивних заходів залучили військовослужбовців Національної гвардії, співробітників спецпідрозділу ТОР Управління патрульної поліції.

Незалежний консультант з питань різноманітних залежностей Іван Гриник розповів, які методи боротьби з наркоманією є дієвими, адже має неоціненний власний досвід: «На жаль, докорінно цю проблему не вирішити, адже «закладчики» та, відповідно, наркомани, будуть переміщатися територіально.

Хотів би порадити батькам, аби убезпечити дітей від можливості вживання наркотиків, будувати міцні родинні стосунки, постійно бесідувати із дітьми. На жаль, існує дуже багато телеграм-каналів, які «затягують» дітей, і це не лише «сіль», а й пропаганда та продаж  інших наркотичних речовин, є навіть групи «суїцидників», в яких смерть виставляється як щось цікаве та позитивне.

Я є представником реабілітаційного центру, метою якого є допомога залежним. Крім того, надаю консультації з приводу любовної, харчової, алко- наркозалежності, ігрової залежності».

Як діє система «закладок» та чому так важко виявити потенційного розповсюджувача наркотиків: закладчик приїздить у якесь село чи селище, маючи при собі, десятків доз наркотиків.  Закопує їх біля дороги, через кожні 10-20 метрів, фотографує та зазначає геолокації, та відправляє оператору телеграм-каналу.

Надалі, після проплати на електронний гаманець, група наркоманів отримує від оператора фотографії та геолокації, та вирушає за «здобиччю».

Так, під час засідання сесії Луцької міської ради 18 травня міський голова Ігор Поліщук повідомив, що  дав доручення юридичному департаменту  підготувати  на наступну сесію  проєкт звернення до Верховної Ради України про посилення відповідальності за поширення наркотичних засобів: «Я розмовляв з начальником Луцького районного відділення поліції, який зобов'язався докласти усіх зусиль щодо вирішення цієї ситуації.  Цю територію будуть контролювати  ще і представники Національної гвардії.

Також прийняли зміни до бюджету й виділили 100 тис грн на облаштування відеоспостереження в проблемних місцях».

ЩО ТАКЕ СОЛЬОВІ НАРКОТИКИ

Сіль – це сильнодіючий синтетичний наркотик, що викликає стійке звикання після першого вживання. Він відноситься до недорогих «вуличних» наркотиків, поширюється в розчинах, порошках або таблетках. Діючою речовиною виступає мефедрон – стимулятор нервової активності. Уже через кілька хвилин після вживання у наркомана настає вищий ступінь кайфу (блаженства) – в цей час залежний практично перестає контролювати власні дії.

Сольові наркомани під впливом речовини стають небезпечними для себе і оточуючих, істотно зростає ймовірність скоєння кримінальних дій або спроб суїциду. Після припинення дії наркотика настає ломка: хворий відчуває страх, у нього з’являються фобії і панічні атаки, а основною метою стає пошук і вживання чергової дози.

ЗА ЯКИМИ ОЗНАКАМИ РОЗПІЗНАТИ СОЛЬОВОГО НАРКОМАНА

У сольових наркоманів проявляється ряд специфічних поведінкових, психічних і фізіологічних ознак, за якими можна досить точно визначити причетність людини до вживання наркотиків.

Класичні ознаки вживання солей:

  • Неадекватне, невластиве людині поведінку – систематичні втечі з дому без пояснення причин (при відсутності об’єктивних чинників), використання очних крапель без необхідності;
  • Різкі перепади настрою – дію наркотику починається вже через кілька секунд після вживання, тому сумне поведінка може швидко змінюватися на радісне і навпаки;
  • Розширені зіниці – з’являються в період дії наркотичної речовини або під час ломки;
  • Блідість шкіри і схуднення – залежні з тривалим стажем вживання недоотримують поживних речовин для нормального функціонування організму. У цей період відбувається активне виснаження організму, людина втрачає масу тіла, а шкіра стає блідою зі специфічним синюшним відтінком;
  • «Дикий» погляд – після прийому наркотичної речовини у людини з’являється «дикий», «скажений» погляд. З боку може здатися що наркоман не може зрозуміти, що з ним відбувається, він є одержимим якою-небудь ідеєю або у нього з’явилися психічні відхилення;
  • Тремтіння нижньої щелепи – є одним із специфічних ознак вживання солей. Тремор з’являється внаслідок тривалого вживання наркотику. Організм поступово втрачає контроль над лицьовими м’язами, що викликає постійне напруження м’язів нижньої щелепи;
  • Неконтрольовані гримаси – під впливом солей, ці люди не в змозі самостійно контролювати роботу лицьових м’язів, тому з боку може здатися, що людина кривляється.

Додатковим аргументом, який може свідчити про вживання солей, є наявність предметів, що застосовуються в процесі вживання: пакетиків з “сіллю” або порожніх (для малих доз порошку), шприців, джгутів, цільних кристалів, знеособлених таблеток і т.д.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, луцька міська рада, наркоторговці, наркотики
В тему