Відео

Протести в Киргистані: захоплена будівля парламенту

Протести в Киргистані: захоплена будівля парламенту

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков заявив, що минулої ночі була здійснена спроба незаконно захопити державну владу. За його словами, він наказав силовикам не відкривати вогонь.

Про це повідомляє 24.kg.

Він закликав лідерів протестів повернутися у правове поле, співвітчизників - не піддаватися на провокації.

"Минулої ночі деякі політичні сили спробували незаконно захопити державну владу. Використовуючи підсумки виборів як привід, вони порушили громадський порядок", - заявив він.

Він також запропонував Центральній виборчій комісії ретельно розслідувати порушення та при необхідності анулювати результати виборів.

У той же час, лідер опозиційної партії "Мекенчил" заявив, що протестуючі в Киргизстані заявили, що мають намір "призначити" тимчасового прем'єр-міністра.

Зазначимо, протести в Бішкеку почалися після оголошення попередніх підсумків виборів у парламент Киргизстану. Відразу кілька опозиційних партій заявили, що не визнають результати виборів з причини масових порушень і фальсифікацій у ході виборчого процесу.

Будівлю, де працюють президент і парламент Киргизстану, захопили протестувальники, незгодні з результатами парламентських виборів, що відбулися в країни 4 жовтня. 5 жовтня в Бішкеку тривали протести і сутички між протестувальники і силами безпеки.

У ніч на 6 жовтня на третьому поверсі будинку, де працюють президент і парламент Киргизстану, спалахнула пожежа, повідомляє киргизька служба Радіо Свобода.

На фото у соцмережах, опублікованих до цього, видно, як протестувальники ходять від кімнати до кімнати президентським офісом на сьомому поверсі, пошкоджуючи меблі. В одному з кабінетів вони зняли портрет Сооронбая Жеенбекова зі стіни, один із протестувальників вибив його із рамки.

Тим часом, колишній президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв був звільнений з-під варти в СІЗО Держкомітету нацбезпеки на вимогу протестувальників.

Після захоплення будівлі й території «Білого дому», в якому розташований парламент і адміністрація президента Киргизстану, частина протестувальників попрямували до будівлі Державного комітету національної безпеки.

Силовики, які охороняють ДКНБ, самі вийшли з піднятими руками і сказали, що вони з народом. Після переговорів з керівництвом держкомітету експрезидент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв, який перебував в СІЗО ДКНБ з серпня 2019 року, був звільнений. Це сталося близько 4:30 ранку за місцевим часом. Прессекретар Атамбаєва Кундуз Жолдубаєва підтвердила, що він на волі.

У червні його засудили до 11 років і двох місяців ув’язнення за звинуваченням у корупції.

Пізніше з колоній були звільнені також ексдепутат Садир Жапаров і колишній прем’єр-міністр Сапар Ісаков, засуджений у червні до 18 років в’язниці.

Громадський телеканал КТРК теж перейшов під контроль учасників протестів. В ефірі вони просять не влаштовувати мародерства в Бішкеку.

Протестувальники вийшли на вулиці Бішкека вранці 5 жовтня на знак невизнання підсумків парламентських виборів, що відбулися 4 жовтня. Увечері для розгону натовпу від будівлі парламенту (Жогорку Кенеша) і адміністрації президента десятки силовиків застосували сльозогінний газ, гумові кулі, світлошумові гранати і водомети.

Протестувальники розійшлися, але пізніше знову рушили до будівлі парламенту, силовики не чинили їм опору.

За останніми даними, 130 людей госпіталізовані з різними травмами.

ЦВК Киргизстану заявила, що в парламент проходять чотири партії, які подолали 7-відсотковий бар’єр, а дві провладні партії, «Бірімдік» і «Мекен Киргизстан», здобули переконливу перемогу, отримавши приблизно по 24% голосів кожна. У наступній за ними партії («Киргизстан») набралося, за офіційними даними, трохи більше ніж 8% голосів. Цю партію також вважають близькою до влади.

Єдина опозиційна партія – націоналістична «Бутун Киргизстан» – пройшла в парламент, подолавши 7-відсотковий бар’єр і здобувши 7,13% голосів.

Нечесними назвали вибори навіть представники партій, які змогли пройти в парламент.

Пресслужба президента Киргизстану Сооронбая Жеенбекова повідомила, що 6 жовтня о 9 ранку глава держави зустрінеться з лідерами всіх брали участь у виборах партій. Їх було 16.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Світ, акція протесту
В тему